Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A múlt év értékelése és a mostanira vonatkozó tervek
2012-01-09 11:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A múlt év értékelése és a mostanira vonatkozó tervekA Nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat részéről Teleki László elnök tartotta év eleji sajtótájékoztatót, mely keretében értékelte az elmúlt évet és ismertette a 2012-es év feladatait.

 

 

 

 

 Az 1994-es megalakulásuk óta négy területre helyeztek nagyobb hangsúlyt, ezek közül is az oktatás jutott nagyobb szerephez, melynek oka az a törekvés, hogy a roma értelmiség minél nagyobb számban jelenjen meg városunkban, hiszen ennek köszönhetően sokkal esélyesebbek az elsődleges munkaerőpiacra való bekerülésre. – A legrégebbi programunk a hétvégi kollégium is megvalósult, amely 1997 óta működik, és az önkormányzattól közös pályázaton nyert forrásból tudjuk 2011-től 2013-ig megvalósítani – mondta a CKÖ elnöke. Az oktatók bérét és az étkezésnek a költéségét tudják ebből a pénzből biztosítani három évig. Fő tevékenységük a tehetséggondozás és a felzárkóztatás. Jelenleg harminc, negyven fő a kollégium létszáma. Hét pedagógussal és két mentorral működnek, akiknek a feladata a szülőkkel, a gyerekekkel és az iskolával való kapcsolattartás. Ettől az évtől biztosítatott a hittanoktatást is, mely februárban kezdődik.

 

Az érettségit adó felnőttképzés 2001-ben kezdődött 40 fővel a Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium Zsigmondy - Széchenyi tagintézményével együttműködve, azóta közel ötszáz diák szerezte meg középfokú végzettségét. Jelen pillanatban összesen 231 fő tanul a három évfolyamban. Az ebben a tanévben érettségizők száma körülbelül 61 fő lesz. A felnőttképzés hangsúlyosságát az indokolja, hogy sok olyan szakmát írtak ki, amelyet érettségihez kötnek.


A főiskolai képzés ötödik éve működik, költségtérítéses andragógiai szakon szerezhetnek diplomát a már érettségizettek. Ebben a tanévben összesen 39 hallgatójuk van. Előreláthatóan a programra a felsőoktatási törvény ki fog hatni, mivel sokkal magasabb tandíj várható, így kérdéses, hogy meg tudják-e tölteni az elvárt létszámot.


Egy képzési program teljesen megállt az átszervezések miatt. Törekednek arra, hogy a Nagykanizsán elkezdett szakképzési program ne torpanjon meg. Az Osztrák-Magyar Szakértői Akadémia és nagykanizsai CKÖ közös programja a 2008 és 2013 között valósul meg, mely a foglalkoztatási reintegrációt célozza meg. Minél több olyan személyt szeretnének visszajuttatni a munkaerő piacra, akik már aktívan dolgoztak korábban. A programokat tekintve idén is megtartották a holokauszt-megemlékezést, a gyermekeknek szánt programokat és a nemzetiségi napot. A Szeretet mindenkié program 2011-ben szintén megvalósulhatott. A karácsonyi étkeztetés négy napig tartott egy-egy cég támogatásának köszönhetően.

 

Működési költségeiket nagymértékben a települési önkormányzattól kapott 5,5 millió támogatásból tudták fedezni. Az állami költésvetés lecsökkent az éves 600 ezer forintról 209 ezer forintra. Ezeken kívül 300 ezer feladatalapú támogatást kapnak, amely mellé járulnak a PTE-vel megkötött szerződés alapján a terembérleti díjak.

 

2012-ben is szeretnék folyatni a már több évtizede megkezdett oktatási programokat (kisgyermekgondozó, gyógymasszőr, szakács). Szeretnék elindítani, újragondolni a ROTVA-t, melyet a vöröskereszt működtetett. Ez a foglalkoztatási reintegráció és a szakképzések miatt fontos. Programjaikat 2012-ben is megtartják.

 

C-PRESS - kanizsaujsag.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek