Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egzisztenciális okok miatt...
2011-12-20 10:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egzisztenciális okok miatt...Iskolatáskát, teli tolltartót kaptak a gyerekek, meg Barbie-s uzsonnásdobozt. De nem ez a legfontosabb, hanem hogy látjuk: a tanárok szeretik őket, nem félnek megsimogatni egy cigány gyerek fejét - ezt mondja a Borsod megyei kistelepülés, Csernely parkjában Radics Rita.

 
 
 A csernelyi alapfokú oktatási intézményt az idén kénytelen volt bezárni a tetemes adósságot felhalmozó önkormányzat, s erre a sorsra jutott volna a sátai iskola is, ha nem sikerül oktatási megállapodást kötniük a Dzsaj Bhím buddhista közösséggel. Ők országszerte több, Borsod megyében például négy úgynevezett Ámbédkar gimnáziumot tartanak fent, s a sátai együttműködés révén immár általános iskola is tartozik hozzájuk. - Idén tavasszal kerestemeg a Dzsaj Bhím közösséget a sátai polgármesteri hivatal, hogy vállalnánk-e szeptembertől az iskola működtetését - mondja Horváthné Budai Júlia, az intézmény vezetője, aki ezt megelőzően az ózdi Dr. Ámbédkar Gimnáziumot irányította, előtte pedig évekig szülőhelyén, a Sátához közeli Borsodbóta általános iskolájában dolgozott. Szavai szerint többször is egyeztettek a sátai tanárokkal a terveikről, elképzeléseikről, s úgy látták, mindenki örül, hogy nem kell bezárni az intézményt, és dolgozhatnak tovább.
 

Ehhez képest derült égből villámcsapásként érte őket a hír a tanévkezdés előtt néhány nappal, hogy tizenkét korábbi pedagógusból tízen nem írják alá a munkaszerződésüket. - Hivatalosan azzal indokolták a döntést, hogy nem fogadják el a három hónapos próbaidőt, amit kikötöttünk - fogalmaz az igazgató. A közalkalmazotti státuszból - miután már nem az önkormányzat vagy az állam a fenntartó - mindenki kiesett volna, ám azt vállalta az újműködtető, hogy a közalkalmazotti bértábla szerint fizeti az alkalmazottakat. Sokak esetében azonban ez keresetcsökkentést jelentett, hisz ilyen-olyan jogcímen pótlékként sokan kaptak korábban pluszjuttatást. Horváthné Budai Júlia szerint azonban kimondva-kimondatlanul az is szerepet játszhatott a nevelők döntésében, hogy nem akartak cigány vezetők irányítása alatt dolgozni.

 

Bakai Vilmosné korábbi igazgató szerint nem érzelmi vagy egyéb, hanem egzisztenciális okok vezettek odáig, hogy sokan inkább végkielégítéssel távoztak, de nem fogadták el az új munkaszerződést. - A három hónapos próbaidő után bárkitől megválhattak volna anélkül, hogy végkielégítést kelljen adni: ez elbizonytalanította a kollégáim jó részét. Arra a felvetésre, hogy így viszont szembe kell nézniük az állástalansággal, hisz a környéken nemigen találnak végzettségüknek megfelelő munkahelyet, Bakai Vilmosné azt mondta: két rossz közül kellett választaniuk, s így legalább néhány hétig kipihenhetik az elmúlt stresszes időszakot. Hozzátette: annak kell örülni, hogy megmaradt az iskola, s azt remélik, később az ő sorsuk is rendeződik. A sátai iskola új vezetői végül az ózdi munkaügyi központtal karöltve valamennyi álláshelyre találtak alkalmas, szakképzett pedagógust. A gyereklétszám is megnőtt: a bezárt csernelyi iskolából negyven gyerek szülei jelezték, hogy nem Ózdra, hanem inkább ide hoznák át a diákokat, annak ellenére, hogy a csernelyi önkormányzat az ózdi Árpád vezér úti iskolával kötött oktatási megállapodást a gyerekek átvételére. A szülőket megilleti a szabad iskolaválasztás joga, s ők éltek is ezzel. Sátán és Csernelyben sokan azt mondták: az elszegényedett borsodi térségben a legtöbb szülőnek az a legfontosabb, hogy az Ámbédkar iskolában a gyerekük ingyen kap reggelit, ebédet és uzsonnát, tankönyvet, felszerelést. Horváthné Budai Júlia szerint ez sem kevés, de lényegesebb, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket megfelelő körülmények között szakközépiskolai és gimnáziumi tanulmányokra készítsék fel. Ezt a küldetésüket komolyan is veszik.

 
C-PRESS - Népszabadság Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek