Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nem odafent, idelent dől el a cigány sorsa
2012-01-03 07:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nem odafent, idelent dől el a cigány sorsaTisztességes munka az Azori-szigeteken megtárgyalt Összeurópai Roma Stratégia, de nagyrészt régóta ismert igazságokat fogalmaz meg a cigányságról - mondja az általunk megkérdezett szakértő. Hajdú Géza romológus szerint nincs két egyforma helyzetű és célú cigány közösség, ezért sem sikerült központi programokkal segíteni rajtuk.

 

 

 

 

Azért él több cigány nálunk és Kelet-Európában, mint nyugaton, mert a XV. század után ott üldözték, itt inkább elfogadták őket. Ezért sem szerencsés most a nagy roma lakosságú országokon számon kérni a rossz szociális helyzetet, élesedő ellentéteket – állapítja meg a Miskolci Egyetem kutatói által készített Összeurópai Roma Stratégia, amelyet az Európai Régiók Gyűlése fogadott el a sokat bírált azori-szigeteki összejövetelen.

Irány a mezőgazdaság? A negyvenoldalas munka szerint az ipari társadalmak által kínált munkalehetőségek nem voltak vonzók a cigányság számára. Ám a gazdasági élet átalakulása, a szervezetek helyett a bizalmi kapcsolatokon alapuló hálózatok erősödése nekik is kedvezhet. Az anyag a Nobel-díjas Theodore Schultz téziseire hivatkozva javasolja, be kell vonni a cigányságot a mezőgazdaságba, a kézműiparba, ügyelni kell arra, hogy gyerekeik megtalálják helyüket az iskolában. Lakhatási feltételeiken csak úgy lehet javítani, ha az új lakást fenn is tudják tartani. A segítésben az önkéntesség elve a legfontosabb: akaratuk ellenére nem lehet segíteni nekik.

– Utóbbival maximálisan egyetértek – mondta Hajdú Géza romológus, aki három évtizede dolgozik népművelőként is cigányok között. Arra kértük, hétköznapi tapasztalatait vesse össze a stratégiával. – Ez egy tisztességes, megalapozott anyag, a legtöbb állításával nem is vitatkozom, főleg azért, mert nem újdonság. Van viszont néhány ellenvetésem.

 

Hajdú Géza szerint is fontos tudnia a politikának és a többségnek, hogy a cigányok gondjait, a szociális elmaradottságot, a munkanélküliséget, az iskolázatlanságot és a lakhatást csakis együttesen lehet megoldani. Hiába akarunk tanítani valakit, aki éhes, vagy nem tud enni adni a gyerekeinek: nem fog odafigyelni.

Nem mind ugyanazt akarják. A cigányság, ha lassabban is, mint a többségi nemzet, sokat változott. Régi, erős rokoni kapcsolatokon nyugvó társadalma felbomlóban, új szerveződése azonban még nem elég erős. Különböző rétegeinek mások az igényeik, céljaik. Sokan közülük tehetségük, szorgalmuk révén kiemelkednek, de az erős többségi előítélet miatt nem akarnak a cigányok között maradni. Mások vállalkozók lesznek, és maradnak, de nem érdekük a többiek felemelkedése, mert így lehet őket kevés pénzért dolgoztatni, vagy kamatos pénzt kölcsönözni nekik. Akadnak, egyre többen, akik értelmiségivé válva mégis maradnak, és próbálják megtanítani rokonaikat, ismerőseiket az alkalmazkodásra. Mert ők tapasztalták, hogy ez az első lépcső, a tanulás a második.

Régen azért volt kevesebb a feszültség, mert létezett egyfajta munkamegosztás, amely a cigányoknak és a többségnek is jó volt. Ez azonban már nem állítható helyre, újat kell kialakítani. Minél előbb, mert a két társadalom közötti különbség nőni látszik, ezért a felzárkóztatás egyre több pénzbe fog kerülni. Az ő társadalmuk nem él meg önmagában.

 

– A másik evidencia, amit régóta mondunk: ezeket a problémákat helyben lehet megoldani. Nem fölülről szervezett, hasznosnak tűnő programokkal, hanem megnézve, mi a közösség szándéka, célja, szükséglete, és arra megoldást találni. Ezért is meggondolandó, milyen uniós pályázatba fog egy közösség, mert ha elfogy a támogatás, és helyreáll a régi állapot, az emberek önérzete mélyebbre zuhanhat, mint ahol eredetileg volt – mondja Hajdú Géza. – Mindenhová kell olyan ember, akire hallgatnak, aki meg tudja fogalmazni helyettük pontosan, mire van szükségük, mert sokat beszélgetett velük. Tudom, egy húsz évvel ezelőtti jól sikerült gyerektábor milyen fontos élmény egy mai fiatal felnőttnek is. A pécsi romológia szakon régóta megfogalmazták, miért nem tetszik a cigánynak az iskola: azért, mert az intézmény kizárja az érzelmi kötődést, holott ez számára nagyon fontos.

Nem szokták a szántást. Ők nem azért tesznek meg valamit, nem azért engedik el a gyereket a nyári táborba, küldik iskolába, mert belátják, hogy az jó. Hanem azért, mert Géza bácsi javasolja, és akkor biztosan jó. De ehhez Géza bácsit hosszú idő óta ismerni kell. Ez nagyon nagy különbség, ismeretlen emberektől nem fogadják el a jó tanácsot. A többségnek és a politikának nincs más esélye: bízni kell abban, hogy az összekötő emberek mindenütt megvannak, előkerülnek. Megesik, hogy a jó szándékú segítő megijed, mert ahogy odamegy, az összes gondjukat-bajukat a nyakába zúdítják. Tudni kell megszólalni, kivívni a tekintélyt, következetesen, és ha kell, keményen fellépni a szabályt szegő, közösséget bomlasztó emberrel szemben. Igenis rá kell szólni, ha előbbre akar furakodni az orvosnál a sorban! A másik nehézség: látni elkötelezett segítőként a többségi társadalomban egyre erősödő előítéletet, amelyet negatív irányba gyorsan befolyásolhatnak szörnyű események, eltüntetni azonban csak hosszú időn át látott pozitív tapasztalatok fogják. Ezt a helyzetet azonban meg lehet élni kihívásként is.

Hajdú Géza szerint a stratégia épp ott bizonytalanodik el, ahol a megoldásról lenne szó. Nem ért egyet azzal, hogy a mezőgazdaság fel tudja szívni a cigány munkanélkülieket, és így boldogulni fognak. – Nem véletlen mondták régen, hogy nem szokta a cigány a szántást. Ismerik ők a mezőgazdasági munkákat, de nem gazdálkodnak, mert a többség a mának él. Azonnal szereti látni munkájáért a fizetséget, fél évre előre nemigen tud tervezni – így a romológus. – Három hagyományos mesterséget hoztak magukkal, még Indiából: kézművességet, állattartást, kereskedelmet. A kertészkedéssel próbálkoztak nálunk korábban, a Böcs Attila-féle dombos-ágyas kultúra sem hozta azt, amit vártak tőle. Lehet azért kísérletezni vele, ahogy a szolgáltató szektorba is be tudnak illeszkedni sokan, a zömöt azonban csak hagyományosan zárt munkahelyeken tudom elképzelni. Ahol többen tudnak együtt dolgozni, és a képzetlenebbet segítik a többiek.

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek