Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A bőröm színe nem változik
2011-10-20 09:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A bőröm színe nem változik300 ezer? 400? 600? Azt, hogy a népszámláláson a 2001-es 190 ezerrel szemben idén hányan vallották magukat romának, valamikor 2012-ben közli majd a KSH. Borsodban egyetlen olyan romával sem találkoztunk, aki félt volna cigánynak mondani magát, de elsősorban azért, mert mint mondják, értelmetlen tagadni.

 

 

 

 „Szívesen válaszoltam, nem szégyelltem, felvállalom. Igaz, nem mindig jó dolog, de az emberben büszkeség is van, meg minek tagadni, akkor is látszódik." A Borsod megyei Aszalón egy fiatalasszony magyarázza: fel sem merült, hogy ne válaszoljon, esetleg ne romának vallja magát a népszámláláskor.

 

Mennyi az annyi?

 

A 2011-es népszámlálás egyik legfontosabb kérdése, hogy hányan vallják magukat romának. 2001-ben 190 ezren nyilatkoztak így, miközben a romák tényleges lélekszáma a kutatók szerint ennek legalább a háromszorosa.

 

A nevesítetten a romákat célzó állami programok tervezésekor elsősorban a hivatalos statisztikákat veszik figyelembe, így korántsem mindegy, hogy milyen eredmények születnek. Az ügy népszerűsítésére országos civil kampány indult. A kérdőívek felvételekor azonban már nincs helye kampányaktivistáknak, ezért is voltunk kíváncsiak, hogy miként folyik a gyakorlatban a romák megszámolása.

A Miskolchoz közeli Aszaló a könnyű esetek közé tartozik: a jegyző gond nélkül jelölt ki roma származású kérdezőbiztost is. Mivel a cigányok nem telepen, hanem itt is, ott is élnek, mindegyik biztos körzetébe estek roma családok.

 

Szinte mindenki romának mondta magát

 

Nótár Ágnes, a civilben a kistérségi rádió szerkesztő-riportereként dolgozó roma biztos azt mondja, lehet hogy kirívó adat, de a faluban a romák 98 százaléka cigánynak vallotta magát. „Ez itt szinte senkinek nem okozott fejtörést. Nem számított, hogy a biztos roma-e vagy nem, hogy a romák a romasoron laknak, vagy máshol".

 

A cigánysoron beszélgetve sem találkoztunk olyannal, aki eltitkolta volna a roma származását, pedig volt, akihez Nótár eleve úgy vezetett oda, hogy az illetőnek voltak félelmei a dologgal kapcsolatban. Mivel azonban az idegenek látványára mindig összegyűlt a szomszédság, lehet, hogy akadt, aki nem szívesen beszélt a listázással kapcsolatos aggodalmairól a szomszédok körében.

 

„Azt szoktam válaszolni, hogy ha lesz ilyen intézkedés, nem a kérdőív alapján fog történni" – utalt a biztos arra, hogy az ő körzetébe tartozó romák között is többen vannak, akik féltek a faji alapú összeírás esetleges következményeitől. „A cigányok egyetértenek, de senkit nem beszélem rá, hogy cigánynak mondja magát".

 

A szlovákok jobban félnek?

 

Nótár Ágnes szerint a megnövekedett roma identitásvállalási kedv mögött elsősorban az áll, hogy a KSH idén először lehetővé tette, hogy az emberek több nemzetiséghez tartozónak is vallhassák magukat, így nem kellett választani a cigány és a magyar identitás között. Ezt az Index által felkeresett három településen is mindenhol megerősítették: magyar vagyok, de azon belül meg cigány – mondták a legtöbben.

 

Ami a romáknál nem okozott gondot, az a szlovák kisebbség tagjainál igen – hívta fel a figyelmet a nemzetiségi hovatartozás megvallásának egyik furcsaságára Nótár. Mint mondta, a háború utáni kitelepítés (személyes vagy családi) emléke máig él, és mivel a szlovákok esetében nem áll, hogy rasszjegyek alapján is meg lehetne őket különböztetni, az általa ismert esetekben semmi nem szólt amellett, hogy a szlovák nemzeti kisebbséghez tartozónak mondják magukat.

 

Büszkeség és félelem

 

– Igen, cigányok vagyunk, hát mik lennénk, csak ránk kell nézni, persze, magyarok, és azon belül cigányok. Sajnos.
– Most mire mondod, hogy sajnos? Legyél rá inkább büszke!
– Ezzel születtünk, ez már igaz, a bőröm színe nem változik. De mindenki azt beszéli, hogy ki akarják telepíteni a cigányokat, egy helyre akarják őket tömöríteni.
– Hát hogy vinnék azt a rengeteg cigányt egy helyre? És hová tennék őket?
– Azt nem tudom, de mindenki erről beszél.

 

A párbeszéd az utcán, az aszalóiak körében hangzott el, amikor a Jobbikra, a cigánygyilkosságokra, valamint a szociális juttatások központi megnyirbálására terelődött a szó: hirtelen kiderült, hogy az ébredező büszkeség mellett azért a félelem sem ismeretlen.

Abban ugyanakkor nem hisznek, hogy bármit változtat az életükön a népszámlálási kérdésre adott válaszuk: „Itt munkahelyeket kéne teremteni, rajtunk egyedül az segítene, azt meg úgyse hoz ide senki. Mióta bezárt a (diósgyőri) vasmű, itt csak pusztul minden, hiába ígérnek bármit is."

 

Legalább kétszer annyian

„Jóval többen fogják magukat cigánynak mondani, mint 2001-ben, már most látszik, hogy legalább kétszer annyian. Akkor alig valaki, most az emberek 60-70 százaléka vallotta magát cigánynak. Akik szétszórva, azok kevésbé, a telepeken mindenki" – mondja Farkas Ildikó, a népszámlálás civil kampányának Szikszó-kistérségi koordinátora.

 

Farkas szerint elég nagy harcot folytattak, hogy a jegyzők befogadják a roma biztosokat. „Sok helyen nem vették be a romákat. Hónapokkal előre le volt osztva, hogy ki lesz majd számlálóbiztos: az önkormányzati dolgozó, a tanár. Nem annyira a cigányok ellen szólt a dolog, hanem hogy kinek menjen a pénz."

 

Szikszón a jegyző elbeszélgetett a roma jelölttel, és befogadta, meséli Farkas Ildikó. Máshol csak negyedszerre sikerült meggyőzni, hogy a romák szívesebben válaszolnak, ha közülük való a kérdezőbiztos. És volt, ahol kerek perec nemet mondtak.

 

A többségi biztostól se feltétlenül félnek

 

Például a közeli Alsóvadászon, ahol a polgármester független, de a romák Jobbik-szimpatizánsként beszélnek róla, és ahol egyetlen roma kérdezőbiztos sem volt. Ennek azonban mégsem feltétlenül látta kárát a felmérés.


„Rákérdezett, hogy cigányok vagyunk-e, hogyne, még azt is mondta, hogy nem muszáj válaszolni. De hát mit bohóckodjon az ember, mindenki tudja, hogy itt csak cigányok laknak, elég ránk nézni. Meg hát ismerjük is a hivatalból."

 

A 40 körüli alsóvadászi kőműves a romasoron a kerítését támasztja, miközben a gyerekei ki-be szaladgálnak. Szerinte mindegy, roma-e a kérdezőbiztos vagy sem, a cigányok a telepen mindenképpen romának mondják magukat.

 

Hát, nem tudom, de talán akkor is inkább cigányt – válaszolta István, a kőműves arra kérdésre, hogy ha választania kellett volna a magyar és a roma között, mit jelöltetett volna be a biztossal. A szóbeszédet, hogy összegyűjtik a cigányokat, ő is hallotta, de csak legyint rá.

 

Meg sem kérdezték

 

A népszámlálás során kulcsfontosságú, hogy a kisebbségi identitásra vonatkozó kérdést egyáltalán feltegyék. Csakhogy a romák esetében a helyzet, a környezet (és falun a személyes ismeretség a biztossal) eleve olyan szituációt teremt, amelyben nehéz a vártnak ellentmondó választ adni, valamint a kérdés elutasításának is lehet tétje. A szenzitív adatok gyűjtését főleg adatvédelmi és pragmatikus alapon ellenzők egyik fő érve (az adatok pontatlansága mellett) is ezzel kapcsolatos: a kérdezőbiztos jelenlétében az állampolgár a kérdés és a helyzet súlyától eleve nyomás alá kerül, és a válasza nem tekinthető teljesen befolyásmentesnek.

 

A civil kampány keretében a közösséghez tartozást gyakran minden korábbinál intenzívebben megélő aktivisták számára azonban nem ezek a fontos szempontok. Farkas Ildikó szerint Szikszón az ismerősei körében például előfordult, hogy a többséghez tartozó kérdezőbiztos fel sem tette a nem kötelező kérdéseket, így a kisebbségi hovatartozásra vonatkozót. „Itt szinte mindenki ismer mindenkit: lehet, hogy a biztos a személyes ismeretség miatt úgy érezte, sértő, ha rákérdez, minek tartják magukat a romák".


A koordinátor szerint ez összefügghet azzal az információjával, hogy a nem roma biztosok figyelmét a hivatalos eligazításon nem feltétlenül hívták fel arra, hogy bár a szenzitív kérdésekre nem kötelező válaszolni, feltenni akkor is fel kell őket.C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk