Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egymás ellen a romák, túl nehéz a kisebbségi közös nevező
2011-12-08 08:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egymás ellen a romák, túl nehéz a kisebbségi közös nevezőNem jutnak közös nevezőre a tagok - leginkább ezért recseg-ropog néhány cigány kisebbségi önkormányzat intézménye Somogyban.

 

 

 

 

 Úgy nézett ki, hogy megszűnik, aztán mégsem a porrogi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ). Ketten lemondtak a képviselők közül egy hete, az egyikük Bogdán Éva.

Bogdán Éva, a porrogi cigány kisebbségi önkormányzat (CKÖ) tagja azzal indokolta lemondását: nem látta értelmét, hogy a CKÖ tagja maradjon, mert az elnökkel való kapcsolata nem működött. Szerinte a vezető egyszemélyes döntéseket hozott, nem hallgatott a tagokra.
– Fölösleges dolgokat szeretett volna megvalósítani a kisebbségi pénzből, amikre szerintünk nincs szükség, például programokat – mondta az asszony.

Kovács Szabolcs elnök elmondta: a porrogi CKÖ nem bomlott fel, a kilépő két tag helyett újak vannak, működőképes a szervezet.
– Azt gondoltam, ha kisgyerekes anyák lesznek a képviselők, tudni fogják mi a jó a családosoknak, és a gyerekek érdekeit nézik, ezzel szemben saját szempontjaikat szerették volna előtérbe helyezni – hallottuk Kovács Szabolcstól. Hozzátette: a rászorulókat szeretnék segíteni, nem a zsebüket megtömni, ahogy sajnos van rá példa. Már tavaly is szaloncukrot osztottak a gyerekeknek Karácsonykor, előtte a Mikulás járt, ahogy idén is. Volt gyereknap, bábszínház, továbbá, füzetcsomagot osztottak a diákoknak, amit a települési önkormányzat nem tudott volna bevállalni. Felvették a Vöröskereszttel a kapcsolatot, pénteken érkezik egy szállítmány Porrogra, ruhákat, lábbelit kaphatnak a rászorulók. A jövőben ugyanezen az úton szeretnének haladni.

A Somogy Megyei Kormányhivataltól megtudtuk: megyénkben a 2006-os önkormányzati választásokat követően alakult 82 cigány települési kisebbségi önkormányzatból a 2010 októberi választásokig 71 működő maradt. A megszűnők döntő többségénél az történt, hogy képviselők lemondtak, így  képviselők száma a megválasztható képviselők számának fele alá csökkent.

A 2010. október 3-án megtartott általános önkormányzati választásokat követően Somogyban 119 cigány kisebbségi önkormányzat kezdte meg működését. Négy olyan település van a megyében, ahol választások hiányában nem alakult újjá a cigány kisebbségi önkormányzat, egy településen pedig a megválasztott képviselők lemondása miatt a képviselők száma már az alakuló ülést megelőzően két főre csökkent, így az eredményes választás után nem tudtak megalakulni. Mindebből jól látszik, hogy a választásokat megelőző létszámhoz (71) képest közel 70 százalékkal nőtt a cigány települési kisebbségi önkormányzatok száma.

 

 1998 óta a erősíti az inkei CKÖ -t Karsai György. Az elnökként tevékenykedő férfi úgy véli: azért is működnek jól, mert a települési önkormányzattal megvan az összhang. A CKÖ tagságának egy része a kezdetektől együtt dolgozik, közösek a célok. Az emberek bizalmát elnyerték, tudják a romák, hogy bármilyen panasszal fordulhatnak hozzájuk. Számos alkalommal segítettek nekik különböző programok által, legutóbb a Minden gyerek lakjon jól - program keretében. Nyaranta a Balatonra viszik a kicsiket.
– Többet is segítenénk, ha mód lenne rá, de az anyagiak nem engedik – összegzett Karsai György.

Másutt nem sikerült közös nevezőt találni: a 2010 októberében megalakult 119 cigány települési kisebbségi önkormányzatból időközben 4 szűnt meg. 2 esetben lemondás miatt a képviselők száma a megválasztható képviselők számának fele alá csökkent, 2 esetben pedig feloszlás miatt következett be a megszűnés.

Iharosban is csak papíron működik a CKÖ, ugyanis alakuló ülésük óta semmit nem végeztek. A települési önkormányzattól kértek egy helyiséget iroda céljára, meg is kapták, de ugyanúgy van. A testületi ülésekre meg hiába küldenek nekik meghívót, nem mennek el.


– Sokat segítene ha jól működne a helyi CKÖ – mondta Horváth Győző, Iharos polgármestere. Általuk könnyebben megszólíthatnánk a roma lakosságot, és az esetleg felmerülő gondok megoldásában is segíthetnének, hiszen aki közülük való, jobban látja szokásaikat, mi áll viselkedésük mögött, mint egy kívülálló, nem roma. Közös pályázati programokban, munkahely teremtésben gondolkodhatnánk.

Pogányszentpéter polgármestere, Didicsné Kardos Györgyi úgy véli: összefogással lehet erősíteni a cigány kisebbségi önkormányzatokat. A romákkal közösen szervezték az idei falunapot, mindenki kivette a részét a munkából.
– Nemcsak hangoztatni kell, hogy hozzuk közelebb egymáshoz az embereket, tudatosan törekedni is kell erre – hangsúlyozta a polgármester, aki azt is mondta: talán nem is az ünnepség volt a fontos, hanem az azért való együttmunkálkodás.

 

C-PRESS - sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek