Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Babarczy Eszter: Hoffmann Rózsa esete gyermekeinkkel
2011-10-19 09:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Babarczy Eszter: Hoffmann Rózsa esete gyermekeinkkelAki látott már iskolát, pláne „problémás" iskolát közelről, csak a legvadabb paranoia sugallatára képzelheti, hogy a fő probléma itt az, politikai kinevezett-e az igazgató. Naná, hogy az. Akkor is politikai kinevezett, ha az önkormányzat nevezi ki (valamilyen, gyakran elég álságos, választás vagy konzultáció után).

 

 

 

 

A helyi közösség pedig boldog, ha a polgármesterük elősegíti a szegregációt – hallottam én már SZDSZ-es polgármesterről, iskolaigazgatóról, aki szigorúan megtiltotta, hogy a cigányok „felköltözzenek” és ott rontsák a levegőt. Elvégre neki a választóinak kell megfelelnie. Mire a cigány választók többségben lesznek, addigra iskola se lesz. Vagy halmozottan hátrányos iskola lesz. Az állami kinevezés nyilván nem számolja föl a szegregációt, de legalább nem teszi politikailag kötelezővé.

 

Államosítják az önkormányzati iskolákat. Bizonyos vélekedések szerint ennek még előnyei is lehetnek, mert például a minőségbiztosítás szempontjai jobban érvényesíthetőek. Ám még a megértőbb megközelítés szerint is aggodalomra ad okot, hogy az igazgatókat ezentúl az állam nevezi ki, azoknál pedig, akik eleve bizalmatlanok az állammal szemben, már a felvetés is kiverte a biztosítékot. Így Seres Lászlónál is, aki e lapokon intézett fergeteges filippikát Hoffmann Rózsa etatizmusa ellen.

 

Nekem is, ugyebár, aggódni volna tisztem. De valahogy nem tudok az etatizmuson aggódni. Nem az a lényegi kérdés, államosítják-e az iskolákat. Egy dolog számít: hogy milyen emberek tanítanak. Ez pedig leginkább azon múlik, hogy a tanárok megkapják-e a szükséges támogatást az igazgatójuktól és a tiszteletet a szülőktől. Erre viszont nincs bárhol alkalmazható, kész megoldás.

 

Az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban is folyamatos az iskolafrász. Néhol központi ügynököket küldenek rá a helyi önkormányzati iskolákra, hogy „felzárkózol vagy bezárunk” taktikával fenyítsék meg a helyi igazgatót. Az Egyesült Államokban meg kitalálták a voucher-rendszert, amely a szülő kezébe adja a választást, hogy hová viszi az állami támogatást a gyerekével együtt, továbbá felvételiztetni is jogosult charter school-rendszer is kialakítottak. A voucher és a charter school – kifejezetten liberalizáló eszközök – nem oldották meg az gondokat. Egy-egy ilyen iskola – attól függően, kit kérdezünk – a közoktatás kis minőségi szigete vagy a méltányosság végső meggyalázása. Mindenesetre szó sincs arról, hogy egy gyereket sem hagynak hátra (no child left behind), ahogy Bush ígérte.

 

A közismerten etatista Angliában járások, önkormányzatok, állami szervek küzdenek az iskolákkal, főként azokkal, ahová elsősorban „problémás” gyerekek járnak. Finnországban szigorúan etatista az oktatás (más kérdés, hogy a bevándorlókkal ők is egyre kevésbé bírnak). Németországban kéthetente téma a német oktatás teljes csődje – bármikor elő lehet venni és sírni rajta, mert a német szövetségi kormánynak nincs valódi hatalma ezen a területen. A francia kormány egyszerűen megtiltotta a fejkendőviselést (ha még emlékszünk erre), ami nagyszerűen megoldotta a muszlim bevándorlók asszimilációját: a muszlim lányok az utcára mentek visszakövetelni fejkendőjüket. Hogy valójában mi segít (és mennyire nehéz az ügy), azt inkább egy gyakorló francia tanár filmje mutatja be. Vetítik ezt vajon a magyar tanárképzőkben?

*

A „problémás” gyerekekkel való foglalkozás állítja a legnagyobb kihívás elé az iskolákat. Ebbe a halmazba sokan tartoznak: egyedülálló, munkanélküli anyák fiai, nagyvárosi fekete gettók és bandák nevelte srácok, németül (hollandul, franciául, finnül) megtanulni képtelen, kulturálisan elszigetelődő bevándorlók (ez az elszigetelődés néha a helyi Btk.-ba ütköző cselekedeteket jelent), „rossz családi hátterű” diákok. A „nem problémás” szülők persze fejvesztve menekítik ki gyerekeiket egy ilyen iskolából, még akkor is, ha egyébként a körzetben laknak. Inkább elköltöznek, ha kötelező a körzetesítés.

 

Az ilyen iskolákban tanító tanárok idegei gyorsan amortizálódnak. Bostonban már azzal is próbálkoztak, hogy a Fülöp-szigetekről és a Dominikai Köztársaságból importáltak tanárnőket, mondván, majd elbírnak valahogy a spanyolajkú kamaszokkal. A tanárnők szegények, és szívesen jönnek, aztán idegösszeomlást kapnak, és menekülnének.

 

Egy ilyen helyzetben minden az igazgatón múlik. Édesmindegy, ki nevezi ki. Az igazgatónak kell támogatnia a tanárokat abban, hogy képesek legyenek megbirkózni a helyzettel. Az igazgatót pedig szakemberekből álló állami testületnek kell szorongatnia.

 

Őszintén: aki látott már iskolát, pláne „problémás” iskolát közelről, csak a legvadabb paranoia sugallatára képzelheti, hogy a fő probléma itt az, politikai kinevezett-e az igazgató. Naná, hogy az. Akkor is politikai kinevezett, ha az önkormányzat nevezi ki (valamilyen, gyakran elég álságos, választás vagy konzultáció után). A helyi közösség pedig boldog, ha a polgármesterük elősegíti a szegregációt – hallottam én már SZDSZ-es polgármesterről, iskolaigazgatóról, aki szigorúan megtiltotta, hogy a cigányok „felköltözzenek” és ott rontsák a levegőt. Elvégre neki a választóinak kell megfelelnie. Mire a cigány választók többségben lesznek, addigra iskola se lesz. Vagy halmozottan hátrányos iskola lesz. Az állami kinevezés nyilván nem számolja föl a szegregációt, de legalább nem teszi politikailag kötelezővé.

*

Ami a tanárokra gyakorolt politikai nyomást illeti: nagyobb városokban ez nem ritka, eddig főként egyes (de nem minden) egyházi iskola intoleranciája váltotta ki. A kisebb városokban és községekben viszont nincs két-három tanári kar, hogy csak úgy elbocsássanak valakit politikai nézetei miatt. Ha rákényszerülnek az elbocsátásra – leginkább, mert az önkormányzatnak nincs pénze az iskolára, és az állami normatíva nemhogy WC-papírra nem elég, de fűtésre sem –, ott persze nagyon is elképzelhető, hogy a politikai nyali hiánya az elbocsátandók élére repíti a tanárt. De ez önkormányzati iskolákban fokozottan érvényes. És ott nem a NENYIT meg az Alaptörvényt kell nyalogatni, hanem a polgármester valagát.

 

Nincs olyan kutatás, amely ne arra a konklúzióra jutna – minő meglepetés! –, hogy semmi nem ment meg egy iskolát, csak a tanár. A tanár képzettsége, a tanár személyisége, a tanár rendelkezésére álló támogatás – lelki és dologi –, és, már bocsánat, hogy ezt mondom, a tanári elhivatottság. Az igazgatót nyomás alá helyezni, hogy a tanárokat támogassa: ezt az állam alighanem jobban csinálja (mivel távolabb van a helyi kényszerektől), mint az önkormányzat.

 

És akkor vegyük még az egységes tanrendet. Vagy a fegyelmet. Vagy az egész napos iskolát. Én így nőttem fel; nem ártott meg. És, igen, a problémás iskolákban ez az első számú probléma: hogyan tartsunk valamilyen fegyelmet. A második: hogyan tudjuk felzárkóztatni, akinek a felzárkóztatására még van esély (a kicsiket), és hogyan tudjuk akadályozni, hogy elsodorja őket a környezetük. Na, hogyan? Egész napos iskolával.

 

Nem mondom, hogy az államosítás üdvözít, mert a közoktatás egyhamar nem lesz mennyország, főként azoknak nem, akik tanítanak benne. Mindenesetre üzenném az elrémülő értelmiségieknek, hogy cigány keresztlányaim édesanyja jó ötletnek tartja az egész napos iskolát. És azt is, hogy legyen fegyelem. Tudja, hogy az ő gyerekei mivel járnának jobban.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk