Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kormány megmondja, hány gyereknél mekkora lakás kell
2011-10-13 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kormány megmondja, hány gyereknél mekkora lakás kellA jelenleginél szélesebb, a korábbinál lényegesen szűkebb körnek jár az állami támogatás - ez derül ki az Orbán Viktor és Matolcsy György által bejelentett új programból, amely visszahozza a szocpolt és bevezeti az állami kamattámogatást. Kiszámoltuk, mit jelentenek az előírások azoknak, akik a támogatást szeretnék igénybe venni.

 

 

 

 

A Fidesz ellenzékből éveken át ostorozta a szocialista kormányokat a kétezres évek elején elindított lakástámogatási rendszer leépítése miatt. Számtalanszor elmondták például, hogy nem áll meg az az érvelés, mely szerint a kamattámogatásból, a szociálpolitikai kedvezményből (szocpol) és az adókedvezményből álló struktúra fenntarthatatlan terhet róna a költségvetésre, mivel az így generált bővülés eredményeként a munkahelyteremtésből, az áfa és egyéb adókból, illetve járulékokból származó bevételekből több folyik be a büdzsébe, mint amennyit abból erre fordítanak.

 

Ezzel szemben a most, másfél év kormányzás után összeállított, úgynevezett otthonteremtési program csak igen halovány árnyéka a tíz évvel ezelőtti konstrukciónak.

 

Miközben a csúcsidőszakban, 2002-ben és 2003-ban a lakásrendszerben nyújtott támogatások aránya a bruttó hazai termékhez (GDP) képest megközelítette a másfél százalékot, ami nagyjából 250-300 milliárd forintot jelentett éves szinten, addig a tegnap ismertetett becslések szerint a kormány azzal számol, hogy jövőre a szocpol 5,2 milliárd, míg a lakáshitelek kamattámogatása mindössze 1,3 milliárd forint kiadást jelent majd a költségvetésnek.

 

 A kabinet úgy kalkulál, hogy 2012-ben az előbbit négyezer, míg az utóbbit három-ötezer család veheti majd igénybe, ami legfeljebb a mostani rendszerhez képest jelent előrelépést.

 

A Bajnai-kormány még a válság legnehezebb időszakában, 2009 őszén alakította át a lakástámogatás szerkezetét, megszűnt a szocpol, az államilag dotált hitelt pedig szigorúbb feltételekhez kötötték. A KSH adatai szerint 2010-ben még így is csaknem 2300 támogatott lakáskölcsönre kötöttek szerződést, s bár idei adatok még nincsenek, de várhatóan 2011-ben is hasonló nagyságrenddel lehet számolni. Míg 2008-ban, tehát a szigorítás előtti utolsó teljes évben több mint 14 ezer ilyen hitelt vettek fel, és nagyjából 13 ezer új lakás vásárlásához vettek igénybe szocpolt, vagyis a többszörösét annak, mint amennyivel most a kormány számol.

 

Gyorsabban kell produkálni az első gyereket

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint szocpolt új ingatlan építéséhez, illetve vásárlásához igényelhetnek majd azok, akiknek még nincs lakásuk, vagyis az úgynevezett félszocpolt, a használt lakásokhoz igényelhető támogatást – legalábbis egyelőre – nem hozza vissza a kormány.

 

Lesz viszont „megelőlegező” szocpol: vagyis jogosultak a kedvezményre, akik további két gyermeket vállalnak. Az elsőt négy, a kettőt nyolc év alatt kell teljesíteni, szemben a korábbi hat és nyolc évvel. További különbség a régi rendszerhez képest, hogy legalább az egyik szülőnek bejelentett, legalább fél éve fennálló munkaviszonnyal kell rendelkeznie, valamint adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylőknek nincs köztartozásuk.

 

A támogatás mértéke 800 ezer és 2,5 millió forint között lehet a gyermekek számától és a kiszemelt lakás hasznos alapterületétől függően. Érdekes újdonság, hogy a kormány megszabja, minimum mekkorának kell lennie a kiszemelt lakásnak: egy kétgyermekes család nem kaphat szocpolt hatvan négyzetméternél kisebb új otthonra, míg a négy vagy több gyermeket nevelőknek legalább nyolcvan négyzetméteres lakást kell venniük – miközben felső határt nem állapítanának meg.

 

Kamatmatematika a kormány tervei alapján

 

Kamattámogatott kölcsönt új és használt lakás vásárlásához, építkezéshez, valamint speciális feltételekkel a nehéz helyzetben lévő lakáshitelesek otthonának megvételéhez lehet igényelni, illetve azok az adósok is élhetnek a lehetőséggel, akik nem tudják fizetni kölcsönüket, ezért egy kisebb lakásba költöznének.


Alapesetben az új lakás értéke nem haladhatja meg a 30 milliót, míg használt esetében a 15 millió forintot, a támogatott hitel összege pedig legfeljebb tízmillió, illetve hatmillió forint lehet. A kamattámogatás öt évig jár, mértéke folyamatosan csökken, majd a hatodik évtől megszűnik. Új lakásnál kettő vagy kevesebb gyermek esetében a támogatás az állampapír-piaci referenciahozam hatvan százaléka az első évben, amely az ötödik évre negyvenre csökken, míg három vagy több gyermeknél hetven, amiből fokozatosan ötven százalék lesz, használt ingatlan vásárlásakor pedig egységesen ötvenről indul, és harminc százalékig zsugorodik. Utóbbi esetben például ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a most nyolc százalék körüli referenciahozammal számolva az átlag tíz százalék körüli piaci kamatozású lakáshitel kamata hat százalékra csökken, majd változatlan feltételeket alapul véve az ötödik évre 7,6 százalékra nő a kamat, a hatodik évtől pedig vissza áll a piaci szintre, vagyis tíz százalékra.

 

A szocpolhoz hasonlóan a kamattámogatott hitelnek is feltétele, hogy legalább az egyik szülő bejelentett munkahellyel rendelkezzen (bár enélkül egyébként aligha kaphatna valaki hitelt a banktól), és kell az adóhatósági igazolás is arról, hogy az igénylőknek nincs köztartozása. Érdekes kritérium a használt lakások esetében, hogy csak olyan ingatlant lehet így megvenni, melynek tulajdonosa az eladott lakás helyett egy másikat vásárol, és erről nyilatkozatot is tesz.

Ez egyrészt erősen szűkíti a lehetőségeket, másrészt felvet néhány kérdést. Például hogy mennyi idő alatt kell megvenni az új lakást, de az sem világos, mi történik akkor, ha mégsem vásárol másik ingatlant, így ugyanis elméletileg a támogatott lakáshitel felvevője elveszíti jogosultságát az állami dotációra.

 

Az új rendszer és a meglévő devizahitelek

 

Az alapesetnél kisebb állami támogatás jár annak, aki nehéz helyzetben lévő lakáshiteles ingatlanát akarná megvenni. A dotáció mértéke az első évben a referenciahozam fele, amely 35 százalékig csökken, mielőtt teljesen megszünne. A kölcsönt a mostani elképzelések szerint csak jövőre lehetne igényelni olyan lakások megvásárlásához, melyek értéke Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladja meg a 15 millió, míg egyéb településeken a 10 millió forintot.

 

A hitel összege az előbbi esetekben legfeljebb tízmillió, míg az utóbbiaknál hétmillió forint lehet. Érdekes kitétel, hogy csak olyan adós lakását lehet megvenni, aki már legalább száznyolcvan napja nem törleszti hitelét, de fontos szempont az is, hogy az ingatlanért legalább a hitelintézet által korábban megállapított forgalmi érték nyolcvan százalékát kell fizetni. Tovább szűkíti a lehetőségeket, hogy a vevő csak attól a hitelintézettől veheti fel a támogatott hitelt, amely annak idején az eladó kölcsönét is folyósította.

 

Valamivel kevesebb támogatásra számíthatnak azok, akik lakásuk kisebbre cseréléséhez igényelnének támogatott hitelt. A dotáció mértéke itt is ötven százalékról indul, ám gyorsabb ütemben és nagyobb arányban csökken, míg az ötödik évben már csak harminc százalék jár. A kölcsönt azok igényelhetik jövő év végéig, akik legalább kilencven napja nem fizetik meglévő hitelüket. Jelentősen csökkenti a lehetőséggel valószínűleg élni tudók körét, hogy a meglévő lakás eladásából származó bevételnek teljesen fedeznie kell a meglévő tartozást.

 

Márpedig a jegybank adatai szerint a devizahitelesek közel felénél az adósság mértéke a lakás értékéhez viszonyítva nyolcvan százalék vagy afeletti, a jelenlegi korlátozott kereslet mellett pedig könnyen lehet, hogy nekik anynyit kellene egedniük az árból, hogy így már nem tudnak megfelelni az előírásoknak. Ám még ha valaki jó áron el is tudja adni a lakását, akkor is kétséges, hogy kap majd új kölcsönt azután, hogy a korábbit már több mint kilencven napja nem fizette, illetve hogy marad-e annyi saját ereje, amire most egy új lakáshitelnél szükség van.C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk