Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Uniós támogatással korszerűsítik a Huszár-telepet
2011-10-28 09:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Uniós támogatással korszerűsítik a Huszár-telepetJövőre megkezdődik Nyíregyháza szegénynegyedének szociális célú városrész-rehabilitációja. Az Európai Unió támogatásával közel félmilliárd forintot fordítanak a döntően romák lakta Huszár-telep korszerűsítésére, vagy ahogy hivatalosan mondják "területi és társadalmi reintegrációjára". Az ott lakók életminőségének átfogó javításával a "nyomortelepként" is emlegetett településrész társadalmi-gazdasági leszakadását szeretnék megállítani, illetve további felzárkóztató programokkal változtatni az érintettek nehéz sorsán.

 

 

 

 

A nyíregyházi Huszár-telep a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely déli részén található. A város központi részétől a Záhony és Budapest közötti fő vasútvonal választja el: a telepre vezető utak sorompói nemcsak a közlekedést teszik nehezebbé, hanem képletesen szólva az utóbbi fél évszázadban megakadályozták a fejlődés ottani térhódítását is...


A Huszár-telep területe 114 hektár, a város 2745 hektáros összterületének a 0,41 százaléka. Lakóinak számát most mintegy kétezer körülire becsülik, ami a 120 ezres összlakosság 1,66 százaléka.


Mint ahogy arról a telep neve árulkodik, egykor egy teljes huszárezred befogadására alkalmas laktanya épült a területen, ahová 120 évvel ezelőtt, 1891. őszén vonult be az osztrák-magyar monarchia 14. császári és királyi lovas regimentje. A II. világháború végérvényesen lezárta a híres nyíregyházi huszárok évszázados históriáját, és a bezárt kaszárnya nyolcemeletes épületében lévő legénységi szállást, valamint a tizenhat földszintes istállót lakásokká és közintézmények helyévé alakították át. A lakásokba költözők között az azóta eltelt évtizedekben folyamatosan nőtt a roma származású emberek száma.
A nem hivatalos adatok szerint jelenleg több mint kétszáz cigány család él a telep önkormányzati tulajdonban lévő szociális bérlakásaiban. És igen nehéz körülmények között, hiszen a lakások kétharmada kifejezetten rossz állapotban van.


Egy 2008-ban készült felmérés alapján az egyedi fűtésű huszár-telepi lakásoknak mindössze 4,8 százaléka összkomfortos. Hetvenegy százaléka egyetlen szobás, és a kétszobások aránya is csak 19 százalék, míg a fennmaradó 10 százalék 2,5, vagy 3 szobás. Az átlagos lakásméret így 46 négyzetméteres, egy lakosra mindössze 10 négyzetméternyi terület jut.


A lakások 19 százalékában nincs víz, három százalékából hiányzik a melegvíz-szolgáltatás, 5 százalékában pedig nem található vízöblítéses WC, fürdőszoba vagy zuhanyzó. És ahol van, ott sem tudja használni a többség a közműveket, mert jelentős díjhátralékot halmoztak fel az utóbbi húsz évben.
A 2007-es adatok szerint - azóta a gazdasági-pénzügyi válság miatt tovább romlott a helyzet - Nyíregyházán a háztartások 17,3 százaléka nem tudott valamilyen kötelezettséget, zömmel közüzemi számlát kifizetni. A Huszár-telepen ez a mutató megközelítette a háromszoros mértéket, 47,6 százalékon állt.
A telepen élők között ugyanis nagyon nagy a munkanélküliség. A hivatalos adat is 30 százalékon felüli, valójában azonban jó, ha az ott lakók 10 százalékának van folyamatos állása. A munkaképes emberek többsége alkalmi és közmunkára vagy közhasznú munkára kényszerül évről évre, és az is csak néhány hónapos foglalkoztatás jelent.


A telepi háztartások jövedelme emiatt rendkívül alacsony, 2008-ban például havi 94 333 forint volt, a nyíregyházi 177 ezer forintos átlagnak alig több, mint a fele. Az ott élő családok harmadának csak az állami vagy az önkormányzati szociális támogatás jelenti a szerény jövedelemforrást... A nyíregyházi helyhatóság a városi átlagsegély mértékének a hét és félszeresét kényszerül kifizetni a huszár-telepieknek, akik között a munkanélküliek mellett ráadásul magas az árvaellátásra jogosultak, a rokkantnyugdíjasok, az alacsony összegű nyugdíjasok és özvegyi járadékosok, továbbá a gyeden és gyesen lévők száma is.

Cél: az életminőség javítása

A Huszár-telep szociális célú rehabilitációja, amely magába foglalja a lakókörnyezet és az életminőség javításának átfogó fejlesztését, európai uniós és állami támogatással januárban indul és 2014. június 30-ra fejeződik be. A 489 millió forintot meghaladó összegű beruházás 85 százaléka, 416 millió forint brüsszeli és nemzeti támogatás, míg a fennmaradó rész a pályázó, a Fidesz-KDNP-s többségű önkormányzat saját forrása.


A legnagyobb összeget, közel 260 millió forintot a lakókörnyezet megújítására fordítják, illetve javítják a közintézmények, közszolgáltatások működésének hatékonyságát, valamint bővítik a közösségi funkciókat, erősítik a romákat segítő civil szervezetek működését és az esélyegyenlőség biztosítását minden területen.


A szociális bérlakásokat felújítják, kicserélik az ajtókat, ablakokat, a tetőzetet kijavítják, illetve homlokzati és zárófödém-szigeteléssel látják el azokat. Az utóbbi az energia-felhasználást is jelentős mértékben csökkenti majd, mérsékelve a családok kiadásait.


A telepen az utóbbi években - szintén uniós, állami és önkormányzati, valamint civil szervezeti finanszírozással - már kiépült a cigányokat segítő intézményrendszer. A Huszárvár elnevezésű, szociális és kulturális szolgáltató központot 2009-ben a bezárt általános iskola épületében alakították ki. Az oktatási intézményre a szegregáció miatt került lakat, mivel az iskolába szinte csak cigány fiatalok jártak, és a diákokat azóta a város többi iskolájába viszik autóbusszal. Most szeptembertől viszont újra indult az iskola, az önkormányzat a Görög Katolikus Egyház fenntartásába adta az intézményt. A 2011/12-es tanévben első osztállyal kezdődött az oktatás, majd a következő években fokozatosan válik nyolc évfolyamossá.

 

Az oktatást Nyíregyházán is a romák társadalmi integrációjának és felzárkóztatásának legfontosabb lehetőségeként kezelik. Mert a Huszár-telepen élők jobb foglalkoztatásának is az alacsony képzettség az oka - állítják a munkaügyi szakemberek. Az ott lakó 15 és 59 év közötti munkavállalók 60,2 százalékának nincs semmilyen szakmája sem.

 

A már említett Huszárvárat üzemeltető civil szervezet, a nyíregyházi Human-Net Alapítvány ennek megváltoztatására működtet a telepen különböző felnőtt szakképzési és munkaerő-piaci, valamint a fiatalabbaknak Tanoda, illetve Biztos Kezdet elnevezéssel programot. A szolgáltató központban végzi továbbá segítő munkáját a cigány kisebbségi önkormányzat, a legrosszabb helyzetű embereket támogató nyíregyházi Periféria Egyesület és a Gyermekvédelmi Központ kirendeltsége is. Ezek a szervezetek a jövő évtől a rehabilitációs program keretében tovább erősíthetik majd tevékenységük hatékonyságát.

 

Emellett új szolgáltatások bevezetésének infrastruktúráját is kialakítják, erre több mint kétmillió forintot szánnak. Lesz helyben védőnői, bűnmegelőzési, sőt jogi szolgáltatás is. Az utóbbi kettő a lakosság biztonságérzetének erősítését szolgálja majd, hiszen a telepet különösen sújtja az uzsorások szegényeket kihasználó, illegális hitelezési tevékenysége. Jelen van a megélhetési prostitúció, és nem ritka a vagyon elleni bűncselekmény sem, még a meglehetősen szerény értékektől is megfosztják az egyébként is nélkülözőket.
    
Nem halat, hanem hálót kell adni
    

Megújul a telep óvodája és bölcsődéje is - az Idősek Klubjának rendbe tételével együtt - csaknem 40 millió forintból. A legkisebbeket korszerű körülmények között készítik fel ezentúl az iskolai kezdésre. Az esélyegyenlőséget teremtő pedagógiai programoktól azt várják, hogy a gyermekek leküzdhetik otthonról hozott tudás- és képességbeli hátrányaikat.

 

A fiataloknak három játszóteret is kialakítanak, és azokhoz közösségi programok tartoznak majd a szabadidő hasznos eltöltésére. Közösségépítő és közösségfejlesztő programok a felnőtteknek szintén indulnak, amelyek költsége a játszótéri, a bűnmegelőzési és a kulturális programsorozat finanszírozásával együtt 40 millió forint lesz 2014 nyaráig.

 

A városrész-rehabilitáció tartalmaz 100 millió forintos költséget útépítésekre és felújításokra. A közlekedési feltételek javítására összekötő és elkerülő út épül, illetve utcákat aszfaltoznak le, hogy a telep közelebb kerülhessen a városhoz a vasúti sorompók ellenére is.

 

A szociális célú rehabilitációs program megálmodói - a terveket támogató szervezetekkel, az Európai Unióval és a magyar kormánnyal együtt - azt remélik, hogy a Huszár-telepen lakók életminőségének javítása nagy léptékű változást indít el a szegénynegyedben. Ahogy az egyik, a romákat segítő civil szervezet képviselője a tervek ismertetésekor az érintetteknek mondta: a lehetőség teremtődik meg a felemelkedésükhöz. "Az egymásra épített gyermek-intézményrendszer megszüntetheti az alulképzettséget, amely a munkanélküliséget termeli újra és újra évek óta" - húzta alá. Szavai szerint a felnőttek is szerezhetnek olyan keresett szakmákat, amelyek megnyitják előttük a munkaerőpiac kapuit.

 

A civil szervezeti vezető a sokszor és sokat emlegetett "nem halat kell adni az éhező embernek, hanem hálót" mondással zárta beszédét. A szegénynegyed rendbe tételének kétségtelenül örülő helyiek közül egy férfi azonban megjegyezte, hogy "nagyon kell az a háló, de bizony szükség lenne több folyóra és tóra is, mert a meglévő halászhelyek körül már nagyon sokan tolonganak".

 

Saját példáját említette, miszerint a húsz éves munkanélkülisége alatt ő már kőműves, parkgondozó, erdőművelő és motorfűrész-kezelő végzettséget is szerzett, mégsem tud elhelyezkedni, hiába van többféle hálója. Szerinte most már "a folyók és a tavak számának a munkanélküliség méretéhez igazodó növelésére lenne szükség, hogy legyen hol azt a bizonyos hálót a vízbe meríteni".

 

Mert jövedelemszerzési lehetőség nélkül a megszépülő lakásokban sincs miből a közműdíjakat fizetni…

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk