Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Három részre szakadt az ügynökügyben a Fidesz frakciója
2012-03-25 13:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Három részre szakadt az ügynökügyben a Fidesz frakciójaAz ügynökakták nyilvánosságra hozataláról három különböző vélemény alakult ki a Fideszben. A főként vidéki fideszesekből álló radikálisok a teljes feltárást támogatják, Lázár János és Kövér László szigorúan szabályozná a nyilvánosságra hozatalt, mások szerint már késő rendezni a kérdést. Az egyik képviselő szerint a kormánypártok csak rosszul jöhetnek ki a vitából.

 

 

 

 

Egyelőre bizonytalan, hogy a kormánypárti frakciók milyen álláspontra jutnak hétfőn az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról. A hétfői frakcióülésnek ez lesz az egyik központi témája, az Indexnek több fideszes képviselő azonban arról beszélt, hogy továbbra sincs egységes álláspont a kérdésben. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a Fidesz vezetése úgy véli, hogy nem lehet teljes egészében megismerhetővé tenni az 1989 előtt készült állambiztonsági aktákat, több kormánypárti képviselő azonban elégedetlen ezzel. 

 

A kormánypártokban azt követően alakult ki a vita a kérdésben, hogy február 20-án az Országgyűlés leszavazta az LMP javaslatát, amely lehetővé tette volna, hogy bárki nyíltan hozzáférhessen az ügynökaktákhoz. Az indítvány tárgyalását az ellenzéki pártok támogatták, a kormánypártok azonban megosztottak voltak: a javaslat ellen szavazott 154 (Orbán Viktor, Pokorni Zoltán, Rogán Antal), mellette 24 (Balog Zoltán, Gulyás Gergely, L. Simon László) képviselő, 28-an (Halász János, Wittner Mária) tartózkodtak. Több kormánypárti politikus (Lázár János, Navracsics Tibor) pedig jelen volt az ülésteremben, de nem nyomott gombot. 

 

 A hvg.hu szerint március 5-én a téma azért váltott ki vitát a frakcióban, mert Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egy sajtótájékoztatón azt mondta: ő támogatta volna az ügynökügy rendezését, de az álláspontjával kisebbségben van a képviselőcsoportjában. Lázár kijelentését - a hvg.hu szerint - a frakcióban azért vették zokon, mert a kérdésről nem volt szavazás a képviselőcsoportban, így nem lehetett tudni, kinek mi a véleménye a témáról. Orbán Viktor kormányfő március 5-én a parlamentben erről azt mondta: az ügynökmúlt feltárásáról komoly vita folyik a frakcióban. A kormányfő szerint csak a vita befejezése után tudnak megfelelő javaslattal előállni.

 

Kormánypárti képviselők szerint az elmúlt hetek vitái alapján nagyjából háromféle vélemény alakult ki a frakcióban. Hozzátették: nem egymástól élesen elkülönülő csoportokról van szó egységes álláspontokkal. Ennek oka egyrészt az, hogy a kérdésről nem volt szavazás, még azt sem beszélték ki a lépviselők, hogy az LMP javaslatára eltérően szavazó képviselőket személy szerint mi motiválta. Másrészt, az azonos táborokon belül is vannak árnyalatnyi különbségek a Fidesz egyes politikusai között, fogalmaztak a források.

 

Az ügynökakták minél szélesebb körű nyilvánosságra hozatalát támogatja például az új alkotmány megszövegezésében részt vevő Gulyás Gergely, illetve L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságénak elnöke. Mellettük ugyancsak ebbe a táborba sorolhatók azok a főként vidéki képviselők, akik a választói elvárásoknak felelnének meg az akták szélesebb körű nyilvánosságra hozatalával. A frakció egyik befolyásosabb tagja ezt a radikálisabb csoportot úgy írta le, mint akik a nép hangját képviselik.

 

A Fidesz több vezető politikusa viszont úgy gondolja, hogy megfontoltan, megfelelő jogszabályi háttérrel kell rendezni a kérdést. Lázár szerint követendő példa lehet az a hódmezővásárhelyi támogatással, tavaly márciusban elindult honlap, amely a szigorúan titkos (SZT) állományú tisztek adatait dolgozta fel. Lázár szerint - állították fideszes források - ez azért jó megoldás, mert a honlap háttéranyagokkal, magyarázatokkal hívja fel a figyelmet a téma összetettségére. Lázár a Magyar Hírlapnak szombaton azt mondta: a katonai és a nemzetbiztonságot veszélyeztető jelentéseken kívül minden adatot nyilvánossá kell tenni. A frakcióvezető Schiffer Andrásra, az LMP képviselőjére utalva azt mondta:"egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát".

 

Lázárnál visszafogottabb álláspontot képvisel Kövér László házelnök, aki attól tart, az akták teljes körű nyilvánosságra hozatala károsan érintheti a diktatúra áldozatait is. Kövér pénteken a Duna Televíziónak azt mondta: „Én az egészet egy gumicsontnak, egy számomra, engem mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom". Szerinte bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, és elképzelhetetlen, hogy totális nyilvánosságot kapjon mindaz, ami 1990 előtt történt. Hozzátette: "Egyetértek abban, hogy az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni (...), a másik oldalon pedig minden körülmények között a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát tiszteletben kell tartani", fogalmazott.

 

A harmadik csoportot azok alkotják, akik szerint nem lehet megfelelően rendezni a kérdést, többek között azért, mert az akták egy része megsemmisült, így nem lehet megfelelően rekonstruálni a múltat. Egy fideszes képviselő szerint utóbbiakat nem az motiválja, hogy kormánypárti képviselőkről, kormánytagokról is kiderülhetnek kellemetlen dolgok. Szerinte ugyanis ezek már nyilvánosságra kerültek az elmúlt években.

 

A frakció egyik befolyásosabb tagja azt emelte ki, hogy a kormánypártok nehezen tudnak jól kijönni ebből a helyzetből. A forrás szerint, ha nem találnak ki valamilyen megoldást, azt nehezményezni fogják a választók. A szélesebb körű nyilvánosságra hozatallal viszont azt kockáztatják, hogy károkat okoznak a katonai titkosszolgálatok azon ügynökeinek, akik a rendszerváltás előtt és jelenleg is szolgálatban vannak, tette hozzá.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek