Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

MEGHÍVÓ - Szűnjön meg a szegregáció Jászladányban, de hogyan?
2012-03-21 10:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
MEGHÍVÓ - Szűnjön meg a szegregáció Jászladányban, de hogyan?Tíz év után került pont az elkülönített jászladányi roma gyerekek történetének végére azzal, hogy a Legfelsőbb Bíróság megtiltotta a szegregációt. Már az idei tanévben együtt kellene tanuljanak a roma és nemroma diákok, ahogyan tíz évvel ezelőtt, de az önkormányzat az ítélet ellenére sem intézkedett. A szegregáció megszüntetésének módja továbbra is (jog)vita tárgya.

 

 

 

 

A Legfelsőbb Bíróság 2011. június 29-én részítéletében megállította, hogy az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet által indított, a Jászladány Nagyközség Önkormányzata és a Zana Sándor Imre Nevelési és Oktatási Közhasznú Alapítvány ellen indított perben az alperesek az alapítványi iskola működtetésével, a gyermekek fizikai elkülönítésével, a diákokat etnikai kisebbséghez való tartozásuk és vagyoni helyzetük alapján jogellenesen elkülönítette, amellyel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

 

Az LB kötelezte az önkormányzatot, hogy a jogsértést hagyja abba, ugyanakkor új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságot, hogy döntsön a jogellenes állapot megszüntetésének módjáról. A Legfelsőbb Bíróság a felperes alapítványtól azt kérte, hogy készítse el azt a deszegregációs tervet, amely részletezi, hogyan kívánja felszámolni az elkülönítést. Erről a tervről szól a per folytatólagos tárgyalása 2012. március 22-én, a Szolnoki Törvényszéken.

 

Háttér:

 

A jászladányi iskolaügy 2000-ben kezdődött: az akkori polgármester, Dankó István, az önkormányzat ülésén alapítványi magániskola létrehozására tett javaslatot. Így a Zana Sándor Imre Nevelési és Oktatási Közhasznú Alapítvány által működtetett alapítványi iskolát az önkormányzati tulajdonú iskola épületében hozták létre, ahová tandíj ellenében, lényegét tekintve nem roma, illetve a jobb módú gyermekek tudtak beiratkozni, majd az így elkülönített iskolákat fizikailag hermetikusan el is zárták egymástól. Az iskola indulásakor az akkori oktatási kormányzat megtagadta a működéshez szükséges OM azonosító szám kiadást, és egy sor szervezet - a helyi roma szervezettel az élen, - lépett fel az iskola elindítása ellen, de mind hiába.

 

2007 júliusában a fenti két szervezet azért perelte be a település önkormányzatát és a magániskolát fenntartó alapítványt, mert előbbi az iskolaépület bérbeadásával kiszorította a tehetősebb és többségi gyerekek közül a mélyszegény és cigány gyerekeket. A bíróságtól az etnikai és társadalmi/vagyoni helyzeten alapuló jogellenes elkülönítés és a közvetlen hátrányos megkülönböztetés megállapítását kértük.

 

A Legfelsőbb Bíróság 2012. júniusi döntése jelentett fordulópontot az ügyben.

 

A települést 13 évig irányító Dankó István 2011 augusztus végén lemondott. A település 2011. november végén Drávucz Katalint választotta meg polgármesternek. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány több alkalommal is megkereste az új polgármestert annak reményében, hogy peren kívüli megállapodást köthessünk, de választ nem kaptunk. Sajnos az iskolákat elválasztó ajtó továbbra is zárva van (http://hvg.hu/video/20120126_jaszladanyi_iskolaugy).

 

 

A tárgyalás időpontja: 2012. március 22. csüt. 9 óra.

 

Helye: Szolnoki Törvényszék (Szolnok, Kossuth L. út 1. I. 61.)

 

 

További információ:

 

Telefonos elérhetőség a szerkesztőségben

http://www.cfcf.hu/jaszladany_hu.html

 

C-PRESS 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek