Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Orbán és Kövér vitájától függ a kisebbségek ügye
2011-10-13 08:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Orbán és Kövér vitájától függ a kisebbségek ügyeKomoly dilemmát okoz a Fideszben, hogyan teljesítse a párt a hazai kisebbségeknek - többek között a cigányságnak, németeknek, szlovákoknak, horvátoknak - a kedvezményes mandátumról tett ígéretét. A hvg.hu úgy tudja, a párt elnökségének hétfő ülésén Orbán Viktor és Kövér László között élénk vita folyt a kérdésről. A házelnök szerint félmegoldás lenne, ha csak a legnagyobb közösségek jutnának képviselethez a parlamentben.

 

 

 

 

Összekülönbözött Orbán Viktor és Kövér László a Fidesz-elnökség hétfő délutáni ülésén, mert a nagyobbik kormánypárt vezetője és választmányi elnöke eltérően ítéli meg a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletének biztosítását – értesült több fideszes forrásból is a hvg.hu. A két politikus között nem ez az első vita, Kövér álláspontja korábban a határon túli magyarok választójoga miatt maradt kisebbségben.

 

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn délelőtt ismertette pártja reformkoncepcióját. Lázár János a kisebbségek parlamenti képviseletéről beszélve elsősorban az indulásnál – a pártoktól elvárt feltételekhez képest – biztosított kedvezményekről tett említést, többek között arról, hogy a nemzetiségek listáinak nem kell megugraniuk az 5 százalékos küszöböt és nem kell kopogtatócédulákat gyűjteniük. De sem Lázár hétfői bejelentéséből, sem múlt csütörtökön a hvg.hu birtokába került koncepcióból nem derül ki, hogy milyen módszerekkel fogják kiszámítani a kedvezményes mandátumok számát, azaz hány szavazat kell egy nemzetiségi képviselői hely megszerzéséhez.

 

Bár a Fidesz elnöksége két héttel ezelőtt egyszer már megtárgyalta a kormánypárt választójogi koncepcióját, információink szerint ezt a kérdést azért nem zárták le, mert még mindig vita van róla, nem sikerült megnyugtatóan lezárni. A hvg.hu-nak fideszes források azt mondták, a párt elnökségében részben elvi ellentétek vannak, részben attól is tartanak, hogy a többek között a cigányságnak, németeknek, horvátoknak, románoknak biztosított mandátum komoly vitákat válthat ki a többségi társadalomban.

 

Kisebbségből a mérleg nyelve?

 

Szenzitív kérdés, ami eddig elkerülte a közvélemény figyelmét, de nagy viták várhatók – ismerte el a parlament alkotmányügyi bizottságában hétfőn Lázár János. Délután a nagyobbik kormánypárt elnökségében fel is merült a kérdést: a Fidesz vezetői azt próbálták tisztázni, hogy milyen módszerekkel számolják ki a mandátumok számát és ebből adódóan a bejegyzett 13 nemzetiség közül mely kisebbségeknek lehet majd képviseletük a parlamentben, illetve kiknek kell beérniük a Házban szavazati joggal nem rendelkező, úgynevezett nemzetiségi szószólóval.

 

A hvg.hu-nak egy, az elnökségi döntéshozatalra rálátó, neve elhallgatását kérő forrás azt mondta, Orbán Viktor úgy érvelt, hogy nem lenne helyes túl sok kedvezményt biztosítani. Ezzel szemben Kövér László és Balog Zoltán, a kormány felzárkóztatási államtitkára – aki a pártalapítvány elnökeként tagja a Fidesz vezetőségének – arra hivatkozott, hogy nagyobb engedményeket kell tenni a nemzetiségeknek, különben kevés, legfeljebb egy-két mandátumuk lesz majd a parlamentben.

 

„A Fideszben senki nem ellenzi már, hogy a kisebbségeknek kedvezményes mandátumot biztosítsunk, hiszen a miniszterelnök több nemzetközi találkozón is megígérte, hogy lesz ilyen. A vita arról folyik, hogy hányan legyenek, legyen-e szavazati joguk, és adott esetben a mérleg nyelvét képezhessék-e olyan képviselők, akik jóval kevesebb szavazattal jutottak be a parlamentbe. Nem biztos, hogy a kisebbségeknek jót tenne, ha egy kiélezett helyzetben rajtuk múlna a kormányozhatóság: így beszorulnának a pártok közé” – beszélt a Fideszen belüli nézetekről a párt egyik képviselője.

 

Eddig a bukás volt garantált

 

Lázár János az ellenzéki pártokkal történt keddi egyeztetésen leszögezte, egyedül a kedvezményes mandátum megadása biztos, a pontos részletek még dilemmát okoznak a Fideszben. Kormánypárti források szerint azt mindenki belátja a pártban, hogy a kisebbségi szervezetek indulását mindenképpen könnyíteni kell, mert eddig hiába próbálkoztak a jelölt- és listaállítással, nem tudtak sikereket elérni.

 

Az elmúlt években pedig több szervezet is vállalkozott arra, hogy valamelyik kisebbséget – a Magyarországi Kisebbségek Pártja (MKP) az összes hazai nemzetiséget – parlamenti képviselethez jutassa. Az MKP és a Liberális Roma Unió azonban képtelen volt összegyűjteni a szükséges mennyiségű kopogtatócédulát, nem tudott listát állítani, az Új Roma Kerekasztal Szövetséget pedig még csak nyilvántartásba sem vették a 2010-es választások előtt.

 

Eddig egyedül Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi vezetője alapította Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) tudta teljesíteni az alapvető feltételeket: 2006-ban 29 egyéni jelöltet indítottak és országos listát állítottak, de végül 0,08 százalékos eredményt értek el mindössze 4459 szavazattal. Az MCF 2010-ben még ennél is rosszabbul szerepelt, összesen 491 szavazatot gyűjtöttek. A cigányság szervezetei ezért rendszerint valamelyik nagy párthoz csapódtak, és így jutottak be a parlamentbe. Igaz, őket a frakciókban köti a pártfegyelem. (Ez most annyiban változna, hogy kisebbségi listát csak országos kisebbségi önkormányzat állíthatna, etnikai párt nem, tény viszont, hogy a OCÖ-ben a Fidesszel szövetséges Lungo Dromnak kétharmados többsége van, ami kihatással lehet a 2014-es lista összeállítására is.)

 

A Fideszben a szigorúbb feltételek hívei szerint éppen ezért elég, ha az indulásnál megkönnyítik a kisebbségek jogait. A párt koncepciója szerint nem kell majd 1500 ajánlószelvényt összegyűjteniük és a lista állításához sem kell 27 jelöltet állítaniuk, ahogy a politikai pártoknak. Ugyanakkor nem kell megugraniuk az 5 százalékos küszöböt sem. (A választók vagy pártlistákra, vagy kisebbségi jelöltekre szavazhatnak.) Ám ezt a könnyítést információink szerint Kövér és Balog is kevesli.

 

Egyharmad vagy fél?

 

Egy elnökségi forrás szerint a vita hétfőn arról folyt, hogy az indulási feltételek enyhítése mellett mekkora kedvezményt adjanak az elvárt szavazatszámban, ugyanis ez azt is meghatározná, hogy melyik nemzetiség kerüljön be a parlamentbe, és mely kisebbségek maradjanak ki.

 

A Fideszben a 2010-es adatokat figyelembe véve úgy kalkulálnak, hogy megközelítőleg 80-90 ezer voksból kell majd kiszámolni a kedvezményes mandátumhoz szükséges szavazatmennyiséget. A miniszterelnök-pártelnök állítólag az 50 százalékos megoldás híve, míg Kövér és Balog ennél nagyobb kedvezményt adna: szerintük elegendő lenne a pártlistás mandátum mögött álló voksmennyiség egyharmadát begyűjteni, vagy még ennél is kevesebbet.

 

A nagyobb kedvezmény hívei szerint az 50 százalékos javaslat félmegoldás lenne, a nemzetiségi közösségek nagy többségét kizárná a teljes értékű mandátumból, legfeljebb szószólókat küldhetnének a parlamentbe.

 

De mi lesz az örményekkel?

 

Hiába magasabb ugyanis a statisztikai, szociológiai felmérések szerint a kisebbségek száma, mint amit a 2001-es népszámlálás mutat – míg a kutatók a cigányság lélekszámát 600-700 ezerre teszik, a népszámlálás szerint csak 190 ezren vallották magukat romának –, a nemzetiségek nem szívesen szavaznak etnikai szervezetekre. Ezt a Fideszben a nagyobb kedvezmény hívei arra vezetik vissza, hogy számukra a választás előtt kötelező a regisztráció, és mivel ez a kormánypárt koncepciója szerint a jövőben is megmaradna, az elnökségben Kövér és Balog ezt is bírálta.

 

Öt évvel ezelőtt a kisebbségi önkormányzatok megválasztása előtt mindösszesen 199 ezer magát nemzetiséginek valló választó regisztrált. 2010-ben már harmincezerrel többen, de ha a feles szabály lépne életbe, akkor is legfeljebb 133 ezres cigány és a 46 ezres német választói csoport tudna képviselőt juttatni a parlamentbe – a harmadolós limit mellett akár többet is.

 

Bár a 12 ezres szlovák, 11 ezres horvát, 5 ezres román szavazótömbön a harmadolós szabály sem segítene, egy elnökségi forrás azt mondta, az alacsonyabb "küszöb" ösztönzőleg hatna a szavazókedvre. A neve elhallgatását kérő politikus úgy számol, hogy alacsonyabb országos részvétel esetén a pártlistás mandátumok mögött álló szavazatmennyiség is csökkenne, így többen tudnák megugrani a limitet. A pár ezres örmény, bolgár és ukrán választói csoport viszont be kellene érje a parlamenti szószóló intézményével.

 

Az ellenzéki Kövér

 

Az Országgyűlés elnökének korábban a határon túli magyarok választójogát illetően is különvéleménye volt. Kövér azt helytelenítette, hogy a Fidesz koncepciója csak a pártlistákra való szavazást tenné lehetővé a külhoni magyaroknak.

 

Kövér augusztus végén egy Kárpát-medencei fiataloknak rendezett nyári táborban azt mondta, „közelebb áll a szívéhez” az a megoldás, mely szerint a határainkon kívül élő magyar állampolgárok egyéni képviselőket küldhetnének az Országgyűlésbe. A Magyar Nemzet, amelynek beszámolója szerint Kövér László arra is kitért, hogy az országos listával szemben – ahol pártok támogatottjaira lehet szavazni – az egyéniben induló képviselők független jelöltek lennének. Információink szerint ezt az álláspontot képviselte az elnökségi vitákon is, de kisebbségben maradt.

 

A Fidesz választmányi elnökének az új alkotmány kidolgozásakor is több csörtéje volt a párt vezetőségében – ő ragaszkodott többek között ahhoz, hogy vármegyékre kereszteljék a megyéket –, ahogy tavaly nyáron azt is ellenezte, hogy Schmitt Pált jelöljék köztársasági elnöknek. Kövér László a Heti Válasznak 2010. július végén adott interjújában elismerte, házelnökké választását kockáztatva érvelt Schmitt ellen a Fidesz elnökségében. A párt választmányi elnöke hangsúlyozta, ő alkalmasnak tartotta Schmittet a posztra, de úgy vélte, voltak, akik alkalmasabbak lehettek volna.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk