Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elmaradt az önfeloszlatás - közmeghallgatás a csabai roma önkormányzatnál
2011-12-07 11:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elmaradt az önfeloszlatás - közmeghallgatás a csabai roma önkormányzatnálFejek hullanak majd a békéscsabai cigány kisebbség ülésén - jött a sejtelmes „füles", és már a folyosón felfokozott volt kedden délelőtt a hangulat.

 

 

 

Az ülést megelőző közmeghallgatásra fekete nagy kalapban érkező Szabolcsi János vitte a prímet, a férfi közös háztartásban, de nem együtt él 11 éves lánya édesanyjával, Palaga Istvánnéval. Az asztmás gyerek a parkettán tanul a salétromos falú, omladozó lakásban, mert asztalra se futja. A férfi a konyhát lakja, az ablaktól három méterre a pöcegödör.

— Még 2002-ben nyújtottuk be a lakásigényünket a szociális osztályra, azt mondták, két héten belül tanulmányt készítenek, azóta se jöttek — magyarázta Szabolcsi János. — Tudok viszont olyanokról, akiknek házuk van, mégis kiutaltak nekik lakást. Életükben egy gyufaszálat sem fogtak meg, én dolgoztam rakodóként, majd pucoltam a hagymát a hűtőházban, nem tehetek róla, hogy 52 éves koromra így lerokkantam. 

A közmeghallgatás jó darabig nyilvános beszélgetés volt, mert a négyről háromtagúra apadt — Rédai Róbert külföldre ment dolgozni — kisebbségi önkormányzat egyik tagjának, Farkas Gyulának defektet kapott útközben a biciklije. A várakozást kihasználva Dr. Burai Mihály, a békéscsabai polgármesteri hivatal közigazgatási osztályvezetője válaszolt a lakáskérdésre. Szigorú pontrendszer alapján találnak gazdára a rendelkezésre álló szociális bérlakások, elsőbbséget élveznek például a több gyermeküket egyedül nevelők, és az is szempont, hogy fizetni tudják-e majd a lakók a bérleti díjat, a rezsit.

Közben a közmeghallgatás szinte észrevétlenül átalakult kisebbségi üléssé, és Nagy József képviselő azzal állt elő, oszlassa fel magát a testület, mert nem látja el megfelelően a cigányok érdekvédelmét. A várostól kapott 2,7 millió forint elment tiszteletdíjakra.

Kovács Erzsébet elnök a semmittevést visszautasította, és a városi lótartás szigorításának várható enyhítését, bizonyos szabálysértések esetén a nem fizetőknél az elzárás helyetti közérdekű munka biztosítását említette. A havi bruttó 40 ezer forintos tiszteletdíjért reggeltől estig és hétvégén is intézi sokszor írástudatlan romák különböző ügyeit. Amióta vezeti az önkormányzatot, semmilyen pénzügyi szabálytalanság gyanúja nem merült fel. 

— Ha lemondanánk, a mélyszegénységben élő romák azt a pici reményt és fénysugarat is elveszítenék, amit tőlünk kapnak. És akkor a cigányságnak reszeltek itt, Békéscsabán

 

A kölcsönös vádaskodások egyre nagyobb hangerőt igényeltek, ezt néha oldotta Szabolcsi János halk közbeszólása, hogy szerinte melyik hivatali vezető cigánygyűlölő, és felhívta az elnökasszony figyelmét, le kellene mondatni őket. Aztán azon alakult ki vita, ki a hibás azért, hogy nem működik a városban semmilyen roma munkaprogram, amivel legalább az önfenntartásukat biztosítani tudnák, krumplit, hagymát termelhetnének.

Az önfeloszlatás elmaradása után Nagy József elmondta, a külföldre távozott képviselőtársuk helyébe várhatóan Nagy Ferenc volt kisebbségi elnök lép, akkor majd megváltoznak a belső erőviszonyok, és ténylegesen a törvényalkotó szándékai szerint működik az önkormányzat.


A teljes riport a Békés Megyei Hírlap december 7-ei számában olvasható.

 

C-PRESS - Beol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek