Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem hallgattak, kirúgták őket
2012-04-02 12:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem hallgattak, kirúgták őketKözéleti képzési programot hirdettek diplomás roma fiataloknak. A programba felvett húsz fiatal közül kettőt már ki is rúgtak, miután szóvá tették, hogy a kommunikációs tréninget a szélsőjobbhoz kötődő, a romákról gyakran uszító hangon beszélő Echo TV munkatársai vezetik.

 

 

 

 

 

Néhány hete megjelent egy felhívás az interneten. Közéleti képzési programba kerestek diplomás roma származású fiatalokat. A kezdeményezés mögött a Jezsuita Roma Szakkollégium, a Demokráciáért és Politikai Kultúráért Közhasznú Alapítvány, a Barankovics Alapítvány és a Balog Zoltán vezette Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság áll. Ez utóbbi kétmillió forinttal támogatja a képzést. A kétéves program célja, hogy a hallgatók jártasságot szerezzenek a közéleti, politikai ügyek kezelésében, megértésében, az újságírókkal való kapcsolattartásban. A képzés hetente egyszer, a Kodolányi János Főiskolán zajlik. A felvételt nyert húszfős társaság felmorajlott, amikor kiderült, hogy a kommunikációs gyakorlati tréninget az Echo TV munkatársai vezetik. Ezt közülük ketten szóvá is tették.

 

– Ez a televízió a szélsőjobbhoz szorosan kötődik, számos olyan műsort készített már, amelyben uszító módon beszéltek a cigányokról, veszélyes hordának, élősködőknek minősítve őket. Nem hiteles, ha épp ők akarnak romákat tanítani közéleti szereplésre. Tőlük tanuljam, hogyan képviseljem a népemet? – kérdi Márton József, akit azok után, hogy ezt szóvá tette, azonnal kirúgtak a képzésből. Ugyanez történt Nótár Ilonával is, aki csoporttársai előtt beszélt arról, hogy az Echo TV munkatársaitól nem szívesen tanulnak. – Az egyik előadás végén az adminisztrációért felelős munkatárstól, aki egyébként az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál dolgozik, megtudtuk, kik tartanak majd gyakorlati órát. Emiatt néhányan kifogással éltünk, de a program vezetője rövidre zárta a vitát, nem volt hajlandó lehetőséget adni arra, hogy erről a nagyon is evidens problémáról beszéljünk.

 

Márton József azt mondja: felszólalása után – s ezt más hallgató is megerősítette – a képzés vezetője kijelentette: nem kötelező a programban részt venni, ha valakinek nem tetszik az Echo TV, mehet, százötvenen állnak sorba, hogy bekerülhessenek. – A képzés vezetője aztán továbbította ellenérzéseinket a főtámogató, vagyis a jezsuiták felé, de Hofher József szerzetes anélkül, hogy megkérdezett volna minket, kirúgott bennünket – fogalmaz Márton József, hozzátéve: már az első alkalommal is feltűnt neki a képzés mérhetetlen egyoldalúsága. Példaként említi, hogy amikor kommunikációból a nonverbális jeleket tanulták, az oktató a hazugsággal kapcsolatos testbeszédet baloldali és liberális politikusok képeivel illusztrálta, míg az igazmondást kormánypárti politikusok fotóival. De ez végül is nem zavarta őt, azt gondolta, meghallgat mindenféle véleményt, de a szélsőjobbot – az Echo TV munkatársait vagy a néhai Csurka István tanácsadóját, Zárug Péter Farkast nem hajlandó elfogadni.

 

 

Nótár Ilona azt mondja, nem azért emel szót, mert őket előzetes megbeszélés nélkül elbocsátották, hanem mert a valódi kérdés az, hagyják-e, hogy ilyen megalkuvó, a jobboldal által sugallt cigányképet kritikátlanul elfogadó értelmiséget neveljen a kormány és a hozzá közeli civil szervezetek és egyházak.

 

A kirúgásokról a program egyik fő támogatójaként megjelölt Jezsuita Roma Szakkollégium döntött. Nótár Ilona – régi ismeretségükre való tekintettel – személyes hangú levélben fordult Hofher József jezsuita paphoz, aki a képzést az egyház oldaláról felügyeli. – A tanárok személyének kifogásolásakor az elveinkhez ragaszkodtunk, a legjobb lelkiismeretünk szerint cselekedtünk, mert nem csupán magunkért felelünk, hiszen egy roma közéleti képzésre jártunk, hanem azokért is, akiknek a munkánk során segíteni szeretnénk – mondja.

 

Szerettük volna a jezsuiták véleményét megtudni, miért nem volt lehetőségük a fiataloknak álláspontjuk kifejtésére. Hofher József atya azt mondta, kérdéseinkre választ találhatunk abban a válaszlevélben, amelyet Nótár Ilonának írt. Az atya kérésére ezt teljes terjedelmében közöljük:

 

„Őszintén sajnálom, hogy a képzés nem felel meg elvárásainak. Nyilván egyetemi évei után, számos képesítéssel a zsebében, más igényekkel érkezett hozzánk. Egyébként volt hallgató, aki doktori dolgozatára készülve úgy döntött, hogy ez a képzés most nem ad annyit számára, hogy a doktori munkáját elhalassza. Ilona! A szervezők szerint az elmúlt egy-két alkalommal számos alkalommal kifejezte, hogy csalódott a képzésben. A hallgatók körében destruktív, ha valaki szisztematikusan ilyen hangokat hallat. Ami az Echo TV-t illeti: a társaság felé semmilyen elkötelezettségem nincs. Egyébként most szüntették meg az egyik általunk szerkesztett vallási műsorunkat. Ennek ellenére eszem ágába nem jutott, hogy az RKK vezetői felé protestálva kértem volna a képzési terv átalakítását. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ebbe beleszóljak. Ez is a demokrácia része! Kedves Ilona! Őszintén tisztelem, szeretem! Higgye el, mindenben állandó politikai sandaságot sejtve, évtizedek óta protestálva, vélt vagy hamis sebekre hivatkozva, ez a tiltakozó stílus nem vezet sehova. Csak a megosztást szolgálja. Ettől a stílustól szenved a társadalom jó néhány év óta. Ilona! A képzés nyugodt folytatása végett és az ön lelki békéje miatt, fogadja el a döntést. Barátsággal, tisztelettel: Hofher József”

 

Nótár Ilona az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, és a Társaság a Szabadságjogokért jogi segítségét kérte. A TASZ elvállalta ügyük képviseletét.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek