Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Még az LMP-szimpatizánsok fele is előítéletes
2011-12-05 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Még az LMP-szimpatizánsok fele is előítéletesA legnagyobb kiugrást - kevéssé meglepő módon - a Tárki kérdőívének „cigánybűnözős" kérdésénél mutatták ki: a jobbikosok 79 százaléka részben vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy „a cigányoknak a vérükben van a bűnözés".

 

 

 

Még az LMP-szimpatizánsok fele is előítéletes

 

 

Ami viszont igazán megdöbbentő, az az országos arány: a lakosság 63 százaléka is genetikai meghatározottságnak véli a romák bűnözési „hajlamát” a Tárki szerint. Az arány az LMP-sek körében a legalacsonyabb, de még náluk is 49 százalékos, a fideszesek 60, a szocialisták 61 százaléka is így gondolja – azaz az MSZP-szimpatizánsok hajszálnyival bár, de előítéletesebbek a fideszeseknél.

 

De nem csak itt érhető tetten a magyarok előítéletessége: kétharmados többségben vannak azok is, akik nem fogadnák el, hogy gyermekük roma gyerekkel barátkozzon. Ebben ráadásul nincs jelentős különbség a pártszimpatizánsok között: a jobbikosok a legelutasítóbbak, de még az LMP-seknél is csak 35 százalék az elfogadók aránya az úgynevezett Bogardus-féle szociálistávolság-skálán. Nem meglepő tehát, hogy a nemzetközi radikalizmus indexen előkelő helyet foglal el Magyarország: a vizsgált 33, többségében uniós ország között az ötödik helyen állunk, a (negatív) listavezető Törökország, az utolsó (azaz legkevésbé radikális) ország Izland.

 

A Political Capital tanulmánya szerint az index kelet–nyugat és észak–dél törésvonalat mutat (minél keletebbre, illetve délebbre megyünk, annál magasabb radikalizmusértékeket kapunk), ami arra utal, hogy azon országokban magasabb a jobboldali szélsőséges ideológiák iránti pszichológiai igény, ahol a totalitárius, diktatórikus vagy autoriter rezsimek jelentős szerepet vállaltak a XX. század második felének politikai karakterének formálásában is – ahol tehát a tekintélyelvűség „politikai gyakorlatként” hatotta át a társadalmat. A legalacsonyabb jobboldali extremizmus iránti igényt a skandináv országokban találhatjuk, itt a lakosság alig egy-két százaléka fogékony az ilyen ideológiákra. Nyugat-Európában egyedül Portugáliában tapasztalhatunk számottevő és Nagy-Britanniában kismértékű emelkedést, más országokban az index inkább csökkenést mutat.

 

 Nemzetközi összehasonlításban szembetűnő a magyarországi adatokban megfigyelhető drámai változékonyság, ami elsősorban a rendszerellenesség gyors növekedésében, másodsorban pedig az előítéletesség további erősödésében volt megfigyelhető. A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy ezek az adatok szerintük némileg megkérdőjelezik a Ralf Dahrendorfnak tulajdonított tételt, mely szerint egy politikai rendszert hat hónap, egy gazdasági rendszert hat év alatt át lehet alakítani, a társadalmi változáshoz azonban hatvan év kell. A demokratikus intézményekhez való állampolgári viszonyban ugyanis adataik szerint alapvető változások mehetnek végbe egy társadalomban akár néhány év alatt is.


Diplomás gyűlölet

 

A British Council Budapesten nemrégiben háromnapos konferenciát szentelt a radikalizmus témájának, ahol a magyar és külföldi szakemberek ismertették legújabb kutatásaik eredményeit. Ezek sorában Sík Endre beszámolt a Tárki Idegengyűlölet a magyar fiatalok körében című, háromezres mintán végzett felmérésről is. A Tárki kilenc éve végez ilyen méréseket, és azt tapasztalták, hogy az idegengyűlölet 1992-től 2002-ig növekedett, azóta stagnál.

 

A gyűlöltek „toplistáját" változatlanul a romák vezetik, az arabok, románok, afrikaiak és kínaiak után a nem létező pirézek zárják a sort. A kutatás megerősítette, hogy az iskolai végzettség foka egyenes, az életkor pedig fordított összefüggésben áll az idegengyűlölettel. Magyarul: minél tanultabb, illetve fiatalabb valaki, annál nyitottabb. Ugyanakkor 27 éves korig nem függ a xenofóbia az oktatástól, az „ártatlan, érintetlen fiatalok ugyanúgy idegengyűlölők, aztán 27 fölött már számít az iskolázottság". Ez alól a fiatalok romákkal szembeni előítéletei képezik a kivételt, és ez volt a Tárki vizsgálatának egyik legmeglepőbb eredménye: arra a kérdésre, hogy a roma menedékkérőket beengedjük-e az országba, életkortól, végzettségtől nagyjából függetlenül nemmel felelt a többség.

 

A fiatalok körében azonban már számít a végzettség, csakhogy fordítva: a diplomások a legellenségesebbek, a legalacsonyabb végzettségűek a legbefogadóbbak a romákkal kapcsolatban. Sík Endre ezt az eredményt ijesztőnek nevezte, hiszen ez arra utal, hogy a következő generáció még ellenségesebb lesz a romákkal.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ez vár rád mától, ha a Napod, Holdad vagy az aszcendensed a Nyilas jegyében áll!
  Ma lép a Nap a Nyilas jegyébe, ezzel az idei naptári év utolsó előtti jegyváltásához értünk. Advent idején szinte mindenkit megérint majd a közelgő ünnepek hangulata, főként a Nyilasokat. A Nap jegyváltásának köszönhetően a következő pár hétben többet idealizálgatsz, filozofálgatsz, tervezed majd a jövődet, új célok, ötletek születhetnek majd meg benned.
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 22-től 28-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-22
  Ma a párkapcsolatunkat harmonizálhatjuk. Ideje közös szórakozásokat keresnünk szerelmünkkel. Jót tehet egy könnyed este, amikor moziba megyünk, vagy táncolni. Az igényesebb szórakozásoknak is örülünk, mehetünk színházba is. Ma sokkal több folyadékra lesz szükségünk, de nem mindegy, hogy milyen innivalót fogyasztunk! Mindenképpen óvakodjunk a csapvíztől, hiszen nagyon káros anyagokat is tartalmazhat.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek