Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyöngyöspata - Ombudsman: csak látszólag rendeződtek a helyi viszonyok
2011-12-12 08:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyöngyöspata - Ombudsman: csak látszólag rendeződtek a helyi viszonyokGyöngyöspatán csak látszólag rendeződtek a helyi viszonyok; a félelmek, a kölcsönös bizalmatlanság, a gyanakvás és az elkülönülés nem múlt el, a mindennapok részévé vált - állapította meg utóvizsgálatában a kisebbségi ombudsman, és mindezek orvoslására ajánlásokat, javaslatokat fogalmazott meg.

 

 

 

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa az utólagos helyszíni és elemző vizsgálatának összegzésében, amelyet pénteken juttatott el az MTI-nek, azt írta: a gyöngyöspatai etnikai háború kirobbanását az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni, de mint fogalmazott, "tartok attól, hogy a településen továbbra is parázsló indulatok bármikor kiéleződhetnek és előre ki nem számítható, erőszakos cselekményekhez vezethetnek".

 

Az országgyűlési biztos szerint a rendezetlen helyi viszonyokat jelzi az is, hogy az elmúlt hónapokban több roma család is elköltözött a településről, és ismeretei szerint az országot is elhagyták. Álláspontja szerint mindez arra utal, hogy az előző jelentésében kezdeményezett konfliktuskezelés nem vezetett eredményre, a cigányellenességre építkező politikai erők és személyek jutottak hatalomra azokon a településeken, ahol etnikai konfliktusok bontakoztak ki.

 

Kállai Ernő a problémák kezelésére ezért újabb ajánlásokat és javaslatokat fogalmazott meg, hogy az állam és a helyi önkormányzat szervei biztosítsanak jogállami megoldásokat a Gyöngyöspatán tapasztalható közfoglalkoztatási, rendőrségi, önkormányzati hatósági, oktatási és egyéb problémák kezelésére.

 

Az országgyűlési biztos még március közepén jelentette be, hogy vizsgálatot folytat annak megállapítása, hogy "az állami szervek, hatóságok megfelelően jártak-e el a gyöngyöspatai események kapcsán, és mindent megtettek-e a helyi roma lakosság békés életkörülményeinek biztosítása és emberi méltóságuk védelme érdekében".


A vizsgálatra az után kezdődött, hogy a bíróság által azóta már nem jogerősen feloszlatott Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2800 lakosú Heves megyei településen az állításuk szerint megszaporodott bűncselekmények miatt, majd a Jobbik március 6-án, Vona Gábor pártelnök megfogalmazása szerint "magyarpárti tüntetést" tartott a községben.

 

Április 22-én a húsvét előtti hétvégére csaknem 300 helybéli asszonyt és gyermeket utaztattak el a településről, ugyanis a Véderő nevű félkatonai szervezet kiképzőbázist akart nyitni a falu cigánysorával szemben lévő hegyoldalon.

 

Kállai Ernő még az első, a tavasszal végzett vizsgálatának eredményeként több jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tárt fel, orvoslásukért ajánlásokkal és javaslatokkal fordult az érintett szervekhez, így a Belügyminisztériumhoz, a rendőrséghez és a legfőbb ügyészhez is, és ennek figyelembe vételével készült el az "egyenruhás bűnözésről" szóló törvénymódosítás, valamint a polgárőrségre vonatkozó törvény, amely januárban lép hatályba.


Juhász Oszkár (Jobbik) gyöngyöspatai polgármester november végén jelezte a rendőrségnek, hogy ismeretlenek kétszer rálőttek, de nem sérült meg, másnap pedig tömegverekedés tört ki a helyi romák és nem romák között. A Magyar Gárda azon a hétvégén "zárt körű rendezvényt" kívánt tartanai a településen, és erre reagálva több, ellendemonstrációról szóló kezdeményezést is jeleztek, ezért a jegyző megtiltotta a rendezvények megtartását.  

 

A gyöngyöspatai eseményeket feltárására az Országgyűlés eseti bizottságot állított fel júniusban, megbízatása jövő március végéig szól.

 

A rendészeti bizottság elnöke, Kocsis Máté (Fidesz) által vezetett eseti bizottságnak 2012. március 30-ig kelljen benyújtania jelentését az Országgyűlésnek.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek