Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mintegy felére csökkentette a bíróság a vádlottak börtönbüntetését
2011-10-25 09:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mintegy felére csökkentette a bíróság a vádlottak börtönbüntetésétMintegy felére csökkentette a Fővárosi Bíróság hétfőn jogerősen annak a hét vádlottnak a börtönbüntetését, akiket korábban azzal vádolt meg az ügyészség, hogy magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban két évvel ezelőtt.

 

 

 

 

 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság korábban közösség tagja elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek valamennyi vádlottat, ezt az ítéletet változtatta meg a Fővárosi Bíróság, és a többségüket garázdaság miatt mondta ki bűnösnek, szabadságvesztésük mértékét pedig jelentősen csökkentette egy év tíz hónaptól három év hat hónapig terjedő börtönbüntetésre.


Egyetlen vádlott esetében mondta ki a bíróság, hogy közösség tagja elleni erőszakot követett el, a többi vádlott esetében azt állapította meg, hogy a támadásnak más motivációja volt, nem pedig a sértett magyarsága.


A vádlottak romák, közülük korábban egy nem vallotta magát annak.


Az ügy előzménye, hogy az egyik vádlott 2009 szeptemberében a VIII. kerület Horváth Mihály térnél belekötött egy fiúba, majd rokonaival, ismerőseivel szidalmazta, üldözte, ütlegelte. A támadók trágár kifejezésekkel illették a diákot, egyikük még késsel is fenyegetőzött. A bíró indoklása során kifejtette: hangos szitkozódás, magyarokat sértő kijelentések hangzottak el, a vádlottak megbotránkoztatóan viselkedtek. Sőt, akkor is folytatták a hőzöngést, amikor a sértett bemenekült a közeli iskola épületébe.


A bíró felidézte: az első fokú döntés szerint az egész társaság azzal, hogy "magyargyalázó" szavakat használt, közben kergette a sértettet, megvalósította a közösség tagja elleni erőszakot. A másodfokon eljáró bíróság azonban ezzel nem értett egyet. A bíró kifejtette: egy vádlott támadása kívülálló számára valóban motiválatlan volt, ő belekötött a diákba, és többi között azt mondta: "buzi magyar, hogy mersz bejönni az utcámba, ahol a cigányok az urak". A bíró felhívta a figyelmet rá, hogy a támadó lábműtéten esett át, ezt valamennyi rokona tudta, akik már a hangos kiabálásra futottak ki az utcára, arra, hogy a támadó beteg lábát megrúgta a sértett. A bíró hozzátette: a rúgás megtörtént. Az, hogy később a többi támadóan fellépő vádlott is szitkozódott és "inkriminált kifejezésekkel" illette a sértettet, már - ahogy a bíró fogalmazott - "kísérő jelenség" volt. Ezért esetükben megváltoztatta a korábbi döntést és közösség tagja elleni erőszak helyett garázdaság miatt mondta ki őket bűnösnek.

 

A döntés értelmében egy fiatalkorú vádlottnak egy évet javítóintézetben kell töltenie, a másodrendű 2 év, a harmadrendű 3 és fél év, a negyedrendű 2 és fél év, az ötödrendű 3 év, a hatodrendű 2 év 9 hónap, míg a hetedrendű vádlott 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott. Utóbbi kezéről már a tárgyalóteremben levették a bilincset, és szabadon távozhatott.


Az egymással rokoni kapcsolatban álló vádlottak több hozzátartozója is megjelent a bíróságon, többen elsírták magukat az ítélethirdetést követően. A bíróság folyosóján a hozzátartozók azt hangoztatták, hogy igazságosabb döntés született a korábban kiszabott büntetésekhez képest. A sértett diák nem jelent meg a bíróságon.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk