Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témája
2011-12-05 08:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kisebbség helyzete volt a Közéleti Kávéház témájaA Közéleti Kávéházban péntek este Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója beszélt a cigányság múltjáról, a felzárkóztatás lehetőségeiről és akadályairól.

 

 

 

 

Hogyan érezheti magát az a magyar, aki egy bécsi nagyáruházban ezzel a felirattal találkozik: „Magyar, ne lopj!”, vagy az a székely, aki először járva a fővárosunkban úgy elérzékenyül, hogy sírva fakad a Budapest tábla láttán, majd később megkapja, mit akar itt ez a román. Nyilván hasonlót éreznek, mint a környezetünkben élő cigányok, akiknek a felemelkedéséről és integrációjáról immár 30 éve beszélünk, miközben helyzetük csak súlyosbodik, elutasítottságuk nő, a társadalom pedig egyre kirekesztőbbé, türelmetlenebbé válik velük szemben.

 

A Közéleti Kávéház legutóbbi témája éppen ez volt, a cigányság múltja, jelene és jövője. Az est házigazdája Szalay István matematikus, Szeged egykori polgármestere volt, beszélgetőtársai pedig Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke és Hajdú Géza, a dorozsmai művelődési ház igazgatója. Az ország előtt álló egyik legnagyobb probléma és kihívás a cigányság kérdésének megnyugtató rendezése, ezért Szalay a jövőben is rendszeresen szeretne foglalkozni a témával. Talán nem a magas politikától kell kész megoldást várni, fogalmazott, hanem az alulról jövő kis kezdeményezések hatására remélni, hogy ha nem is máról holnapra, de hosszú és kitartó munka eredményeként, megváltozik a legnagyobb kisebbség helyzete.

 

A kisebbség sorsa mindig a többségtől függ

 

 A rendszerváltás nem segített a cigányságon, nem hogy felemelkedni nem tudtak, inkább még lejjebb csúsztak. A cigány önkormányzat évi 1 millió 250 ezer forint támogatást kap, amiből nemigen telik semmire, az alapvető működési feltételek hiányoznak, hangsúlyozta Nagy Mihály. Több mint 1,5 milliós tartozást örököltek, de nem is ez a legnagyobb probléma, hanem az, hogy hiába dolgoznának, szerveznének különböző rendezvényeket, programokat, nincs hol. Volt egy elhíresült épületük a Cserepes soron, de azt a korábbi vezetés nem tudta megtartani.

 

A dorozsmai művelődési ház az egyetlen hely a városban, amely befogadja a romákat. Az intézmény igazgatója szerint nem lehet kultúrházat vagy közösségi házat fenntartani úgy, hogy a működésére egy fillért sem áldozunk. Az említett Amaro Kher közösségi házzal a Cserepes soron ez történt, csak ígéretek voltak az önkormányzat részéről, pénz nem. A kezdeményezés kudarcáért nem szabadna kizárólag a cigányságot okolni, és főleg nem bűnbakokat keresni, mert az nem szolgálja a békés egymás mellett élést, a másik fél elfogadását. Ha nem adnak eszközt ahhoz, hogy a roma ember meg tudjon állni a saját lábán, akkor nem kell csodálkozni, hogy a dolgok idáig fajultak. Egy kisebbség sorsa ugyanis mindig a többségtől függ. Csak esélyt szeretnének, hogy ők is dolgozhassanak, eltarthassák családjukat, szögezte le Hajdú.

 

Légüres térbe került a cigány értelmiségi

 

Pozitív példát ott találhatunk, folytatta az igazgató, ahol nem bomlottak fel a hagyományos közösségek, ahol nagyobb az egymásra utaltság az emberek között. A romák fejlődése, felzárkózása elmaradt, így egyre nagyobbak, szinte áthidalhatatlanok a különbségek.

Régen a szegregált iskolákból funkcionális analfabéták kerültek ki, a romák nagyon kis hányadának sikerült folytatnia tanulmányait, ezért az értelmiségi réteg is csak jóval megkésve fejlődött ki. Közülük is a visszahúzó erő miatt sokan inkább letagadják romaságukat a jobb és gyorsabb érvényesülés reményében. Visszamenni, visszailleszkedni már nem tudnak, mert elszakadtak gyökereiktől, a többségi társadalom pedig nem fogadta be őket, így a kettő között lebegnek légüres térben.

 

Szalay István szerint ahogyan Erdélyben vannak magyar, Békéscsabán pedig román iskolák, miért nincsenek hasonló oktatási intézményei a romáknak nálunk. Mindenki eleve szegregációról és alacsony oktatási színvonalról beszél, pedig ez nem szükségszerű. Vasárnapi iskolákat is lehetne létesíteni, ahova nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is eljöhetnének, s olyan ismereteket oktathatnának szórakoztató, játékos formában, aminek az életben is hasznát vehetik.

 

Rafael György úgy látja, nem az oktatás jelent egyedüli kitörési pontot, felemelkedési lehetőséget a cigányság számára. Ha az alapszükségletek nincsenek kielégítve, felsőbb igényekről sem beszélhetünk. Olyan ez, mintha egy fuldoklónak szép nőket mutogatnának. György is sértve érzi magát, ha szembeállítják a magyarokat és a cigányokat, hiszen ugyanolyan magyarnak tartja magát, mint bárki más. A cigányságnak nincs szüksége olyan vezetőkre, akik csak a saját zsebük megtömésével vannak elfoglalva, vagy az Európa Tanácsban 1,4 millió forintért a semmiről beszélnek.

 

Milliárdok mentek el felzárkóztatásra

 

 Nem véletlen, hogy a zsidó közösség nem óhajtotta magát kisebbségként elismertetni, magyarázta a jelenséget Hajdú Géza, mert nagy volt az ellentét, az ellenük irányuló ellenszenv, ezt nem akarták növelni. A beszélgetés során többször mintaként emlegetették a roma kultúrát is oktató pécsi Gandhi Gimnáziumot, amely bentlakásos kollégiumrendszerével, külföldi tanáraival, magas szintű oktatóprogramjával valóban példa értékű lehet a felemelkedni vágyó cigány fiatalok számára.

 

Nagy Mihály elmondta, kidolgozott programjuk van arra, hogy kettős mentorálással, délutáni, iskola utáni foglalkozásokkal hogyan tudnának segíteni az elmaradott, legrászorultabb tanulókon. Tárgyalásokat folytatnak Kiss-Rigó László püspök úrral, aki megértést tanúsított a kezdeményezés iránt. A program a szülők integrálását, a közösségi élet fellendítését is tartalmazza, amely szociális munkások, nevelők bevonásával elősegítené a közösség gyorsabb, hatékonyabb integrálódását. Felzárkóztatás címén az országban eddig 4 milliárd forintot dobtak ki az ablakon, még sincs kézzel fogható eredmény. A folyamatot az óvodában kellene kezdeni, véli Nagy úr, de csak úgy van értelme, ha az állam is mögöttük áll és nem hagyja őket magukra. Ha nem ezt teszi, a helyzet 50 év múlva sem változik.

 

C-PRESS - szegedma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek