Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Závada Pál és Korniss Péter közös könyve példaadó életű romákról
2011-10-13 08:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Závada Pál és Korniss Péter közös könyve példaadó életű romákrólEgy sor cigány címmel került a napokban a boltokba Korniss Péter fotográfus és Závada Pál író közös könyve. Mint utóbbi az MTI-nek szerdán elmondta, a kötetben huszonnégy példaadó életű, roma kötődésű honfitársunk pályáját ismerhetik meg az olvasók.

 

 

 

 

A könyv elkészítését Török András, a Summa Artium Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szorgalmazta.

"Egy amerikai kötet adta az ötletet, amelyben a szerzők tömör interjúkkal és remek fotókkal olyan fekete honfitársaik portréit mutatták be, akik sikeresek lettek a maguk pályáján. Mi ezt úgy adaptáltuk a hazai viszonyokra, hogy azt mutatjuk be, roma szereplőink miként boldogultak és mit adtak a világnak, Magyarországnak" - fogalmazott Závada Pál az MTI-nek.

 

Kitért arra, hogy Timothy Greenfield-Sanders és Elvis Mitchell kétértelmű címválasztása (The Black List - A feketelista) is inspiratív volt számukra. "A magyar cím egy szégyenletesen cinikus, aljas rigmusra utal, amely a romagyilkosságok kapcsán terjedt el: +Egy sor akác, egy sor fűz, egy sor cigány, egy sortűz+" - idézte fel az író.

A Corvina Kiadó által gondozott kötet szereplőit szociológus tanácsadók ajánlásai alapján választották ki.

"Az volt a célunk, hogy a lehető legváltozatosabb névsor álljon össze, amelyből csak néhányan hírességek" - magyarázta. Szerepel a kötetben Farkas Tibor agrármérnök, Rézműves Melinda néprajzos, Szirtesi Zoltán orvos, Karczagi Mária szociális munkás, Szalai Antal és Farkas Róbert hegedűművész, Tóth József lelkész, Varga Erika ruhatervező, Nagy János polgármester, Orsós Zsuzsanna biológus, Baranyi Béla kőműves vállalkozó, Balogh Katesz táncos, Orsós János tanár, Mohácsi Erzsébet jogvédő, Szajkó Gyula katonatiszt, Dinók Henriett jogkutató, Rostás Ottó rendőr, Baranyi Mária rádiós, Sohonyai Péter zenekarszállító, Szalóki Ági énekes, Jónás Tamás költő, Danis Lídia színművész, Oláh Kálmán dzsessz-zongoraművész és Bársony Kata dokumentumfilmes.

Závada Pál elmondta, hogy az interjúalanyokkal egy műteremben találkoztak, ő a fotózás szüneteiben beszélgetett velük. "Korniss Péter a magyar fotográfia kitűnősége. Azt hiszem, szereplőink személyiségének igazán a mélyére sikerült néznie a kamerájával" - méltatta a fotóművészt Závada Pál. Hozzátette: az ő feladata az volt, hogy az interjúk alapján egy-egy portréban mutassa be a szereplők történetét.

"Ilyenkor óhatatlanul előjön belőlem a szociológus, és észreveszek három életút-típust. Az elsőbe azok tartoznak, akik a szülők által kitaposott úton jutottak tovább - például a muzsikusok és a nem első generációs értelmiségiek. A második csoportba tartozók szülei mint kétkezi dolgozók tettek hatalmas erőfeszítéseket, hogy gyerekeik többre jussanak, tanuljanak, és akár értelmiségi vagy művészpályára kerüljenek" - magyarázta az író. A harmadik csoportba azokat sorolta, akik önerőből, szülői háttér nélkül, sokszor a nehéz családi körülmények ellenére tudták megvalósítani vágyaikat. "Ők legtöbbször csak magukra számíthattak, néha egy-egy tanár vagy idősebb barát segítette boldogulásukat" - mutatott rá Závada Pál.

Az író kitért arra, hogy nem mehettek el szó nélkül az elmúlt évek eseményei mellett. "Nem tekinthettünk el attól, milyen időket élünk, miközben ez a könyv megszületik: a romagyilkosságok korában, amikor az elkövetők perének tárgyalása folyik éppen".

Mint megjegyezte, a kötet valamennyi szereplője örömmel vett részt a közös munkában. "Olyan könyvről van szó, amelynek szereplőit éppen a roma kötődésük, a családi gyökereikhez, a cigányságukhoz való viszonyuk kapcsolja össze. Csupa olyan embert mutatunk be, akik büszkék a cigányságukra, roma származásukra, noha tudom, az egyre súlyosabb életkörülmények és mélyülő előítéletek miatt sokan inkább menekülnének ezektől a kötődésektől" - mutatott rá Závada Pál.

A 156 oldalas könyv bemutatóját november 3-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartják.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk