Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Legenda a falon
2011-12-31 09:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Legenda a falonÉvtizedek óta filmezi a hazai romák életét Böjte József rendező. Egyik emlékezetes sikere volt az a portréfilm, amelyet a fiatal cigány jogvédőről és szociális munkásról, Sztojka Katiról készített, és amellyel 1989-ben elnyerte a miskolci filmfesztivál fődíját. Legújabb, A Freskófalu legendája című filmje viszont hagyományos szociográfia. Van ugyan központi hőse - Pásztor Eszter, a bódvalenkei civil fejlesztő program vezetője -, mégsem portré.

 

 

 

Mivel az utóbbi egy-másfél esztendőben az ország szinte minden tévékamerája megfordult már a cigánytémájú falfestményeiről elhíresült Bódvalenkén, szükséges hangsúlyozni, Böjtét nem a kuriózum csábította oda. Már esztergályos tanulóként verset mondott a KISZ Központi Művészegyüttesében, ahol később munkatársként, művészeti vezetőként közreműködött cigány fiatalok tehetségének kibontakoztatásában. Nem turista ezen a terepen, jóllehet a bódvalenkei programot elindító ötlet vállaltan turistacsalogató. Pásztor Eszter, aki „civilben" kiváló angol fordító, külföldön látott már „freskófalut", és feltételezte, ilyesmivel itthon is érdeklődést lehet kelteni. Akár egy határszéli, mélyszegénységbe zuhant kis borsodi faluban is. Nála ez úgy kezdődött, hogy budai lakosként rádöbbent, a Magyar Gárda tart eskütételt az államfői rezidencia közelében, és hirtelen megszólalt benne a vészcsengő. Tenni kell valamit az intézményesülő gyűlölet ellen azonnal és hatékonyan - így jutott el Bódvalenkére.

 

A filmből látszik, ötlete bevált: két év alatt 21 ház falára került nagyméretű secco, és a látogatót ámulatba ejtik a cigány eredetmondák, mítoszok és a több évszázados sors motívumai, a festői látomásokban megjelenő sötét bőrű félistenek, emberhősök és áldozatok. Bódvalenke alig több mint kétszáz lakójának - túlnyomórészt romáknak - kezd otthonossá válni az új környezet, és az is, hogy idegenek jönnek ide miatta. Régen nem tapasztalt érzést kelt fel bennük: a büszkeséget. Kezdetben a programvezető hívott meg cigány festőművészeket, aztán már önként jelentkeztek, külföldről is. A szerb zeneszerző és festő Zoran Tairovicsot például valósággal rabul ejtette a „freskófalu", amelyet kitűnő helyszínnek vél ahhoz, hogy demokratikus párbeszédre késztessen a romákról, a romákkal.

 

Ám ennél többről szól, szólna ez a mese. Ahogy a filmből kiderül, a cél a helybeli cigányság szociális helyzetének átfogó javítása. Mert a rendszerváltáskor még ötszáz fős faluban, ahol akkor még két téesz, varroda és a környéken több bánya is működött, mára csak két munkahely maradt: a polgármesteré meg a hivatali beosztotté. A többi rég megszűnt. A cigány családok zöme hivatalosan havi 28 500 forintos segélyből él, no meg családi pótlékból. Az ügyesebbje ezt gombászással, kosárfonással, a megmaradt egy-két parasztgazdánál végzett alkalmi munkával egészíti ki. De ha komolyabban beindulna a turizmus - véli a fejlesztő program vezetője, aki szeretné a 15 kilométerre levő Aggtelek forgalmához csatolni a „freskófalut" -, különféle szolgáltatásokkal több bevételhez lehetne juttatni az ittenieket. Kempinget, vendéglőt kéne nyitni, szálláshelyeket létrehozni, a falut övező őslápon tanösvényt építeni. Össze lehetne fogni a varró asszonyokat, kézműveseket, és jól jönne egy gombaszárító, egy asztalosműhely. Mindehhez persze induló támogatás kell, és Bódvalenkén szorgalmasan írják a pályázatokat. De alig valami sikerrel. Az egyik állami pályázatot végül ki sem írták, a másik pénze a beadási határidő lejárta előtt már elfogyott.

 

- Mintha túl gyors lenne a változás egyfelől, másfelől pedig túl lassú, és félő, minden összeomlik - tépelődik a filmen Pásztor Eszter. A „lassút" úgy érti, hogy az állami intézmények ígérnek, de nem segítenek. A „gyorsat" pedig úgy, hogy felbolydult a falu, az eddig soha nem tapasztalt figyelem és az oda érkező magánadományok miatt megjelentek az egymás közötti ellentétek. Volt, aki szembefordult az önkéntesként dolgozó programvezetővel, akit egy konfliktus kapcsán le is köptek. Aztán megkövettek. Böjte a polgármester megszólaltatásával érzékelteti, vannak helybeli ellenerők, nem áll érdekében mindenkinek, hogy a cigányok saját lábukra álljanak, és ne szoruljanak uzsorára, amiről beszélni persze senki sem hajlandó.

 

A budai Tűzraktérben mutatták be nemrég szűkebb, lelkes közönség előtt A Freskófalu legendáját. Sokaknak kellene látniuk, talán még akad televízió, ahol hajlandók levetíteni. Böjte József mindenesetre folytatja a filmet. Hosszabb interjúkat szeretne készíteni a helyszínen, és megkeresi az illetékes hivatalokat, tudakolva: hagyják-e zátonyra futni ezt a kezdeményezést.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek