Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hetvennyolc lövés, hat áldozat
2011-12-20 10:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hetvennyolc lövés, hat áldozatDecember 9-én befejeződött a cigányok elleni sorozatgyilkosság tárgyalásának (szeptember 16-án kezdődött) második fordulója, folytatás februárra várható. A vád "előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények".

 
 
 
Kiss Árpád és Kiss István a hat gyilkosságot tagadja, a Molotov-koktélos támadásokat elismeri, Pető Zsolt hallgat és mindent tagad, Csontos István elismerte, hogy a két utolsó gyilkosság helyszínére fuvarozta a vádlottakat, de állítja, nem tudta, mire készülnek utasai.

 Friss színt hozott és a tárgyalás megszokott menetrendjét átszabta a büntetőeljárásról szóló törvény kapkodva elfogadott nyári módosítása. Megtörte Miszori László bíró lendületes pervezetését az az ártatlannak tűnő változtatás, amely szerint először az ügyész, utána az ügyvéd, végül pedig a bíró hallgatja ki a 165 tanú és 30 szakértő maradékát. Az ügyész és az ügyvéd ugyanis saját verzióját hajtja, eközben elvész az alap-sztori, és a bíróra marad az atomjaira hullott történet összerakása, az összekuszálódott szálak kibogozása, ami a sokszereplős történet esetében kínos precizitást igényel. Miszori az új szerepkörben tehát egymás után tényszerűsítette a vád és védelem elkalandozó kérdéseit, eközben pedig az összezavarodott, a kérdésék logikáját meg nem értő, gyakran találomra válaszolgató tanúkat is eligazította.
 

Március 25-én komoly hírveréssel kezdődött a tárgyalás, a hallgatóság be sem fért a Pest Megyei Bíróság földszinti nagytermébe, a stábok egymás sarkát taposták, az akkreditált újságírók egy része zártláncú közvetítésen keresztül követte a vád ismertetését. A figyelem mára elenyészett, sztorizó tárgyalás helyett, aprólékos tényfeltárást kaptunk.

 

Az igazságszolgáltatás napi rutinja felőrölte a támadássorozat borzalmait. Ezért fordulhatott elő december hetedikén, hogy a tárgyalás egyik legfontosabb eseménye szinte észrevétlenül maradt. Az ötvenharmadik tárgyalási napon az derült ki, hogy az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád kedve szerint beszélgethetett mobilon egykori szeretőjével, F.-né Nyalka Évával, a vád koronatanújával, aki terhelő vallomásait megmagyarázhatatlanul, egymás után vonta vissza a bíróságon. Szoros kapcsolatot tartott, félszáznál többször beszélt a koronatanúként emlegetett asszony telefonon Kiss ügyvédjével, Bérdi Zsolttal is, főként a tárgyalási napon és az azt megelőző napokon. A tiltott beszélgetések lebonyolítása talán magyarázatot adhatna arra, hogy miért vonta vissza az asszony vallomásait, miért lehet alighanem használhatatlan, amit a bíróságon elmondott. Április 22-én délután éppen Kiss Árpáddal szembesítették, amikor összeomlott; "úgy történt, ahogy Árpi mondja", vonta vissza percekkel korábbi történetét. Bérdi Zsolt és Kiss Árpád a tárgyaláson határozottan visszautasították, hogy megpróbálták volna befolyásolni a tanút.

 

Alaposan elrontott helyszínelés

 

2009. augusztus végén, pár nappal a gyanúsított Kiss Árpád, Kiss István, Pető Zsolt és Csontos István letartóztatása után a rendőrség, kissé elhamarkodottan, sikertörténetként adta elő egy sajtótájékoztatón a másfél éven keresztül tartó támadássorozat felderítését. A fellengzős nyilatkozat azonban alaptalannak bizonyult. Augusztusban még a gyilkosságsorozat rasszista indítékát sem sikerült felfedni, a titkosszolgálatok szerepe pedig máig sem ismert. Az egyik tanú azt állítja, hogy már 2008. július 21-én, Galgagyörkön elkaphatta volna a rendőrség az akkor még csak vaktában lövöldöző támadókat.

 

A Tatárszentgyörgyön helyszínelő dabasi rendőralakulat sem jeleskedett, első nekifutásra, 2009. február 23-án hajnalban balesetnek nézték a kettős gyilkosságot, Csorba Róbert és kisfia kivégzését, összetaposták a nyomokat, a szétszóródott töltényhüvelyeket a helyiek találták meg, szedegették össze, kézből-zsebbe adták oda másnap az újrázó helyszínelőknek.

 

Miszori László a tárgyaláson hitetlenkedve jegyezte meg "Ekkora mellényúlás! Még Kocsis úr (Kocsis István az akkori dabasi kapitány - a szerk.) is elismerte, persze mi más tehet?" A rendőrök, mentők, tűzoltók munkáját "döbbenetesnek" és "kétségbeejtőnek" nevezte. Az elrontott helyszínelés kelthette Csorba Róbert édesapjának a tárgyaláson konokul ismételgetett vélelmét, miszerint a "rendőrök el akarják tussolni a gyilkosságot". A kislétai adatgyűjtést pedig azzal nyugtázta a bíró, hogy "faggatják őket (ti. a tanúkat) összevissza, célszerűtlenül". Még ma sincs magyarázat arra, hogy a titkosszolgálatok miért fejezték be 2008. áprilisában Kiss István megfigyelését, hiszen tudhatták, hogy lőfegyvereket akar szerezni.

 

A harmincötezer oldalas, hiányos és ellentmondásos nyomozati jegyzetekből készített kilencven oldalas vádirat is billeg, a hátrányt a tárgyaláson kellene behozni. A megtámadottak memóriája megkopott, tényként mesélik az itt-ott hallott történeteket, szédelegnek a bíróságon rájuk zúduló kérdésözönben, feltételezéseikkel egészítik ki a tényhiányos részeket, összekeverik a szóbeszédet az emlékekkel. Így kerekedhetett ki a különböző helyszíneken látni vélt nagy fekete autó legendája, holott a vádlottak egy világos Opel-kombival közlekedtek.

 

Még a Gárda is túl puhány volt

 

A négy férfi - sokak meggyőződése, hogy ők csak eszközök, végrehajtók voltak, az anyagi támogatást, a szervezést máshol kell keresni -, a széles körben közmegegyezésesnek tűnő cigányellenességre alapozta akcióját.

 

A Kiss testvérek a rendőrséget alkalmatlannak, a Magyar Gárdát puhánynak tartották a cigánykérdés megoldására, miután 2007. augusztusában végignézték a budai várban a Magyar Gárda tagtoborzó avatását. Avíttnak érezték, bár Kiss Árpád respektálta, hogy jelen volt Für Lajos is, az Antall kormány honvédelmi minisztere. Környezetükben határozottan el nem utasított megoldást választottak, amikor elhatározták, hogy kézbe veszik a dolgot, és pattanásig feszítik az amúgy is zűrös cigány-nem cigány viszonyt.

 

Olyan falvakat kerestek, ahol az ellenséges etnikai indulatokat tovább feszíthetik. Galgagyörkön például 2008-ban a Magyar Gárda randalírozott napokig a főutcán és a cigánysoron, úgymond "kimenekítettek" a putri-telepről egy magyar családot. A Gárda "megdolgozta a romákat". A vádlottak 2008. július 21-én éjjel gyújtópalackokkal rontottak a viskó-negyedre.

 

A gyújtópalackos támadások rémületet keltettek ugyan, ám nem elégedtek meg ennyivel. Műholdas térképeket készítettek, helyszíni szemlét tartottak, Alsózsolcán, Tiszalökön, Kislétán becserkészték az áldozatokat, felkészültek a gyilkosságra is. Megbecsült, viszonylag jól élő embereket kerestek, hogy minél nagyobb haragot, elkeseredettséget ébresszenek a cigányok körében, és senki ne gyanakodjon uzsorás bosszúra.

  

Ilyen megfontolás alapján kerülhetett a képbe az Alsózsolcán élő Rontó Krisztián. A huszonéves férfi térképrajzolónak tanult Miskolcon, a tandíjat segédmunkával gyűjtötte össze, lakótelepi lépcsőházak takarítását vállalta. A Sajó túlpartjáról lőtték le, életét gyors orvosi beavatkozás-sorozattal sikerült megmenteni, de megnyomorodott. A felvillanó torkolattűz fényében pillanthatta meg a tettesek valamelyikét az egyetlen szemtanú, ám a tárgyaláson a vádlottak egyikét sem ismerte föl. Közvetlen közelről, célzott lövésekkel végezték ki a szorgos, törekvő embernek ismert Csorba Róbertet és kisfiát Tatárszentgyörgyön. Kóka Jenő megbecsült ember volt Tiszalökön, harminchárom évet húzott le a Tiszavasvári Alkaloidában, aranygyűrűs gépkezelő volt.

 

Éppen éjszakai műszakba indult este tízkor, húsz méterről lőtték agyon, házának udvarán. Kislétán szabályosan kivégezték a "cigány Marikát" - ahogy Pénzes Sándor volt polgármester nevezte a tárgyaláson özvegy Balogh Máriát. Közelről ismerte, az asszony rendszeresen dolgozott Pénzes birtokán, a dohányföldön. A vádirat szerint Kiss István egy félautomata sörétes Franchi puskával vaktában lőtte le az asszony tizenhárom éves kislányát, akinek életét a nyíregyházi kórházban sikerült megmenteni. Pető Zsolt egyszer, Kiss István négyszer lőtt Balogh Máriára.

 

Horogkereszt a lábszáron

 

Az ötvennégyből mindössze kétszer rendelt el zárt tárgyalást a bíróság, és talán csak a Piricsén meglőtt Getyinás Magdolna kérte, hogy a vádlottakat küldjék ki, amíg vallomást tesz, de a hallgatóság maradhatott. Zárt tárgyaláson mondták el véleményüket a szakértők: a vádlottak antiszociális, narcisztikus, pszichopata személyiségek. Kiss Árpád éles eszű, jó szervező, István dühkitörésre hajlamos, végrehajtó alkat. István átlagos képességű, aki "különösen érzékeny volt az általa igazságtalannak vélt társadalmi jelenségekre". Csontos Istvánt - aki néhány hónapig Koszovóban katonáskodott, és leszerelése előtt pszichiátrián kezelték -, nehezen irányítható, zárkózott emberként jellemezték.

 

A nemzeti radikális szubkultúráról keveset, éppen csak annyit tudhatunk meg a bíróságon, amennyi az igazságszolgáltatást érdekli. A tetkó divatról két hajdúszoboszlói hivatásos tetováló világosította föl a bíróságot. Tőlük 2001. és 2005. között Kiss István egy Rudolf Hess képmást, birodalmi sast, lábszárára pedig egy horogkeresztet rendelt. Pető Zsolt a Heil Hitlert kódoló 88-as számjegyet tetováltatta tarkója alá, a nyakára. Szokványos szkinhednek tartotta őket a két tetováló, de egyikük sem gondolta róluk, állították a bíróságon, hogy neonácik lennének. A vádlottak ismerősei is tagadták, hogy neonáci, cigánygyűlölő lenne a Mein Kampfot olvasgató Kiss István, vagy a Csontrabló álnéven gyalázkodó blogokat jegyző Csontos István. Nyalka Éva kísérletet is tett arra, hogy viszonylagossá gyúrja a tárgyaláson a szélsőséges nézet, a nemzeti radikalizmus, az antiszemitizmus élét: "Mi az, hogy szélsőséges?" - kérdezte egy áprilisi napon.

 

Felvetette, hogyan lehetne antiszemita Kiss Árpád, aki három évet élt Izraelben, és talán maradt volna tovább is, ha van munkavállalási engedélye.
Kínban volt T. "Kígyó" Sándor tanú is, aki úgy jellemezte barátját, Pető Zsoltot, hogy normálisan viselkedett a romákkal szemben, ahogy ez a "társaságban" szokásos: "nem kedvelte őket" illetve "kifejezetten nem szerette a cigányokat", mint "minden normális ember" - bonyolódott bele. Kígyó világosította föl Petőt, amikor együtt utaztak Egerbe, a Magyarok Nyilai koncertjére, hogyan lehetne valami sorozatlövő fegyvert szerezni. "Kb. négyszázezerért lehet venni, menj el Kálba, Sutát keressed", ő elintézi. A magyar anyától és arab apától származó S. Omár a barátot értékelte K. István személyében, akit ugyan "szélsőséges szemléletű" embernek tartott, de nem zavarta, hogy "nem szereti az arabokat, a cigányokat, a feketéket és a kommunistákat".

 

A kétezres évek elejének nemzeti radikális, neonáci szubkultúrája halványan jelent meg a tárgyalóban. A cívisvárosban kedve szerint válogathat, akit vonzanak a rasszista, szélsőséges egyletek, a hátország azonban nem egységes, időnként rivalizálnak egymással, kifelé mégis összetartanak a formációk. A Véres Kardot, a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetséget, a Magyar Nemzeti Arcvonalat, a Nemzeti Népjóléti Szövetséget, a Nemzeti Vitézi Szövetséget említették a tanúk. A Skins For Skins (Szkinhedek a Szkinhedekért) gyűjtött adományt a gyanúsítottak családjának. Ebből a világból kitekintve tarthatták avíttnak, puhánynak a Magyar Gárdát.

 

Szóra bírt vádlottak

 

A vádakat megértették, de a testvérek (Kiss Árpád és Kiss István) és Pető Zsolt a hallgatást választotta, egy szót sem szóltak a tárgyalás elején. Kiss István még Kaposváron élő édesanyja nevét is csak zárt tárgyaláson lett volna hajlandó megmondani. Nehezen sikerült szóra bírni őket. Miszori közvetlenül tárgyal velük, keresztnéven szólított mindegyiket, Veszprémi Ágnes bírónő elegánsan kimért, és figyelmes volt. Ma már mind a négyen bekapcsolódnak a tárgyalásba.

 

Hosszú a bűnlajstrom

 

- Lelőtték: 2008. november 3-án Nagycsécsen Nagy Tibornét, Nagy Józsefet, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön Csorba Róbertet, Csorba Robikát (5 éves), 2009 április 22-én Tiszalökön Kóka Jenőt, 2009 augusztus 2-án Kislétán özvegy Balogh Máriát.
- Meglőtték, súlyosan megsérült :2008. augusztus 8-án Piricsén Getyinás Magdolna, 2008 december 15-én Alsózsolcán Rontó Krisztián, Tatárszentgyörgyön Csorba Bianka, Kislétán Balogh Tímea (11 éves).
- Gyújtogatás: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 29-én Tarnabodon.
- Fegyveres rablás: 2008. november 7-én Besenyszögön

 

C-PRESS - Népszava Online - Stépán Balázs írása a Népszavának 

 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ez vár rád mától, ha a Napod, Holdad vagy az aszcendensed a Nyilas jegyében áll!
  Ma lép a Nap a Nyilas jegyébe, ezzel az idei naptári év utolsó előtti jegyváltásához értünk. Advent idején szinte mindenkit megérint majd a közelgő ünnepek hangulata, főként a Nyilasokat. A Nap jegyváltásának köszönhetően a következő pár hétben többet idealizálgatsz, filozofálgatsz, tervezed majd a jövődet, új célok, ötletek születhetnek majd meg benned.
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 22-től 28-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-22
  Ma a párkapcsolatunkat harmonizálhatjuk. Ideje közös szórakozásokat keresnünk szerelmünkkel. Jót tehet egy könnyed este, amikor moziba megyünk, vagy táncolni. Az igényesebb szórakozásoknak is örülünk, mehetünk színházba is. Ma sokkal több folyadékra lesz szükségünk, de nem mindegy, hogy milyen innivalót fogyasztunk! Mindenképpen óvakodjunk a csapvíztől, hiszen nagyon káros anyagokat is tartalmazhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek