Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánynak lenni
2011-10-20 08:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigánynak lenniÖsszevitatkoztam egy barátommal. Azt mondta, hogy cigánynak lenni számára egyet jelent azzal, hogy kiközösítve él, hogy amikor kilép az utcára, megbélyegzik, hogy korlátozott lehetőségekkel kell megelégednie, szegénységben, nélkülözésben kénytelen élni.

 

 

 

 

Tizenhárom éves voltam, amikor rájöttem egy nagy titokra: itt valami átverés van! Bőrszíntől függően van esély a boldogságra? Ha ne adj' isten barnább a bőröd, esélyed sincs, ha pedig világosabb vagy megnyílnak az ajtók. Emlékszem, odaálltam anyám elé: "Anyu, én megfejtem ezt a titkot - okoskodtam. - Ismerni akarom a világot. Nem hiszem el, hogy annyi lenne az életünk, hogy megszületünk, felnövünk, férjhez megyünk, gyermekeket szülünk, és aztán meghalunk. Ismerni akarom a világ sokszínű arcát." Ilyesmiket mondtam. Anyám persze kinevetett és mondta a testvéreimnek: "Mindig is nagyravágyó volt ez a lány, és büszke, nagyon beképzelt."

Én tudom, mit jelent cigánynak lenni. Tizenhárom évesen szembekerültem a családommal, amikor azt mondtam nekik: Úgy akarok cigány lenni, hogy kitörök a nyomor adta korlátok közül, és látni akarok. Sokkal messzebbre akarok nézni, mint amennyit engednének nekem!

Azért soha nem kiabáltam, hogy tessék segíteni, mert én vagyok a kicsi törékeny cigánylány, akinek támogatásra van szüksége... Csendben meghúzódtam, ha kellett, elmentem lyukas cipőben az iskolába, éhesen jöttem haza. Félve mentem éjszakára dolgozni, aztán koszosan mentem suliba. Megírtam a dolgozatot, hullafáradtan hazamentem Dosztojevszkijt olvasni... Az osztályfőnököm annyira nem is sejtette, mennyire csóró vagyok. Nem is adta a kezembe az ösztöndíj pályázati papírokat, annyira nevetségesen alacsonynak tartotta az egy főre jutó összeghatárokat, hogy nem merészelte feltételezni, bárki is élhet az alatt....

Hát, kérem, én éltem... Csak nem szóltam róla senkinek. Egy dolog miatt vertem csak az asztalt: hadd írhassam meg én is a dolgozatot! És senkit ne érdekeljen, hogy én előtte való nap nem aludtam, hanem dolgoztam, és nem tudtam megfürödni, mert hideg volt, és hogy egyébként fáztam, és éhes voltam, nagyon... Ez nem tartozott senkire. Tudtam jól, hiszen mindenki elmondta már, hogy én vagyok a cigánylány, aki a mínusz tizenötről indul. "Nem baj. Elindulok én falábbal is, csak hadd indulhassak útnak. Ez az élet versenye, ebben én is játékos akarok lenni" - ezt mondtam mindenkinek. Nem nagyon értették, mért nem egy szakmunkásképzőben akarok "játszani". Egyből a nagyokhoz török...

Esélyt kérek. Ugyanannyi esélyt, mint amennyi bárkinek járna. Ha majd elindulunk a startvonaltól, meglátjuk, kinek meddig sikerül eljutnia.

Jaj, de sok nehézségen és fájdalmas valóságon kellett keresztülrágni magukat a romáknak az évszázadok során, mire ők maguk is elkezdték úgy érezni: cigánynak lenni annyit tesz: nyomorban élni, elfogadni a korlátokat és nem egyenlőnek lenni másokkal.

Én ezt már tizenhárom évesen sem tudtam elfogadni. Minden emberben megvan az Istentől kapott vágy a szabadságra és a győzelmes, kiteljesedett életre. Nekünk ezt a sorsot romaként kell kiteljesíteni. És ez nekem: ajándék. Akkor is. Így is. És mindenképp.

Most népszámlálás van. Én nem érveltem eddig se mellette, se ellene. Tudtam, mit kell majd tennem, mit akarok majd vallani, de nem vettem a nyakamba a felelősséget, hogy ilyen sorsterhekkel sújtott népet bármiről is meggyőzzek vagy lebeszéljek.

Ma Magyarországon cigánynak lenni nem egyszerű vállalás - lássuk be! Itt van a félelem, hogy lelődözik a gyermekeinket és minket az utcán, meg a történelem, mely abszurd, hihetetlen, felfoghatatlan, képtelen, kimondhatatlan, elképzelhetetlen... És több mint hatszázezer cigány ember teljesen értelmetlen és embertelen halálához vezetett. Elvesztek családok, történelmek, életek. Nem kell elfelejteni! Minket elvittek, megjelöltek háromszögekkel, meztelenre vetkeztettek, beinjekcióztak, élve megfagyasztottak, megfojtottak, elégettek, agyonvertek, lágerekbe hajtottak, kiszaggatták a gyerekeinket a kezeinkből, megölték őket előttünk, megerőszakoltak minket mindenhogyan, és méltóságunktól és emberségünktől megfosztva, állatokként halomra mészároltak minket. És ez -- ne merészelje megkérdőjelezni senki sem, mert azzal egyenesen engem köp szembe - ma is megtörténhet. Ma is vannak ugyanis masírozó félkatonai szervezetek, ma is lövöldöznek szabadon, ma is posztolják a cikkeimet, és ma is fenyegetnek, hogy nem vagyok méltó az emberhez méltó életre. Hihetetlen, de igaz.

Mégis. Amikor jött hozzánk a számláló asszony, hellyel, frissítővel kínáltam és válaszoltam minden kérdésére: Igen, először cigány vagyok, aztán magyar. Férjem is. Gyermekeim is.

Erre a hölgy: "Maguk az elsők nekem. Nemsokára végzek a népszámlással, de még senki nem vallotta magát cigánynak. Sem elsőként, sem más nemzetiségként megjelölve. És azt tudta, hogy a maguk lakása itt az egyik legnagyobb? Ezt csak azért tudom, mert véletlenül én is ebben az épületben lakom..."
Furcsa élmény lehetett neki. Budai polgárok, cselédszobás lakással, vagy öt diplomával - és cigánynak vallják magukat.

Mondtam is a férjemnek: címeresek lettünk. Ott a papíron a pontos lakcímünk, és az egyetlen cigányok a környéken. Meg vagyunk jelölve. Üzenem Setét Jenő barátomnak, aki annyira biztosan állította, hogy ez alapján biztosan nem... Dehogynem, nagyon is.

Akkor mégis miért vállaltam?

Én soha nem szégyelltem azt, aki vagyok, aminek születtem. De ha valakiktől bocsánatot kell egyszer majd kérnem (ami remélem, soha nem jön el), az a családom lesz, mert ők is "címeres cigányok lettek" miattam. Az én büszke vállalásom miatt.

Nem tudom, mit hoz a jövő. Isten adjon a családomnak, a népünknek kegyelmet az életre. Büszke cigányokat nevelek a gyermekeimből. Nem átok ez. Ez Isten ecsetvonása rajtam. S ő, az Úristen: igazi művész.

 

C-PRESS - Népszava.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk