Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Amen te del o Del tusa khetanes!
2011-12-25 20:12
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Amen te del o Del tusa khetanes!Ma sem tudható pontosan, hogy a romáknak voltak-e saját ünnepeik. Ha voltak is ilyen ünnepek, nyom nélkül tűntek el a múltban a több száz éves vándorlásuk során. Helyüket elfoglalták a befogadó népek által megült jeles napok. Az európai cigányságnak keresztény ünnepei vannak, melyeket a többségiek hagyományaira építve saját kultúrájukkal ötvöztek.

 

 

 

 

A szentestét többnyire a szűk családdal töltik az anyanyelvüket beszélő, hagyományőrző oláh cigányok. A karácsonyfát a gyermekek szüleikkel együtt ,,öltöztetik fel", ezután a házigazda megköszöni Istennek, hogy ezt a napot békességben, egészségben élik meg, majd szerencsés, és boldog ünnepeket kíván családtagjainak. Erre valamennyi családtagnak azt kell válaszolnia: áment mondjon az Úr, veled együtt! ( amen te del o Del tusa khetanes!)  

 

Az éjféli misén a család valamennyi tagja részt vesz, családtagjaiknak erőt, egészséget, szerencsét kérnek Szűz Máriától. Karácsony első napjának reggelén, miután a családfő felköszönti családját, elmegy, hogy elsőként tegye ezt testvérei családjával. Végül a legidősebb családtagoknál, többnyire a szülőknél vagy a nagyszülőknél gyűlik össze a rokonság.

Alapszabály, hogy a férfi lép be először a lakásába, ha a nő lépne be, szerencsétlenséget hozna a ház lakóira. Vendégségben, ünnep alkalmával hosszú, szövegében az ünnephez alkalmazkodó köszöntőt mondanak a hagyományaikat őrző anyanyelvüket beszélő romák. Ebben sorra veszik a családtagokat, mindenkire Isten áldását, szerencsét, egészséget, jókedvet, békét, békességet, az elhunytaknak pedig örök nyugodalmat kérnek. Ha a család együtt van, a legjobb énekes, vagy a házigazda kezdi el az ünnephez alkalmazkodó lassú dalt, melyet aztán egy olyan követ, amire már táncolni is lehet.

Elhunytjaikról karácsonykor, mint más jeles napokon is megemlékeznek a romák. Az oláh cigányok ilyenkor feldíszített fenyőágat, vagy kisebb karácsonyfát szoktak elhunyt hozzátartozóik sírjára helyezni, és cigarettával, illetve itallal ,,kínálják" meg a halott rokont: a szertartás alatt mindvégig beszélgetnek, sőt együtt ,,isznak" az elhunyttal. Az italból előbb a földre löttyintenek egy kortyot, majd maguk is isznak belőle.

A nyelvüket vesztett cigányok, vagy más néven romungrók körében elterjedt karácsonyi szokás volt a kántálás. Szentestén, melynek cigány nevét, vilija sokan megőrizték, többnyire a család férfi tagjai kántálni mentek rokonaikhoz. Miután a vendéglátóhoz bebocsáttatást nyernek, a kántálást vezető rangidős családtag jókívánságokkal köszönti rokonait. Utoljára a nagyszülőkhöz mennek kántálni, ahol már várja őket népes rokonság.

A cigány asszonyok hétköznap sem tudnak keveset főzni, mindig számítanak arra, hogy valaki jön. A vendég, legyen az bárki, nagy tiszteletnek örvend. Ünnepkor sokat sütnek, főznek, mert a vendég előtt nem szabad ,,szégyenben maradni". A romák ,,nemzeti eledele", a töltött káposzta, valamint a bokolyi, más néven vakaró (cigány kenyér) nem maradhat el az ünnepi asztalról. A cigány kenyeret kovász nélkül, zsírból, és lisztből összegyúrva parázson, vagy kemencében sütik. Többnyire tyúkból készül karácsonykor a leves, diós, mákos, vagy túrós kalács, zserbó, máshol a hurka is az asztalra kerül ezen a napon.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek