Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tovább támogatják az egyházakat
2012-01-15 12:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tovább támogatják az egyházakatFolytatódnak, és folyamatossá is válhatnak a Kárpát-medencei egyházi kezdeményezéseket támogató programok, amelyek tavaly több mint kétmilliárd forintban részesültek - közölte Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára pénteken, zalaegerszegi látogatásán.

 

 

 

 

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt másfél évben igyekeztek a szocialista kormányok alatt az egyházakat ért diszkriminációt megszüntetni, s öt olyan programot indítottak, amelyek a Kárpát-medencében mintegy 750 egyházi kezdeményezést támogattak. Ezek között voltak épületfelújítások, kulturális és ifjúsági programok, vagy a szórványterületeket érintő kezdeményezések, valamint szociális és karitatív feladatok.

Szászfalvi László közlése szerint az évtizedek óta példátlan, több mint kétmilliárd forint keretösszegű programokat az idén is folytatják, ezek „folyamatosságában, kiszámíthatóságában” gondolkodnak, miután a múlt évben is 10-15-szörös volt az igénylés.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy miután tavaly elkészült az egyházi, a nemzetiségi és a civil törvény, az állam, a kormányzat és az érintett szervezetek kapcsolatrendszere teljesen új jogi alapokra épül. Emlékeztetett arra, hogy a folyamatos párbeszéd révén „általános elégedettséggel fogadta el a parlament” a civilekről és a nemzetiségi jogokról szóló törvényt, s bár az egyházi törvény „kissé hektikusabb elfogadást jelentett”, de „Európában közepesen szigorú törvényként minden feltételnek megfelel”.

Sikerült lezárni az egyházi kárpótlás húszéves folyamatát, az idén ezt egy konferencia keretében is értékelik. Támogatást kaptak a határon túli anyanyelvi pasztorációs feladatokat végző egyházak, továbbá az egyházi hitoktatói, közgyűjteményi tevékenységet emelt költségvetési keretösszegből támogatták – sorolta az elért eredményeket az államtitkár.

Ezeket a programokat idén is folytatják, de az új köznevelési törvénnyel bevezetett kötelező etikaoktatás helyett választható hit- és erkölcstan tantárgy kidolgozásával is foglalkozni fognak az egyházakkal egyeztetve. Ugyancsak feladatot ad az államtitkárságnak az új adórendszer kapcsán az egyházi egy százalékokkal kapcsolatos lehetőségek kidolgozása.

Szászfalvi László kitért a civil területet érintő, az eddig több helyen szereplő jogszabályokat egységesítő törvény elfogadásával járó változásokra is. Ez például kompromisszumokkal pontosította a közhasznúság fogalmát és kritériumait, továbbá nevesíti az új támogatási rendszert a civil alapot felváltó Nemzeti Együttműködési Alap létrehozásával.

Hangsúlyozta, hogy ennek az alapnak – az idén 3,4 milliárd forintos – keretösszegét nem lehet zárolni és maradványképzésre kötelezni, azt teljes egészében fel lehet használni. Március 15-ig szeretnénk kiírni a kapcsolódó pályázatokat, és öt kollégium létrehozását tervezik a 60 százalékban működési költségekre, a többit a programok támogatására szolgáló összeg elosztására.

Idén összességében mintegy 30 milliárd forintra számíthatnak a civil szervezetek az uniós forrásokat és más tárcák támogatásait is beleértve, amelyhez most már átlátható módon, minimális adminisztrációval juthatnak hozzá a pályázók. Újdonságként visszatérítendő támogatásokra is lehet majd pályázni az együttműködési alapból, ez egyfajta civil bank lenne az utófinanszírozásos, illetve önrészes uniós pályázatok segítésére. A civil törvény ugyanakkor egy közhiteles adatbázis létrehozását is előírja, ez a remények szerint június 30-ig megvalósul, így a későbbiekben a pályáztatóknak kell majd innen lehívnia a szervezetekről szóló igazolásokat.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a tájékoztatón az államtitkár zalaegerszegi programját ismertetve elmondta: Szászfalvi László zalai egyházi személyiségekkel, vezetőkkel tartott megbeszélést, majd megtekintette a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóházát, ahol az intézmény vezetőivel találkozott. Az államtitkár délután zalai civil szervezetek, illetve a Zalában élő horvát, német és cigány kisebbségi önkormányzatok vezetőivel folytat megbeszélést.

 

C-PRESS - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek