Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Pogány szokásra épülő bűnbakképzés
2012-04-05 18:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Pogány szokásra épülő bűnbakképzésTávozott köztisztviselői állásából, mert nem volt hajlandó a cigányokról úgy beszélni, ahogy elvárták volna tőle. Pintér Szabolcs tavaly nyárig Balog Zoltán egyházügyi tanácsadójaként dolgozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, a felzárkózásért felelős államtitkárságon. Amit ő nem volt hajlandó kimondani, azt Pintér Szabolcs szerint most más mondta el, politikai megrendelésre, üzleti céllal.

 

 

 

 

2011 áprilisában még a Boldog Ceferino Lovagrend alapítójaként beszélgettünk veled. Akkor önvizsgálatra szólítottad fel a romákat és nem romákat egyaránt, néhány hete pedig valaki bocsánatot is kért a romák nevében a romák bűneiért. Ez lett az önvizsgálat vége?

 

Pontosan az ellenkezője zajlik annak, mint amit akkor elképzeltem. Az önvizsgálaton azt értettem, hogy vizsgáljuk meg, miért nem jött létre roma önszerveződés, miért nem formálódik a közösség. Vizsgáljuk meg a szervezeti felépítést. Miért vannak cigány kisebbségi önkormányzatok 1994 óta? Hol a hiba a szervezeti felépítésben? Azt meg nem értem, miért kellene bocsánatot kérni a többségi társadalomtól. Mert ott voltunk Eger váránál a törökök ellen harcolni? Mert részt vettünk a szabadságharcokban? Mert ott voltunk Marosvásárhelyen, és a székelyekkel együtt megmentettük a magyarokat a rájuk támadó románoktól?

 

Ma milyen értékeket, hőstetteket tudunk felmutatni?

 

Ha mi értéket akarunk felmutatni, az nem fog sikerülni társadalmi összefogás nélkül. Nem erre van szüksége a politikának, hanem megosztásra, és igaz pártoktól függetlenül. Az a jó, ha a társadalom cigányokra és nem cigányokra van megosztva. Ki kell valakit kiáltani bűnbaknak, ez a pogány szokásra épülő bűnbakképzés. Ez a cigány funkciója ma, ezért van szükség a romákra.

 

De ha ez így van, akkor a hatalom és a társadalom maga alatt vágja a fát.

 

Rövidtávon tompít, mert az elégedetlen ráordíthatja valakire a dühét. Ehhez ráadásul jön a gyűlölet. Aki kardot ránt, kard által vész el, mondja az írás is. Ez a retorika, ami ma megjelenik, a pusztulás felé visz. Arra nincs ma szükség, amit mi képviseltünk a lovagrend megalakulásakor.

 

Ezek szerint az államtitkárságnak sem volt szüksége rá, hiszen nem sokkal a lovagrend megalakulása után felmondtál. Addig nem volt konfliktusod a retorika miatt?

 

A retorika, amit Balogék használnak, számomra nem egyeztethető össze a keresztény értékrenddel. Tavaly a Gödörben, az Athe Sam fesztiválon, majd Siófokon, a Fidelitas rendezvényen is olyat mondott az államtitkár, ami engem kiakasztott. A Gödörben azt állította, hogy ő nem a cigányságot képviseli, hanem a kormányt. Nem értettem a logikáját, mert szerintem a kormánynak a nép érdekeit kellene képviselnie. Siófokon pedig azt mondta, hogy akkor fog megoldódni a roma ügy, ha minél többen mennek rendőrnek.

 

Ezt sokféleképpen érthette Balog Zoltán, talán arra gondolt, hogy sok az üres hely a rendőrtisztin, esetleg a roma fiatalok számára az érettségi után jó karrierlehetőség a rendőri pálya.

 

A nem roma fiatalokra gondolt, és abban a helyzetben úgy értettem, hogy szerinte az erőszak jelentheti a megoldást a társadalmi probléma megoldására.

Miben bíztál, mielőtt odakerültél az államtitkársághoz? Lehetett sejteni, hogy a jobboldal hogyan gondolkodik a kérdésről?

 

A választásokat követően még nem volt ennyire kiéleződött a romák ellen táplált gyűlölet. Azért vállaltam a pozíciót, mert úgy gondoltam, hogy valóban felismerte a jelenlegi kormány a cigányságban rejlő társadalmi potenciált. Nem ismertem Balogot, és is nem politikai okból kerültem oda, hanem a katolikus egyház ajánlott. Nem tudtam milyen ember az államtitkár, aki mellett politikai tanácsadó szerepet töltöttem be. Az ő fejével kellett volna gondolkodnom, ez lett volna a feladatom, de sajnos, ezt nem tudtam megtenni.

 

Sajnos?

 

Nem az a sajnos, hogy nem tudok úgy gondolni, mint ő, hanem az, hogy nem hallgatott meg. Noha kereszténynek vallja magát ő is, és én is az vagyok, mégis teljesen mások az elveink. Az államtitkárságnak problémát jelentett, hogy mit mondjanak a társadalmi felzárkózásról. Nem volt kidolgozva semmi, nem volt irányvonal.

 

Kidolgoztam 2010 decemberére egy tervet arról, hogy a történelmi egyházak hogyan tudnának segíteni a cigányoknak. Leírtam, hogy az államtitkárság, a roma civil szervezetek és az egyházak írjanak alá szándéknyilatkozatot, hogy együtt dolgoznak a cigányság felemelésében. Ebből lett 2011 tavaszán a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat. A történelmi egyházak benne vannak, de a roma szervezetek nem. Csak egy szóbeli megállapodás született Kamarás Istvánnal, Semjén Zsolt korábbi tanácsadójával. Nem volt egyeztetés más civil szervezetekkel, nem kérték ki a témában járatos szervezetek véleményét. Jeleztem is, hogy a cigányok megkérdezése nélkül ez nem teljes.

 

Tényleg azt képzelted, hogy az államtitkárság majd kikéri, mondjuk, a Roma Polgárjogi Alapítvány vagy más civil szervezet véleményét?

 

Behívtam a Romaversitas akkori vezetőjét, és aki korábban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke volt, és roma szakkollégiumot is irányított. Nem akartam, hogy csak politikai párbeszéd legyen az államtitkárságon, ezért is kerestem a kapcsolatot civilekkel is. Úgy gondoltam, hogy nem nézheti a kormány, hogy ki jobb- és ki baloldali. A Romaversitas akkori vezetője korrekt választ adott; azt mondta, hogy megfelelő keretek között hajlandó együttműködni. Ezen azt értette, hogy ne vonják alá a közigazgatási felügyelet alá a Romaversitast, hanem maradjon meg a szabadsága.

 

Sok ambiciózus civil keresett meg, akik valamit letettek már az asztalra. Kerestük velük az együttműködést, de a végső döntést nem mi hoztuk, a kabinetfőnök is hiába támogatta. Cigányt nem vontak be, még az Országos Roma Önkormányzatot sem. Hiába mondtam Balog Zoltánnak, hogy ennek komplexnek kell lennie, és meg kell szerezni a civilek ellenjegyzését a szakmai programokhoz.

 

Ezek miatt döntöttél úgy, hogy feladod? Nem akartál harcolni az elveidért?

 

Személyes oka is volt annak, hogy felmondtam. Balog Zoltán négyszemközti beszélgetésen egy levelet mutatott azzal, hogy ezt egy pap írta neki. Állítólag állást ajánlottam embereknek, belső információkat adtam ki, meg hasonló sületlenségek voltak a levélben, aminek a fele sem volt igaz. Azt mondta, fegyelmi eljárást indít, ha azt mondom, ez a levél rágalom. Azt feleltem: Nem kell magyarázkodnod, te is tudod, hogy ebben a levélben mennyi hazugság van. Erre ő zavarosan reagált, azzal jött, hogy ez a pap jóban van Lévai Anikóval, Orbán Viktor feleségével, és nem akar konfliktust.

 

Megértettem, hogy a személyi függés mindennél erősebb, főleg egy olyan ember esetében, akinek nincs politikai bázisa. A hamis vádakkal teli levél megmutatása számomra a Rákosi-korszak koncepciós pereit idézte. Én nem vagyok az a típus, aki információkat gyűjt másokról, azt pedig nem akarom, hogy olyan titkos feljegyzések szülessenek rólam, amelyeket a megfelelő pillanatban elő lehet húzni a fiókból. Viszont a romák közül többen politikai megrendelésre, üzleti céllal mondanak olyasmiket, ami az aktuális hatalomnak kedves. Nincs mögötte meggyőződés. Ezek az emberek korábban a baloldalt szolgálták ki, most pedig a jobbot, és ott lesznek 2014 után is, bárki lesz kormányon. És mi, cigányok, mit kapunk a szolgálatért cserébe? Aprópénzért, kisebb állásokat, de ezeknek az elfogadása zsákutcába vezet.

 

Sokszor mondják azt, hogy ez az egész egy szélmalomharc. Ha jól tudom, azóta sincs munkád. Nem bántad meg, hogy felmondtál?

 

Van két gyerekem, meg kell élnünk. Nem tagadom, hogy ez a szempont is bevillant. Két választásom volt: azt teszem, amit gondolok, és járom a magam útját, vagy én is beállok a sorba. De a gyerekeimnek nem akarok ártani. Rövidtávon nehéz a helyzetem, de hosszú távon csak ez lehet a jó megoldás. Addig is élünk a megtakarításainkból.

 

Itt olvashatják az államtitkárság reakcióját az interjúban elmondottakra”

 

C-PRESS - sosinet.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-16
  Ma örülünk az új kapcsolatoknak, szívesen szerzünk új barátokat. A régiekkel is szervezhetünk közös programokat. Ma ne kezdjünk alaposabb otthoni munkálatokba, - ehhez nincs meg a kitartásunk és a türelmünk. Ma érzékenyebb lesz a mellkasunk tájéka, gondoskodjunk önmagunk számára friss levegőről. Ha dohányzunk, akkor mérsékelhetjük az elszívott cigaretták számát. Dohányos családtagjainkat, pedig megkérhetjük, hogy ne a jelenlétünkben dohányozzanak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.július 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek