Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sokan reménykednek a kanadai csodában
2011-12-15 09:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sokan reménykednek a kanadai csodábanNem olvashat az ember híreket anélkül, hogy ne botlana kivándorló cigányokról szóló cikkbe. Vajon miért akarnak elmenni az országból a romák? És tényleg jobb élet várja őket a távoli országokban? A kérdésekre Nótár Ilona, a sosinet.hu munkatársa keresett válaszokat

 

 

 

 

"Építészmérnökként végeztem néhány éve. Miután megszűnt a munkahelyem, keresgéltem a szakmámnak, képzettségemnek megfelelő állást, de fél év után be kellett látnom, hogy Magyarországon bezárulnak a lehetőség kapui előttem. Angliába mentem a családom nélkül, egyedül munkát keresni. Azért mentem oda, mert viszonylag közel van Magyarországhoz, angol a beszélt nyelve, jó gazdasági helyzetben vannak, és innen kaptam néhány ígéretet munkára. Kb. három hét után sikerült is állást találnom a szakmámban. Nagyon élvezem a munkát, nem kíván tőlem nagy erőfeszítést, már a nyelvi akadályok is egyre kevésbé jelentenek gondot.

 

Talán karácsonyra velem lehet a családom is, hiszen csak be kell mennünk az önkormányzathoz, és kapunk lakást. A feleségem feladja az állását, és jön hozzám, a fiam pedig Magyarországon két tannyelvű angol általános iskolába járt, úgyhogy a nyelv számára sem lesz idegen. Természetesen, ha kapnék itthon egy hasonlóan jó, biztos álláslehetőséget, hazajönnék, mert itthon van a családom, a szüleim, a barátaim. De ha nem, kérdés és szomorkodás nélkül Angliát választom" - osztotta meg velünk név nélkül egy fiatal roma értelmiségi a saját történetét.

Ez a sikertörténet az Európai Unió határain belül zajlott. Sokan próbálkoznak még azzal, hogy az Unió adta szabad mozgás lehetőségeit kihasználva Európában találjanak jobb sorsot maguknak. Ezek egyike Sztolyka Arina, a festőművész, akinek Magyarországon is volt már kiállítása. Mielőtt Stockholm mellé költöztek volna, három évet töltöttek Kanadában. Ott jó esélyük volt, hogy megkapják a menekültjogot, de lányuk krónikus betegsége miatt hazajöttek, hogy itthon gyógyíttassák. Mára már megbánták a hazautazást, de a Kanadában felszedett nyelvismeret mindenkinek a hasznára vált. Most a kertes házuk megvásárlását tervezgetik, és eszük ágában sincs a hazafelé szóló repülőjegy vásárlásán gondolkodni.

"Stockholm mellett, egy kisvárosban lakunk már két éve. Itt élni csodás, csak télen van nagyon hideg. Céget alapítottunk a férjemmel, lakást igényeltünk a szövetkezettől, majd eljöttünk, mindent magunk mögött hagyva. Mi tartott volna otthon? Idegen tettesek felgyújtották a kiskunlacházi házunkat - szerintem fajgyűlölet volt az oka -, elvesztettük mindenünket. Odahaza nem volt számunkra munka, lehetőség, siker. Svédországban a férjemnek jó állása van, a gyermekeink, akik már felnőttek, otthon maradtak, de mindegyiket támogatni tudjuk. Kinek autót, kinek házat veszünk, kinek pénzt adunk. Otthon ezt nem tudnánk megtenni. Minek mennék hát haza."

Menekülés az ismeretlenbe

A kivándorlás azonban egészen más, mint az uniós határokon belüli munkakeresés. Kézdi Gábor szociológus-közgazdász szerint Magyarországon nem annyira súlyos és erős a cigányokkal szembeni előítéletesség, hogy elegendő okot szolgáltasson a potenciális befogadó országok számára a menekült státuszt megadására. Ezt igazolja a kanadai nagykövetség által készített összefoglaló is, mely szerint a Kanadába érkezők mindössze két százalékának a kérelmét fogadták el, a többiekét vagy elutasították, vagy maguk a menedékkérők indultak haza önszántukból.

Kézdi arra figyelmeztet, a kisebbségi érzés a határokon túl is megmaradhat, hiszen például Kanadában lehet, hogy nem a cigányságuk, a bőrszínük miatt lesznek kisebbségben, viszont a bevándorló mivoltuk a kisebbségi létbe taszítja őket. És a kiutazás sok esetben csupán időleges könnyebbséget jelent egy-egy család számára, amelyiknek ezért a könnyebbségért minden ingóságát el kellett adnia Magyarországon. Sokan hiteleket is vesznek fel, ha pedig arra kerül a sor, hogy mégis haza kell térni, akkor nincstelenként érkeznek haza, teli adósságokkal. Ám ezekről a történetekről lényegesen kevesebbet hallunk, mint azokéról, akiknek sikerül kint letelepedniük.

Az eddigi gyakorlat szerint akár két-három évet is eltölthettek a bevándorlók Kanadában az állam jóvoltából, amíg a kérelmük elbírálására vártak, de az idén júniusban megszavazott rendelet szerint, mely 2012 júniusától lép hatályba, ezentúl mindössze kilencven nap alatt döntés születik, mely azonnali hatályú. Tehát ha valakinek elutasítják a kérelmét, azonnal csomagolhat és fordulhat vissza. Bevándorlóként letelepedési engedélyt a bécsi konzulátuson lehet igényelni, később az ilyen irányú kérelmeket a nyelvtudás, életkor, iskolai végzettség, szakképzettség és gyakorlat alapján osztályozzák. Munkavállalói vízumért is ugyanitt lehet folyamodni. Egyébként a beadvánnyal egy időben megkapják a szociális juttatásokat a családok, a gyermekeik iskolába járhatnak. A járandóságokra minden olyan személy jogosult, akinek a kérelmét befogadták, és azt az első hónaptól kezdve rendszeresen folyósítják, egészen a kérelem elbírálásáig. Ha pedig valakinek már van adószáma, akkor munkát is vállalhat.

Czirok Péter, a pesterzsébeti Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetője borúsan látja a romák helyzetét Magyarországon, ugyanakkor nem reménykedik a kanadai kivándorlók sorsának jobbra fordulásában sem. Véleménye meglehetősen radikális. "Ez a hazám, itt születtek a gyerekeim, itt a családom, itt élnek a szüleim, az identitásom meghatározásához tartozik ez az ország, ezért szeretem. De pontosan megértem azokat, akik úgy érzik, hogy üldözi őket ez a rendszer. Egy olyan országban, ahol intézményesült a rasszizmus - erre jó példa a miskolci vagy a sajóbábonyi per, amelyben egy bírónő nyugodtan kijelentheti, hogy van Magyar Gárda közösség, meg cigány közösség; ahol Gyöngyöspatán mindenféle neonáci közösség nyugodtan grasszálhat, ahol a hatalom nem tesz semmit ez ellen -, nem lep meg, hogy menekülnek az emberek. Koszovó intő példa lehetne, ahol belügyként kezelte az ENSZ a problémát, később tömegsírokat kellett kiásni...

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek