Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Phralipe és az önkéntesség
2012-01-30 10:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Phralipe és az önkéntességA Phralipe Független Cigány Szervezet 2010-ben három családnak segített a rasszista támadások és gyilkosságok túlélői közül. Befejeztük a Csorba szülők házát Tatárszentgyörgyön, két fürdőszobát alakítottunk ki és biztonságot teremtettünk Kislétán, valamint a romlásnak indult tiszalöki házat javítottuk a Nemzetközi Újjáépítési Akció résztvevőivel.

 

 

 

 

14 itthoni és három német szervezet - ötvennél több önkéntes közel három ezer órában tette a dolgát. Anyagilag csak a külföldiek (nagykövetségek és a Bauorden), valamint a civilek és egyházak támogatására számíthattunk.

Az idei év kalákáiról és nehézségeiről szól mai beszámolóm.

Idén, Balog Zoltán államtitkár úrnak a záró konferencián tett írásos ígéretéhez híven a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány meghívásos pályázata biztosított forrásokat a közös cselekvéshez. Négy család kapott 2-2 millió forintot, amelyből per-teher- és igénymentes lakást kellett vásárolnunk, valamint a bonyolítási költségekre kaptunk félmilliót (ügyvédi díjak, tulajdoni lapok, utazások, szállítások, stb...)

Decembertől márciusig a családok már szinte hozzászoktak - jóhoz nem nehéz hozzászokni - a havonta érkező ötvenezer forintos támogatáshoz, amit a kortárs képzőművészek alkotásainak eladásából tudtunk finanszírozni. Kevesen kérdezték, honnan is telik minderre, és igazán csak akkor lepődtek meg, amikor márciusban levél is jött, a hírrel: a pénzes támogatásoknak vége, kezdődik a lakhatásuk rendezése.

 

A Phralipe és az önkéntesség 

 

Alsózsolca

Az áldozatok közül talán Rontó Krisztián élt a legnehezebb körülmények között. A támadás idején alig 20 éves fiatalember három hétig feküdt kómában, belső szervei sérültek, mozgása már sohasem lesz a régi. Szülei a kilencvenes évek elején építettek házat, tetőtér beépítési lehetőséggel gondolva a következő nemzedékre. Csakhogy a valaha bányászként, építőipari munkásként dolgozó apák sorra elveszítették munkájukat. A Dankó utca ma gettó, befejezetlen emeletes házak sora árulkodik a hirtelen jött és állandósult munkanélküliségről, nyomorról. Krisztián szülei az utolsó mozdítható eszközöket is eladták a házból, hogy látogatni tudják fiukat a kórházban...

 

Első nekibuzdulásunkban arra gondoltunk, a tetőtér beépítésével egyszerre segíthetjük a teljes családot, és a fiataloknak is kiutat teremtünk. Német barátaink is erre a helyszínre készültek májusi építőtáborunkba, s itt kezdtünk Vintze Balázs és Bodrog Ildikó önkéntes mérnökeinkkel a tervezésbe. Statikai szakvélemény és földmérés, részletes építési tervek, határidőben beadott engedélyeztetés, no meg a házra terhelt közel ötmilliós terhelés lealkudása, kivásárlása több százezer forintért - mindez megtörtént, mire kiderült: az önkormányzat nem járulhat hozzá az építéshez. Ugyanis a szülők háza nem arra a telekre épült, amely a nevükön van. A folyamatosan építkező családok felosztottak egy papíron még létező telket maguk között, és átfogó rendezési tervek kellenének ahhoz, (no meg néhány tízmillió) hogy minden szakszerű legyen. Tulajdonképpen ezzel az önkormányzat maga is ösztönözte a fiatalokat, hogy elköltözzenek, önállóan keressenek boldogulást. Ez annál is inkább időszerűvé vált, mert közben Krisztián megnősült, másfél éves kislánya és második gyermekükkel terhes felesége saját családot jelent számára. Vagy tíz falut bejártunk, hogy megtaláljuk a megfelelő házat, a közalapítványhoz beadott engedélyt is kétszer kellett megváltoztatni, míg végre rátaláltunk.

 

- Ez alacsony és nem lesz nehéz kifűteni - vélekedett a sok fagyoskodást ismerő fiatalember, amikor rátaláltunk a kétszobás kis házra. A felújítási munkálatokat ezúttal Babos Béla a Phralipe elnöke vezette, mániákusan megkövetelve családtól és önkéntesektől egyaránt a fegyelmezett munkát, a rendrakást, a szerszámok elpakolását...

 

A szeptemberre tolódott felújítás során kicseréltünk és beépítettünk hat ablakot, egy bejárati ajtót és három beltéri ajtót, kialakítottunk egy fürdőszobát teljes felszereltséggel, emésztőt, csatornát építettünk. Bevezettük a vizet a konyhába is, csempéztünk, laminált parkettát raktunk le két szobában, megigazítottuk a kéményt, a folyosóra és a konyhába linóleumot raktunk, festettünk-mázoltunk, kívülről is újravakoltuk a ház hátsó falát, járdát építettünk a ház körül és felújítottuk a teljes villany vezetékrendszert. Másfél hónapig dolgoztak Rontó Krisztián házfelújításán a Phralipe önkéntesei. Vásárosnaményból, Hernádkércsről, és a Taktaköz számos falujából jöttek segédkezni a helyi Phralipések. Hogy aztán megmarad-e a kétszobás, fürdőszobás új házban az önállósághoz nem szokott, mindent mások szavára cselekvő fiatal pár? - nagy kérdés. A felújítás alatt - szomorúságunkra - többet voltak távol a háztól, mint otthon. A facebook csoport közbenjárására bútor is került Krisztiánék házába, most egy szerény falusi porta tulajdonosai, már csak a tyúkok és a kacsák hiányoznak az udvarról.

Items: Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a családtagok elhinni sem hiszik, és elképzelni sem tudják, hogy valaki önkéntesen segít nekik, és az utolsó fillérig elszámol tisztességesen a kapott támogatással. A felújítást vezénylő Phralipe elnököt háta mögött vállalkozónak mondták, és szemére hányták, nem szereti a cigányokat, mert nem ad nekik pénzt... A válaszra, hogy be kell állni reggel héttől délután ötig dolgozni, és akkor tud étkezéstérítést biztosítani - napi 2500 forintot - mint a többi önkéntesnek, az volt a válasz - ennyiért ugye nem gondolja, hogy dolgozunk? Vagyis a hagyományos egymás segítése, az erkölcs, a testvéri szolidaritás teljesen megroppant, idegenné vált. Ezt termeli a hagyománytalan, városszéli gettó.

Piricse

Piricsén két házra is molotov koktélt dobtak 2008. augusztus 15-én. A legutolsó kunyhóban lakó hatgyermekes család feje csak azért nem lett a támadók áldozata, mert a kilincs beletört a zárba, és nem tudott kijutni. Sokkot kapott, akkor kétéves kisfiuk azóta is epilepsziával küszködik. A második szomszédjukban lakó Getyinás nagymama a zajra és a lángoló ház látványára jött ki saját kunyhójából, akkor érte lábán a lövés. Nem engedte magát megműteni, a sörétek azóta is a lábában vannak. A 2010 júliusában elhangzott államtitkári ígéret nyomán három faluban magam is jártam házat nézni a családfővel, de nem találtunk per-, teher-, és igénymentes megfelelőt, olyat, ami elég nagy, de olcsón fenntartható, könnyen kifűthető egy kilenctagú családnak.

 

A kislétai kislány házának felújítása közben kapta a feladatot Sánta János művezetőnk, a felújítás dirigense, hogy ellenőrizze a tiszalöki ház tetőjavítását.
- Ha már úgyis vándorolok - magammal vittem Getyinás Tibort is - magyarázta a helyzetjelentéskor Sánta János - és neki nagyon tetszik a tiszalöki ház. Azt kérdezte, mikor költözhetnének? Ha lehet, mennének akár már holnap is, de legalább karácsonyra! - mondta 2010 októberében. De nem pusztán művezetőnk szólt, jelentkezett maga Getyinás Tibor is: - Ági néni, beszéljen már Évával, hadd költözzünk Tiszalökre!

 

- Én szívesen eladnám azt a házat, ha meg tudnátok venni nekik - volt Kókáné válasza, de nagyon sok utánajárás van, és a tulajdonos nem is én vagyok! És ugye nem várhatja el senki, hogy amibe beletettük az egész életünk munkáját, most egy fillér nélkül, ingyen, Isten nevibe, odaadjuk másnak. Még így se tudom, hogy netán tán a telekkönyvi tulajdonos mit fog mondani?

 

(Ez a jelenség (a rendezetlen telekkönyvi viszonyok) bizony, általánosan megtapasztalható a romák között. Milyen jó lenne a birtokviszonyok rendezésére országos programot indítani! Mennyivel könnyebben tudnának aztán lakásépítési kölcsönökhöz, hitelhez jutni?)

A „türelmet kérünk, mi igyekszünk, de nem rajtunk múlik, pénz nélkül nem tudjuk megvenni" - válasz hetente ismétlődött a sürgető kérdésre.
A minden család esetében hivatalos környezettanulmánnyal, részletes és konkrét ingatlanra szóló - a leendő tulajdonosok által írt kérelemmel felruházott pályázatunkra végül 2011. április közepén megérkezett az igenlő válasz. És elhangozhatott a „lehet szervezni a költözést" - felkiáltás.  
Az egy portán álló két házas ingatlant így kaphatta meg a Getyinás család.  A ház megvásárlása után mindössze ötvenezer forint maradt felújításra, de megígértük, hogy a szobákba melegpadló burkolat kerül - hát forrás után is kutattunk még... Végül sikerült a ház felújításához csemperagasztót, kül- és beltéri festékeket biztosítani, és megérkezett a laminált parketta, a mosogató is. S minthogy a rozsdás kád - festéssel - kijavításáról már a kezdetek kezdetén lemondott az új tulajdonos, megígértem, hogy azt is kap a felújítás során. Talán túl könnyen is. Bár bízhattam az önkéntesen szerveződött facebook csoportban, a megoldást a Baptista Szeretetszolgálat teremtette, akik szanitereket, az Ökumenikus Segélyszervezet pedig csapokat, világítási eszközöket adományozott munkánkhoz.

Gulyás József és a facebook csoport becsületére legyen mondva, mire a költözésre sor került, a házat már be is rendezték. Ha nem is tökéletesen, de a legfontosabb holmik készen várták a családot. Krisztina, Júlia - a fiatalabb és az idősebb is, Marika és párja, Józsi, Feri és Tibor - Teri és a többiek - mindig szolgálatkészen, önzetlenül, saját zsebüket és szabadidejüket nem kímélve igyekeztek segíteni az áldozatok családjait, amióta karácsony előtt megalakult a „Csorba család karácsony" nevű facebook csoport. Bútorszerzés és szállítás, tüzelőre való vagy éppen rendkívüli kiadás, orvosi ellenőrzés megszervezése mind-mind önkéntesen vállalt feladataik közé tartozott-tartozik. És fizetségük csak egy köszönő szó.

A Getyinás család átköltöztetéséhez elég volt egy mikrobusz, nem hoztak magukkal néhány gyerekholmin kívül semmit - még abból a kevésből sem, amilyük volt. Hűtőgép és mosógép, centrifuga, gázpalack és gázkészülék, a lakás minden bútora, szőnyege és edénye - a facebook csoportra és a Phralipére maradt. Nem is egészen értem, hogyan gondolták? ...
A tulajdonba adás azonban valóban elhúzódó, bonyolult folyamat volt, több hónapig is eltartott mire a lövéseket elszenvedett nagymama nevére került az ingatlan. Fia és menye csak haszonélvezői az új háznak, hiszen nevükön máig szerepel egy piricsei ingatlan.

A nyári viharok idején a palatető újra megsérült, s bár a biztosító felvette a káreseményt, a türelmetlen családfő úgy gondolta, a beázást elhárítani, a tetőt megjavítani a mi kötelességünk. Amikor hetek múlva is csak a panaszt hallgattam, de nem ment fel a padlásra, hogy pontosabban lássa, mi történt - és nem építette be az általunk küldött bádogot - valami balsejtelmem támadt. Talán túlságosan is hozzászokott mostanra, hogy pénzkiadó automata módjára működünk: egy telefonhívás, panasz és megoldódik minden gondjuk... Amikor pedig azzal szembesült, hogy elvárjuk, gondos gazda módjára gondolkozzon a sajátjukként lakott házról, viselje annak gondját, és költségeit - furcsa nyomásgyakorlási módot talált a jóindulatúnak nehezen nevezhető média mozgósításával.

A tiszalöki özvegy

Kóka Jenőné lánya családjához költözött a tragédia, férje elvesztése után. Az általuk lakott tiszalöki ház, amely csak telekkönyvön kívüli tulajdonuk volt, de nem volt átírva a nevükre - a tavalyi felújítás során megmenekült az enyészettől.

 

- „Az a nagy kérdés, mikor költözhetünk mink el innen, a patkányoktól hemzsegő házból? Hogy attól félünk, valamelyik gyereket megharapják. Albérletbe' lakunk, azt is fizetni kell, a kocsi lízing és a temetéskor felvett adósság kifizetése után hat ezer forintom marad havonta. A lányom is, a vejem is munkanélkülin van, abból nekünk nem telik semmire, csak jó, ha ennivalóra meg a gyógyszerekre futja" - panaszolta az özvegy, aki korábban kétszázezer forintból gazdálkodott havonta. Férje elvesztése előtt három héttel mondtak föl neki a ládagyárban. Kisírt szemekkel kérdezgette az ismerősöket, nem tudnak-e munkahelyet neki, mert nem bír tétlenül ülni? Aztán megtörtént a gyilkosság. Azóta beteg. Rendszeresen kap vénás injekciókat és sok-sok antidepresszánst. Időnként még kórházi beutalást is.

Amikor végre megérkezett a jó hír, és a lehetőség, hogy megvásárolhatjuk az általuk választott házat, nem hitte el. Csak amikor már kezében volt a kulcs és az ügyvéd által ellenjegyzett szerződés. A háromszobás házért kerek két milliót fizettünk, a felújítás költségeit a családnak kellett előteremtenie.  A telekkönyv szerinti tulajdonos, érzékeny lelkű, becsületes ember, a ház teljes vételárát felajánlotta az özvegynek. Éva asszony így aztán gyógyító hatású tervezgetésbe, felújításba kezdhetett. Három szobás házába öröm belépni, újonnan kialakított fürdőszobáját pedig sokan megirigyelhetnék.
- Legalább az unokáimnak meg a családomnak nyugodt körülményei vannak. Most mán csak munkát tudjanak kapni a fiatalok, akkor elboldogulunk, ha egészségünk lesz - mondja az özvegy, akinek kisimulnak a vonásai, ha elégedetten körbetekint.

A nagycsécsi özvegy

A gyilkosságsorozat első áldozatai 2008. november 2-án Nagy Tiborné és sógora, a mozgássérült Nagy József voltak. A támadásban sérülést szenvedett a férj, Nagy Tibor is, a hűtőről rápattanó söréteket úgy kellett kiműteni az oldalából. Süketnéma lányuk nem ébredt fel a zajra, így maradt életben.  A felgyújtott, szívességi lakáshasználatba kapott házat az országos cigány önkormányzat helyrehozta fizikailag, a tulajdonviszonyok rendezése és a villany szabályos bekötésének elintézése azonban mind a mai napig várat magára. Az özvegyen maradt négy gyermekes apa minden vágya volt, hogy elköltözhessen a faluból. Közel szeretett volna lakni második lányához, aki gyámja sérült testvérének.

 

- Szóba sem jöhet más település, megyünk Krisztinához - volt Nagy Tibor álláspontja, amikor házkeresésre került a sor.

 

A megtalált vályogból épült öregházban még benn állt a búbos kemence, földes padlója hideget sugárzott nagy hőségben is. Kicsit rémületes volt szembesülni gyermekkorom körülményeivel. De Tibor konokul mondta a magáét.

 

- Ezt nem lesz nehéz kifűteni, télbe meleg, nyárba hűvös, és jól elférünk benne. Pláne meg, ha a gazdasági épületet is rendbe tudnánk hozni. Ott egy kis család nyugodtan elférne!

 

Kovács István maga is ilyen vályogból készült, modernizált házban lakik. Az ezermester ács nyugtatgatott, amikor megpróbáltam az özvegyet rábírni, nézzen más lakás után.

 

- Igaza van, sokkal olcsóbb és egészségesebb tud lenni az a ház, mint a tégla. Csak szigetelni kell körbe és érdemes meleg padlót, csempét rakni ahova kell.  Én szívesen vezetem a munkát.

 

A gyakorlattal rendelkező, sokat tapasztalt férfiakat nem lehetett jobb belátásra bírni. Látva a végeredményt, be kell látnom, igazuk volt. Egykori romaversitasos képzőművész diákjaim, Kállai Henrik, Rátsch Jenő és Kállai András felajánlásából került három új ablak a házra, s a vételáron felül maradt félmillióból - no meg az ide felhasznált IBO forrásból - aztán felújítottuk mindkét házat: kidobtuk a kemencét, javítottuk a falakat, megszüntettük a felázást, ablakokat cseréltünk, betonoztunk és laminált parkettát raktunk a szobákba, külön WC-t, kézmosót építettünk az öregházba. Teljesen kicseréltük a villanyvezetékeket és a fúrott kútból hidroforral bevezettük a vizet is. A gazdasági épületbe födémet és közfalakat építettünk, kialakítottunk egy szobát, fürdőszobát és konyhát, meleg vízellátással, csempéztünk, burkoltunk, festettünk, mázoltunk mindenütt és ástunk egy óriási emésztőt is, minthogy a településen nincsen csatornázás. Bakonyi Ágnes barátnőm személyes felajánlásából kéz alatt vásároltunk két hordozható cserépkályhát és vasrácsos kerítéskaput, ajtót.

 

Nagy Tibor a munka nagyján túl a megmaradt vályogot gyűjtögette össze és nekilátott a disznóól helyrehozásának.
- Két kis malac, néhány tyúk az udvaron, meg egy kis szemes takarmány megmentene bennünket az éhezéstől. Ha még az is teremne, egész gazdagnak érezném magunkat - mondta búcsúzóul a nagycsécsi özvegy, aki rokkant nyugdíjából aligha tudja kigazdálkodni álmai megvalósulását, és a téli tüzelőt.

A tatárszentgyörgyi özvegy

Csorba Róbertet és alig négyéves kisfiát 2009. február 23-án gyilkolták meg. A hatéves Bianka oldalából kellett a söréteket kiműteni, gyűrűsujja nyomorék marad egész életére.  A huszonnégy éves Renáta asszony két pici gyerekkel maradt magára. Egykori házuk kormos gerendái ma is vádlón merednek az égre. A merénylet után szüleihez költözött az özvegy, a tragédia feldolgozásában nem kapott segítséget. De ugyan hogyan is bízott volna a szakmájukat megcsúfoló közintézményekben, orvosban, rendőrben, tűzoltóban, hiszen olyan szarvashibák egész sora tetézi ezt a terrorcselekményt, ami újkori történelmünkben is ismeretlen.


A felháborodott és szolidaritásukat vállalók a helyszínen elsőnek mindig a férj szüleivel találkoztak, s a részvétüket kifejezni igyekvők tettei, cselekedetei, pénze ritkán jutott el az özvegyhez. Így történt ez német barátainkkal is, akik személyesen tettek ígéretet 2009 őszén, és tavaly nyáron a Csorba szülők házát javította a „Nemzetközi Újjáépítési Akció" önkénteseinek csapata. Az idén megfontoltan és körültekintően jártunk el. Annak ellenére, hogy nem építettünk központi fűtést és kerítést a Csorba szülőknek, és a házuk tűzfalának bevakolását is rájuk hagytuk (a hozzávaló nyersanyagokat biztosítva) - nem velük folytattuk a szolidaritási akciót, hanem unokáiknak és özvegyen maradt menyüknek segítettünk fedelet teremteni.

 

Az alapot a biztosító kényszeredetten kifizetett és a gyermekek nevére letétbe helyezett 5,6 millió forintja jelentette. Ebből azonban aligha lehetett volna házépítésbe kezdeni. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták által adományozott két millió forint komoly segítséget jelentett, de még mindig nagy kérdés volt, hogyan lehet egy másik településen legalább egy telek megvásárlásával közelebb kerülni a célhoz? Matthieu és Laurent, francia barátaink személyes hozzájárulása a telek árával, önzetlen és gyors cselekvése megnyitotta a kaput. Ezúton is köszönjük nekik, Szüts Miklós festőművésznek pedig a közbenjárást. Május utolsó hetében hatfős különítménnyel érkezett a Bauorden német önkénteseinek csapata. Az egyetemisták és értelmiségiek alkotta munkásbrigádnak versenytársa is akadt a családtagokból, rokonokból verbuválódott segítőkből. Tucatnyian ásták félmeztelenre vetkőzve, egymással versengve az alapokat. A korán jött nyárias napsütésben egy hét alatt elkészültek, és kiöntötték megvasalt betonnal az egy méteres alapokat. Balogh Tibor kőművesünk a falak tökéletességére ügyelt. Nem győzte osztani a munkát, hiszen a Phralipe borsodi önkéntesei három helyett tíz fővel jelentek meg. Mára zárható a ház, lefedve, szigetelve, csatornázva a tető, kiépítve a víz, villany, kábeltévé, internet rendszer, belülről szinte teljesen kész, a központi fűtés befejezésétől függ a folyosó vakolása és burkolása. Festés-mázolás, burkolás (a nyersanyag már rendelkezésre áll), kazán és radiátorok vásárlása és a külső szigetelés azonban a források fogytán - úgy tűnik - tavaszig várat magára. Reményeink szerint a család megkapja a többi áldozathoz hasonlóan a második milliós támogatást a közalapítványtól, s talán a biztosító elleni per is javukra dől el. Azzal tökéletesen befejezhetik a házat. Mi most, csak ennyit tudtunk segíteni.  

Önkéntesség - ennél és a többi helyszínen is emlegetem önkéntes segítőinket, de még nem mondtam el, hogy utazásukat és napi étkezésüket a Nyílt Társadalom Intézet Roma Programjának támogatása tette lehetővé. Ha ők nincsenek, talán bele sem kezdünk a Nemzetközi Újjáépítési Akcióba. Ők biztosították az új ház építésének helyszínén a művezető jelenlétének költségeit, és azt, hogy naponta enni tudjunk adni munkásainknak.

Külön köszönettel tartozunk a Baptista Szeret Szolgálatnak, Leczó Sándor úrnak, szaniterek, számítógép és hozzátartozó asztal, székek és függönyök nagy örömet szereztek az áldozatok családjainak. Az Ökumenikus Segélyszervezet padlócsempéje és világítótestei is eljutottak a családokhoz, Nagy Tibor házában pedig az Oltalom Karitatív Szervezet segítsége biztosította a fürdőszoba csempézését. A Mazsihisz pénzadományából bejárati ajtók lettek a tatárszentgyörgyi özvegy házában.

Ha valami, hát az a kép jelképezi számomra az idei akciót, ahogyan az éppen Magyarországon tartózkodó Daishuke, a Genfben dolgozó japán fiatalember beáll hozzánk hetedik szamurájnak. Félmeztelen hátán a felkelő nap tetovált sziluettje sötétlik. Alig látszik ki az alap gödréből. Ha nem látszana a tetoválás, a bőre színe miatt elsiklana a mieink között. Nem úgy német barátaink, fehér a bőrük, mint a mentőautó. Gondosan kell naptejjel bekenni, nehogy felégjenek. És a második hét végén, szépen piroslanak mindannyian. Bőrük, mint a frissen sült kenyér, „Lengi morcsi axtom peki, somnakuni mezil" - ahogyan mifelénk mondják. És ez az egészség, a testi és a lelki szépség jelképe. Adjon nekik a Jóisten, erőt, egészséget, testi s lelki békét! Megérdemlik!

A rasszista támadások családjainak életét pedig kísérje szeretet és gondoskodás. Rászorulnak.
 
Daróczi Ágnes
 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek