Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

1956 cigány hőseire emlékeztek a Corvin közben
2011-10-24 08:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
1956 cigány hőseire emlékeztek a Corvin közbenNegyven-ötvenen emlékeztek délelőtt 10 órakor a szakadó esőben Szabó Ilonka 17 évesen agyonlőtt forradalmár cigány lány emléktáblája előtt a Corvin közben. Az esemény néhány beköszöntő szó után a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét.

 

 

 

 

Orsós Júlia történész doktorandusz, Gulyás Erzsébet építész, Molnár Rozália pesterzsébeti lakos, valamint a budapesti roma gyülekezet lelkésze mondott beszédet.

 

Hiteles történelmet a mítoszok helyett

 

Orsós beszédében kiemelte, hogy 1956 forradalmának feldolgozásában a legfontosabb a mítoszok és prekoncepciók nélküli emlékezet. A prekoncepciókkal tarkított forradalmi értelmezés öncélú és nem segíti a múlt objektív feldolgozását. Orsós köszönetet mondott Eörsi László történésznek, aki a 56-os intézet munkatársaként a forradalom és szabadságharc hiteles feldolgozását tűzte ki célul.

 

"Építész vagyok, budapesti, és cigány" - kezdte Gulyás Erzsébet. Az idő nyomott hagyott a falakon és vannak dolgok, amiknek nincs etnikuma. Nézőpontváltásra van szükség 1956 megítélésében, és ott helyük van a cigányoknak is. Moralizálás nélkül kell emlékeznünk, szem előtt tartva az a dolgok egészét, nem szabad hagyni, hogy az egész részekre szakadjon.

 

Cigányok a hazáért

 

Csík Denis, a budapesti roma gyülekezet lelkésze hangsúlyozta, hogy a Názáreti Jézus volt az első, aki először hozta el a szabadságot az embereknek. János evangéliumára utalva felidézte, hogy nincs nagyobb szeretet annál, amikor valaki életét adja a barátaiért. "A cigányok életüket adták a hazáért, ez így volt, így van és így lesz." A lelkész beszéde után a résztvevők közösen elimádkozták a miatyánkot.

 

A beszédek után a különböző fővárosi és vidéki roma szervezetek helyezték el emlékkoszorúikat és virágjaikat Szabó Ilona emléktáblájánál. A megemlékezés végén pedig Parádi Gyula és társa hegedűvel és gitárral játszották el a cigány himnuszt.

 

A tizenhét éves cigány lány és a Corvin köz

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőinek 5-8 százaléka volt cigány. Harcoltak a Corvin közben, a Práter és Tűzoltó utcában, a Váci úton, Soroksáron és a Ferencvárosban. Nagy részük a forradalom leverése után külföldre menekült. Három embert végeztek ki közülük, a leghíresebb Szabó "Kócos" Ilonka.

 

A 17 éves cigány lány 4 hónapos terhesen keveredett egy barátnőjével és élet társával Bizsuval az újpesti cigány fiúval a Corvin közbe. Kócos, akinek a fegyverhasználatot barátja Bizsu mutatta meg az első napokban, a felkelők egyik parancsnoka lett, és hat ember tartozott alá. Szabó Ilonkát október 28-án lőtték agyon a Práter utca végén, ma emléktáblája van a Corvin közben. Barátját Bizsut hét év börtönre ítélték, az akkori forradalmár ma 80 éves, betegsége miatt nem vett részt a megemlékezésen.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk