Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Horváth Aladár visszatért
2012-01-25 11:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Horváth Aladár visszatértIsmét mozgalmat szervez Horváth Aladár. A jogvédő szerint mintegy 300 ezer roma a haláltusáját vívja, és legalább kétszer ennyi nem cigány ember is hasonló sorban él Magyarországon.

 

 

 

Horváth Aladár visszatért, és nemcsak fizikai valójában (vendégkutatóként fél évet töltött az Egyesült Államokban), hanem átvitt értelemben is – a magyar közéletbe.

Korábban megszüntette a Roma Polgárjogi Alapítványt, amelynek alapítója és sok éven át vezetője volt, miután pedig a 2010-es parlamenti választásokon „megrázó vereséget” szenvedett az edelényi körzetben, bejelentette visszavonulását.

Még tavaly decemberben is meglehetősen szkeptikusan beszélt arról, milyen kilátásai vannak a civil érdekérvényesítésnek Magyarországon. Az emberi jogok világnapja alkalmából tartott torontói előadásában kijelentette: „a polgárjogi mozgalom ellen, amely erőszakmentes módszerekkel igyekszik változtatni a káros, kirekesztő folyamatokon, negatív kampány folyik, nincsenek befolyásos szövetségesei a politikai és gazdasági elitben, így gyakorlatilag kifogyott az eszközökből”.

Most viszont újra ringbe száll. Elnökletével megalakult a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület. „Nincs más választás, mint újra elkezdeni az önszerveződést” – indokolta kérdésünkre Horváth Aladár, miért folytatja mégis.

A polgárjogi mozgalom sajtórendezvényén Szőke Sándor alelnök kifejtette, hogy Magyarországon a hatalom kimondatlanul is szükségállapotot hirdetett ki, miközben a kommunizmus történetéből ismert permanens forradalom zajlik. „Nem tudhatjuk, mi következik, de kötelességünk felkészülni a legrosszabbra” – hangsúlyozta.

 

Az alelnök javasolta, hogy a demokratikus pártok hagyják el az Országgyűlést, mert jelenlétükkel csak legitimálják a „törvényhozásnak nevezett cirkuszt”. A civil szervezeteknek ugyanakkor be kell látniuk, hogy nem maradhatnak távol a pártoktól, esetleg olyanokkal is együttműködésre kényszerülnek, akikkel amúgy nem szívesen állnának szóba.

 

Jogállami, társadalmi és morális értelemben is csőd szélén áll az ország – közölte Horváth Aladár. Egyetértett a Political Capital egyik elemzésének megállapításával, amely szerint a válság valójában 2006-ban kezdődött. A roma polgárjogi vezető egy Political Capital-felmérés eredményét idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy 2002 és 2009 között tízről 21 százalékra nőtt a szélsőjobboldali eszmékkel rokonszenvezők aránya. Ez a növekedés nemzetközi összehasonlításban is példátlan előretörést jelent.

 

A demokratikus pártok is a rasszista szavazók foglyai – állította Horváth Aladár. A Tárki decemberi vizsgálata szerint a magyar lakosság 63 százaléka genetikai okokkal magyarázza a romák bűnözési hajlandóságát: a jobbikosok 79 százaléka részben vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy a „cigányoknak vérükben van a bűnözés”. A fideszes szavazók 60 százaléka, a szocialisták támogatóinak 61 százaléka gondolkodik így. Az LMP-sek a legkevésbé előítéletesek, de az arány még náluk is eléri a 49 százalékot.

 

A 2002–2010 közötti kormányoknak komoly felelősségük van abban, hogy idáig jutottunk. „Ez a baloldal megérdemelte magának ezt a Fideszt” – vélekedett Horváth Aladár, megjegyezve, hogy a Szonda-Ipsos felmérése szerint a romák mintegy 80 százaléka a Fideszre szavazott.

 

Keserves csalódás következett. A polgárjogi mozgalom vezetője hosszan sorolta a fideszes kormánynak azokat a gazdasági, oktatási és szociális intézkedéseit, amelyek – a jogállam lebontásával párhuzamosan – végképp reménytelen helyzetbe sodorták a szegényeket.

 

A falusi „rezervátumokban” és a városi gettókban Horváth Aladár becslése szerint 300 ezer „másod-harmadgenerációs munkanélküli, fizikailag, mentálisan lepusztult” roma a „haláltusáját vívja”, és hasonló sorban él mintegy 600-700 ezer nem cigány ember is. „Éheznek, fáznak, szenvednek a betegségektől, mert kenyérre sincs pénz, nemhogy gyógyszerre.”

 

A Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért szeretné megakadályozni, hogy a cigánytelepeken lázadást szüljön a társadalmi elégedetlenség. Mert akkor – mondta Horváth Aladár – a különféle paramilitáris szervezetek „felhatalmazva éreznék magukat arra, hogy lecsapjanak ránk”.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek