Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányokat kint hagyják, ugye?
2011-10-26 08:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányokat kint hagyják, ugye?A romákkal szembeni diszkrimináció napjaink egyik legkényesebb kérdése. A politikai csatározások közepette azonban könnyen előfordul, hogy a paragrafusok között nem vesszük észre az embert: aki mindennapjaiban éli meg mindazt, amiről odafent vitatkoznak. A delmagyar.hu-nak egy roma fiatalember mesélt arról, mit is jelent ma Magyarországon, ahogyan ő fogalmaz, barnának lenni.

 

 

 

 

Kecskeméten úgy kell buliba indulni, hogy legfeljebb egy cigány legyen a társaságban, különben valószínűleg nem engedik be egyikőjüket sem. Ezt a hasznos információt egy, a neve elhallgatását kérő roma olvasónk osztotta meg a delmagyar.hu-val.

Mielőtt azonban a bulizásról beszélnénk, elmeséli nekünk, hogy immáron egy éve állandó munkahelye van. 21 éves létére minden hónapban beszáll a családi kasszába, de a jövőjére is gondol: egy régóta kiszemelt albérletbe már elkezdte beszerezni a berendezést. Mostani állásával azonban nincs megelégedve, ezért szeretne letenni egy angol nyelvvizsgát, és egy ECDL tanfolyamot is kinézett már. Mindezt a 12 órás munkanapok mellett. A korábban megszerzett kőműves szakmáját nem szeretné gyakorolni, hiszen, ahogyan kedélyes öniróniával megjegyzi: „abba a házba én sem költöznék be, amit én építettem".

A tervezgetés és a munka mellett a kikapcsolódásra is szakít időt. Ez azonban nem mindig megy zökkenőmentesen. Számára ugyanis korántsem olyan természetes szombat este bulizni valahol a barátokkal, mint egy átlagos fiatalnak. Elmondása szerint sokszor még úgy sem jut be a szórakozóhelyekre, ha ő az egyetlen cigány a társaságban. A leggyakoribb kifogás, hogy zártkörű rendezvényt tartanak, vagy klubkártyát kérnek a kidobók, így a barátok is kint maradnak.

- Ma már nagyon ritka, hogy elindulok a városba, nincs kedvem potyára begyalogolni. A haverok mindig nagyon unszolnak, hiába mondom nekik: ha én megyek, lehet ők sem jutnak be.

Elmondása szerint ez az incidens tíz alkalomból nyolcszor biztosan előfordul, de ezt mindeddig csak Kecskeméten tapasztalta. - Voltam már Tiszakécskén, Kerekegyházán, Kunszentmártonban, és mindenhova beengedtek – meséli. Ráadásul, a legtöbb bulizni induló fiatallal ellentétben, nemegyszer egy csepp alkohol elfogyasztása nélkül állt a kidobók elé, mégis kiadták az útját. - Régen ilyenkor felmérgeltem magam és hazamentem. Ma már nem is foglalkozom vele, mondhatni megszoktam. Rám ragadt egyfajta cinizmus. 

 

Amikor az ember után fordulnak „büdös cigányozni" és hasonló válogatott kifejezéseket vágnak a fejéhez, már nehezebb nem reagálni a szitkokra. Így volt ez olvasónkkal is, aki bevallotta, egy ilyen alkalommal el is csattant egy pofon a részéről.

Az élet más területein is érték már csalódások a származása miatt. - Állásinterjúkon többször éreztem, hogy már akkor döntöttek a sorsomról, mikor beléptem az ajtón. Lezavarták a beszélgetést, de tudtam, hogy nem is érdekli őket, amit mondok – meséli.

A kamaszévek sem teltek könnyen

- A haverok szülei legtöbbször nem örültek, ha velem barátkozott a gyerekük. Volt, akit el is tiltottak tőlem – meséli, de ismét hozzáteszi, őt már nem tudják felbosszantani az ilyenek. - A nővérem már sokkal érzékenyebb. Vele fordult elő egyszer, hogy mikor a munkahelyén egy ügyfél megtudta, hogy cigány, közölte, hogy ő nem megy oda többet. Szerencsére a főnöke kiállt a nővérem mellett, ennek ellenére ő nagyon a szívére vette a dolgot. Az ügyfél, aki egyébként egy idős néni volt, még csak nem is ismerte a nővéremet, mégis feljogosítva érezte magát, hogy a munkatársai és a főnöke előtt megalázza. 

 

C-PRESS - delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk