Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

ÁDER: EZER AJÁNLÓSZELVÉNY KELLHET AZ INDULÁSHOZ
2011-12-20 10:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ÁDER: EZER AJÁNLÓSZELVÉNY KELLHET AZ INDULÁSHOZAz új választási rendszer részleteiről tájékoztatta a Budapesten dolgozó külföldi diplomatákat hétfőn a Külügyminisztériumban Áder János. A fideszes politikust elsősorban a határon túli magyarok szavazati jogáról faggatták a nagykövetségek munkatársai, amellyel kapcsolatban elmondta: van megoldási javaslatuk arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (Ab) kifogást emel az ellen, hogy a külföldi magyarok a tervek szerint csak listára szavazhatnak. 

 
 
Áder János szavai szerint a mostani 750-ről mégsem 1.500-ra, hanem csak 1.000-re emelkedik az összegyűjtendő szelvények száma. 
 
A fideszes európai parlamenti (EP) képviselő - akit a Fidesz elnöksége bízott meg a választójogi és az igazságügyi reform koncepciójának kidolgozásával - előadásában azt mondta, hogy az új választási rendszerben mind az egyénijelölt-állítás, mind a listaállítás, mind pedig az ötszázalékos küszöb átlépése könnyebb lesz, mint a jelenlegi szisztémában. Az egyéni kerületben való indulás könnyebbségét azzal indokolta, hogy míg az egy választókerületben élő szavazók száma átlagosan kétharmaddal nő, addig az induláshoz szükséges ajánlószelvények száma csak harmadával.

Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a mostani 750-ről mégsem 1.500-ra - ahogyan azt eredetileg tervezték -, hanem csak 1.000-re emelkedik az összegyűjtendő szelvények száma. A listaállításról szólva egyebek mellett arra mutatott rá, hogy az új rendszerben nem kell Budapesten nyolc egyéni jelöltet állítani a listához, elegendő lesz egyet. A parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbje nem változik, de szerinte a kisebb pártoknak könnyebb lesz ezt átlépni, mint eddig.

A brit nagykövetség munkatársa az ajánlószelvény-gyűjtés idejéről érdeklődött, amelyre válaszul Áder János elmondta: ezt a jövőre megalkotandó választási eljárási törvényben szabályozzák majd, de várhatóan rövidülni fog az időtartam.

Az új egyéni választókerületek arányosságának kérdéséről azt mondta, az utolsó kádárista kormány által a választókerületek kialakításáról meghozott kormányszintű szabályozás jelentős baloldali elfogultságot tükrözött. Példaként említette Csepelt és a XII. kerületet, ahol nagyjából ugyanannyi választópolgár él, ám míg előbbiben - ahol hagyományosan erős a baloldal - két egyéni mandátumot osztottak ki, addig utóbbiban - ahol a jobboldal az erősebb - csak egyet.

Álláspontja szerint a jelenlegi választókerületi kialakítás - amelyet az Ab év végi hatállyal eltörölt - nagy szerepet játszott abban, hogy többször is a szocialisták alakíthattak kormányt. Bírálta egyúttal a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által létrehozott Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, amely szavai szerint sok helyen "visszaálmodja" a jelenlegi egyéni körzeteket, illetve "érdekes térképészeti megoldásokkal brutális különbségeket" alakítana ki.

Áder János hangsúlyozta, az új rendszerben nem lehet 15 százaléknál nagyobb különbség az egyes választókerületekben élők száma között. Igaz, hogy az új szisztémában is lesznek 5-6 ezer fős eltérések, de hol van ez például az említett Csepel és a XII. kerület közötti 27 ezres különbséghez képest? - tette fel a kérdést.

A fideszes politikus szerint nem az első és legfontosabb értéke egy választási rendszernek az arányosság, sokkal inkább az Ab által meghatározott és a nemzetközi szempontoknak kell megfelelni, valamint annak, hogy egy ország kormányozhatósága biztosított legyen. Összegzése szerint azonban a Fidesz által javasolt szisztéma így is arányosít, csak nem úgy, ahogyan azt az ellenzék szeretné.

A töredékszavazatok kiosztásának tervezett módszerét érintő ellenzéki bírálatokra úgy reagált: Európában is van olyan rendszer - Görögországban és Olaszországban -, ahol a győztes is kap töredékszavazatot.

A politikus a határon túli magyarok választójogával kapcsolatban kifejtette: a Fideszen belül is óriási vita volt arról, hogy egy vagy két voksuk legyen a külhoni magyaroknak. Végül az az álláspont kapott többségi támogatást a kormányoldalon, amely szerint csak listára szavazhatnak a határon túl élők, de hangsúlyozta: "technikailag készen állnak arra", ha az Ab arra kötelezi az Országgyűlést, hogy ezt alakítsák át, és a külföldön élő magyar állampolgároknak is két szavazatuk legyen. Hozzátette azt is, hogy a Magyarországon élő kisebbségeknek szintén biztosított lesz a parlamenti képviselet, és jelentős kedvezményeket kapnak a mandátumszerzéshez.

A diplomaták elsősorban e két témában faggatták Áder Jánost. A román nagykövetség munkatársa például a határon túli magyaroknak járó egy vagy két szavazatról érdeklődött, amelyre válaszul a fideszes EP-képviselő azt mondta: ha az Ab a kétszavazatos rendszert írná elő esetükben is, a megoldás hasonló lehetne, mint Romániában, vagyis földrészenként virtuális választókerületeket alakítanának ki, de azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egy külhoni kerület legyen. Megerősítette azonban, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel az egyszavazatos rendszer mellett teszi le a voksát.

Egy másik diplomata azt kérdezte, hogy a külföldön élő magyarok választhatók is lesznek-e, amire Áder János igennel válaszolt, jelezve, hogy a külhoni magyarok választójoga egyszerre jelent aktív és passzív választójogot. A hazai kisebbségek parlamenti képviseletét firtató felvetésre elmondta: szerinte 5-6 kisebbségnek - a cigányoknak, a németeknek, a horvátoknak, a szlovákoknak, a románoknak és a lengyeleknek - lesz reális esélye parlamenti mandátumhoz jutni. A többiek parlamenti szószólót delegálhatnának az Országgyűlésbe.

Áder János kitért arra is, hogy az ellenzék által megfogalmazott kritikákkal ellentétben szerinte az új rendszerben is leváltható a kormány - csakúgy, mint bármely más demokratikus országban -, elég, ha az ellenzék minden egyéni kerületben egy szavazattal többet szerez, mint a kormánypárt.

 
C-PRESS - Magyar Hírlap
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-18
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek