Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tömegessé vált a rezsitartozás
2011-10-13 08:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tömegessé vált a rezsitartozásCsaládok tucatjainak teszi tönkre az életét, ha egy-egy társasházban valaki notóriusan nem fizet lakbért, rezsit: a szolgáltató előbb-utóbb megelégeli a folytonos tartozást, s nagyobb nyomatékot adva követelésének, lekapcsolja a lépcsőházi világítást, nem viszi el a szemetet, vagy kiköti az áramot egy tízemeletes épületben, s ezzel leáll a lift.

 

 

 

 

A nemfizetők ellen – már csak a tisztességesen törlesztő lakók érdekében is – egyre több városban igyekeznek fellépni. A pereskedések gyakran évekig húzódnak, a végrehajtás miatt pedig rendszerint többgyerekes családok kerülnek utcára: így olyan köztes megoldások mentén kell „lavírozni”, amely az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban oldja meg ezt a gondot, miközben a szociális szempontokat is igyekszik figyelembe venni.

 

Miskolcon például, ahol az avasi lakótelepre a Fészekrakó programot törvénysértő módon kihasználva százszámra költöztek be rezsit fizetni nem tudó vagy nem is akaró családok, a szolgáltatások korlátozásában látnak kiutat. A hő- és vízellátás szűkítését az utóbbi hónapokban 1285 fogyasztóból több mint háromszáznál kezdeményezték, s ennek hatására közel százan szinte azonnal jelezték: hajlandók részletfizetéssel rendezni a tartozást. Több mint hatvan esetben a szolgáltatók úgynevezett „jegyzői kötelezés” kiadását kérték, ennek alapján, ha szükséges, végrehajtót is igénybe vehetnek az adósság rendezéséhez. A intézkedések tetemes költségét idén ősztől várha tóan az érintett fogyasztókra terhelik. A miskolci ingatlankezelő emellett folytatja a több éve megkezdett kiürítési perek jogerős ítéleteinek végrehajtását: idén a bírói végzések alapján 126 esetben kerülhet sor ilyenre, de konkrétan kitűzött időpontja csak ezek ötödének van. A borsodi megyeszékhelyen több mint ötezer önkormányzati tulajdonú bérlakást tartanak nyilván, esetükben mind a fizetési meghagyások, mind a végrehajtási eljárások száma évről évre növekszik, s a bérleti díjjal tartozók száma immár megközelíti a háromezer főt. Módosult a lakások bérleti támogatása is: akinek a közüzemidíj-tartozása meghaladja a 199 ezer forintot, nem részesülhet lakbértámogatásban.

 

Pécsett 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásában élő családok közül 2800-nak van tartozása, s ennek nyolcvan százalékát 1200 bérlő halmozta fel. A baranyai városban a helyi távhőszolgáltató, a Pétáv egymilliárd forintnyi tartozást nem tud behajtani, nagyjából 14 ezer fogyasztótól: e tetemes összeg felét önkormányzati bérlakásban élők „jegyzik”. A város „fizetési hajlandóság” alapján többféle segítséget nyújt: a szociálisan rászorulók részére lakásfenntartási támogatást adnak, akiket lehet, bevonnak az adósságkezelési programba, de van, hogy nagyobb bérleményből kisebbe költöztetik a lakókat. Ha valaki nem akar fizetni és nem hajlandó együttműködni, ott az önkormányzat bírósági útra tereli az ügyet, de csak legvégső esetben történik meg a kilakoltatás – ha valaki akármilyen kis összeget is, de folyamatosan fizet, az nem kerülhet ilyen helyzetbe – tudtuk meg a városházán. Pécsett bevezették, hogy a bérlő előbb csak egy rövidebb időre veheti bérbe a lakást: ez a jog először egy évre szól, aztán háromévenként újra meg kell újítani, így, akinél látszik, hogy a fizetési morál és hajlandóság nem megfelelő, ott nem újítják meg a szerződést.

 

Hódmezővásárhelyen mintegy kilencszáz önkormányzati bérlakás van, ezek bérleti jogát pályázat útján lehet elnyerni, kilencvenöt százalékukat szociális alapon. Az önkormányzat határozott idejű bérleti szerződéseket köt, hat hónapos időtartamra – a meghosszabbítás feltétele annak igazolása, hogy a bérlő semmilyen közüzemi díjjal, illetve lakbérrel nem tartozik. Amennyiben egy bérlő 2 havi lakbérrel marad el, elsőként a családsegítő szolgálat munkatársai keresik fel, hogy segítséget ajánljanak. Felszólítást az önkormányzat három hónapos hátralék esetén küld, s amennyiben a bérlő a megadott határidőre nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy felmondják a szerződést.

 

A debreceni Cívisház Zrt. legutóbbi összesítése szerint a hajdúsági megyeszékhely mintegy háromezeregyszáz önkormányzati bérlakásában megközelítőleg 140 millió forintra tehető a bérlők lejárt lakbértartozása, míg a távhődíjhátralék összege ezekben a bérleményekben csaknem 46 millió forint. A fizetésre itt is haladékot adnak, részletfizetést biztosítanak, adósságrendezési eljárást ajánlanak fel, s csak a legvégső esetben kerülhet sor kilakoltatásra. Az adósok nyolcvan százaléka az első felszólítások után rendezni szokta a lakbérhátralékát, így – habár a bérlők csaknem fele küzd kisebb-nagyobb adóssággal – idén Debrecenben eddig harmincöt kilakoltatást tűztek ki, s hat esetben kellett ehhez karhatalmi segítséget igénybe venni. A 210 ezer lakost számláló Debrecenben a közüzemi tartozások ebben az évben jelentősen nőttek: a helyi vízmű kintlevősége a tervezettnél mintegy 15 millióval magasabb volt, eddig csaknem elérte a 190 millió forintot. A hőszolgáltató társaság ennél súlyosabb helyzetben van, mert a lakossági tartozás nyár végére elérte a 675 millió forintot.

 

A kilencezer lelkes Hajdúdorogon a 3200 háztartás mintegy felében okoz nehézséget a közüzemi számlák határidőre való törlesztése. Csige Tamás polgármestert – miként elmondta – a kisvárosban egyre többen állítják meg az utcán, hogy 1500-3000 forintos rendkívüli segélyt igényeljenek az önkormányzattól, de a települési büdzséből nem lehet minden kérést teljesíteni. Hajdúdorogon több mint ötven szociális, valamint piaci alapú önkormányzati bérlakás van, s habár a szociális lakás bére havonta mindössze 3200 forint, több család még így is lakbérhátralékkal küzd. A polgármesteri hivatal többek között úgy segíti a rászorulókat, hogy az elmúlt hetekben elvégzett parkrendezési munkálatok során fölhalmozott fahulladékot ingyen odaadja a legsanyarúbb helyzetben lévőknek tüzelőre, hogy ezzel is csökkenjen a lakók anyagi terhe. A felhalmozódott közüzemi tartozások miatt a kisvárosban több mint egy tucat családnál kikapcsolták az áramot, s voltak olyan lakások, ahol elzárták a vízcsapot, s egy beépített szűkítővel csak minimális vízmennyiséget juttatnak a rendszerbe. A nehéz anyagi helyzetbe került emberek számára gondot okoz az is, hogy ha az áram lekapcsolása után sikerül rendezni a villanyszámlát, akkor az áramszolgáltató 23 ezer forintot kér a hálózat újbóli üzembe helye

 

3000

 

MISKOLCON több mint 5000 önkormányzati tulajdonú bérlakást tartanak nyilván, a bérleti díjjal tartozók száma immár megközelíti a 3000 főt.

 

317 MILLIÓ

 

PÉCSETT 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásban élő családja közül 2800-nak van tartozása.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk