Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balog Zoltán: egyértelmű, hogy provokáció történt a településen
2011-10-12 07:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balog Zoltán: egyértelmű, hogy provokáció történt a településenA társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint egyértelmű, hogy provokáció történt Gyöngyöspatán idén tavasszal. Balog Zoltán az Országgyűlés eseti bizottságának keddi ülésén ugyanakkor arról is beszélt, voltak akik jóhiszeműen, és voltak, akik rosszhiszeműen vettek részt az eseményekben.

 

 

 

 


Úgy vélte, a Gyöngyöspatán történteknek az az üzenete, hogy ha valaki nincs a felelősségének a tudatában, akkor - még ha segíteni is akar - több kárt tud okozni, mint hasznot.


Balog Zoltán szerint a probléma gyökere a magyar vidék alapvető problémája, az évtizedek óta feszült szociális helyzet, amit az előző kormányzatok nem voltak képesek megoldani, sem pedig kezelni. Mint fogalmazott, így alakult ki egy olyan gyúlékony állapot, amit könnyű meggyújtani, de eloltani sokkal nehezebb.


Az államtitkár a Gyöngyöspatán kialakult helyzettel kapcsolatban úgy vélte, a településen egyaránt szó volt a roma-nem roma ellentétről, ugyanúgy ahogy a szociális feszültségekről.


Közölte, számára egyértelmű, hogy tavasszal provokáció történt, amit a média több munkatársa és egy magát jó szándékúnak nevező amerikai állampolgár úgy próbált beállítani, mintha valamifajta evakuálásról, menekülésről lenne szó. Jelezte: számára teljesen egyértelmű, hogy Richard Field szerepe nem egyszerűen humanitárius segítségről, hanem hangulatkeltésről szólt.


Elmondta, amikor ő a csillebérci táborba látogatott, még hangulatos piknik-jellegű beszélgetést folytatott a romákkal, másfél óra elteltével azonban az emberek "menekültté alakultak át", így számára egyértelmű a manipuláció.


Balog Zoltán szerint "a titkosszolgálatoknak is van feladata" abban, hogy kiderüljön, kik milyen módon voltak benne a konfliktusban.


Az államtitkár Harangozó Tamás (MSZP) bizottsági alelnök a kormány felelősségét firtató kérdésére azt mondta: "a magyar gárda és a szebb jövőért polgárőr egyesület nem ok, hanem következmény, annak a helyzetnek a következménye, amit az önök 8, és 60 éves országlása okozott".


Harangozó Tamás bejelentette: hivatalosan kezdeményezi a bizottság előző ülésén elhangzottak államtitok alóli felmentését, mert szerinte enélkül a nyilvánosság politikai manipulációja zajlik. Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke is azt mondta: lehetséges, hogy célszerű lenne az előző ülésen elhangzottak titkosításának feloldása.


Hatala József, országos rendőr-főkapitány egyetértett az államtitkárral abban, hogy kiélezett helyzet volt, s ők maguk is érzékeltek jóhiszemű és rosszhiszemű jelzéseket. Mint mondta, ezt a konfliktusos három hónapot a rendőrség jól kezelte, így elkerülték - ahogy fogalmazott - a nagyobb gondot.


A főkapitány szerint olyan eset is volt, amikor kétségbeesetten hívták a kapitányságvezetőt, hogy fekete ruhások futkároznak az utcán, miközben a kapitányságvezető ott állt az említett utcában és senki nem volt ott rajta kívül. Egy másik esetben egy benzinkút mellett elesett egy fiatalember, aki hazaérve azt mondta az apjának, hogy szándékosan gázolták el. A benzinkút kamerája azonban rögzítette, hogy ez nem így történt.


Arról is szólt, hogy a rendőrök - akik látták a buszokkal távozókat - csak később szembesültek a megjelent hírekkel. Nekik a távozók azt mondták, hogy kaptak egy lehetőséget a Vöröskereszttől, s a rendőrök nem tapasztalták, hogy lenne indok menekülésről beszélni.


Hatala József bejelentette azt is, hogy folyamatban van az engedélyezési eljárás és rövid időn belül 22 fő elhelyezésére alkalmas rendőrőrsöt adnak át Gyöngyöspatán.


Ormossy Attila, megyei rendőrfőkapitány hozzátette: várhatóan decembertől működik a rendőrőrs, amely nem csak a falut, de a környező településeket is ellátja.


Harangozó Tamás (MSZP) kérdésére, hogy ezentúl minden helyen, ahol balhé lesz, létrehoznak-e egy rendőrőrsöt, Hatala József azt mondta: szolgálatszervezési kérdésről van szó és indokolatlan volt korábban az őrs bezárása, ezt a hibát korrigálják.


Ormossy Attila arról beszélt, hogy Gyöngyöspata 2011 tavaszáig semmilyen rendkívüli adottsággal nem bírt bűnügyi szempontból.


Balogh Tibor, a gyöngyösi rendőrkapitányság vezetője ehhez hozzátette: az év első két hónapjában minimális volt a bűncselekményszám, majd március-áprilisban 30-ra nőtt, míg korábban a kis lélekszámú faluban éves szinten volt 50-60 bűncselekmény. Szerinte a faluba beáramló idegenek generáltak feszültséget, ami miatt elszaporodtak az indulati bűncselekmények.


Ormossy Attila szerint abban az időszakban 6.652 rendőr teljesített szolgálatot Gyöngyöspatán, ennek költségét folyamatosan mérték, amely 250 millió forintra rúg.


Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke a Gyöngyöspatán történteket a zámolyi történtekhez hasonlította, és arról beszélt, mindkettő rosszindulatú, lelketlen politikai akció volt, az áldozatai pedig cigányok.


A Gyöngyöspatán szerepet vállaló Richard Fieldet úgy jellemezte: "lelke nincs, csak pénze". Tűrhetetlennek mondta, hogy a cigányokat eszközként használják áljogvédők és politikai erők; szerinte a történtek nem maradhatnak következmények nélkül. A bizottság munkájának üzenetértéke kell hogy legyen - szögezte le.


Farkas Flórián ugyanakkor elismerte a rendőrség Gyöngyöspatán végzett munkáját, ami szerinte professzionális volt.


A kora délután kezdődött bizottsági ülés várhatóan estig tart.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk