Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Etnikai tisztogatássá fajul Orbánék mintaprogramja?
2011-10-11 09:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Etnikai tisztogatássá fajul Orbánék mintaprogramja?"Gyöngyöspatán a helyzet tarthatatlan (...) a cinizmus, az önkény ünnepli magát" - írta néhány napja az ottani közmunkaprogramról Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező. Állításait megerősítette a helyi cigány önkormányzat vezetője is, míg a jobbikos polgármester szerint jól halad a közmunka.

 

 

 

 

 Mint arról a STOP is beszámolt, augusztus elsején kezdetét vette az etnikai villongásairól márciusban elhíresült Gyöngyöspatán a BM közmunka-mintaprogramja. A november végéig tartó projektről a nyár derekán időközi választáson győztes jobbikos polgármester, Juhász Oszkár számolt be akkor olvasóinknak, hangsúlyozva, hogy bízik a magyar-cigány megbékélésben.

 

A településvezető reményeivel ellentétes tendenciákról számolt be a Facebook Százezren Gyöngyöspatáért-csoportjának honlapján olvasható feljegyzésében a Balázs Béla-díjas Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező. Mint írja, a 40 helyi közmunkás (közülük 38 roma kezdte meg a munkát augusztusban) havi 62 ezer forintos munkabérének mintegy 50-70 százalékát levonják köztartozásokra, melyeknek legjelentősebb része nem létező önkormányzati szolgáltatás és a rendőri zaklatás miatti mondvacsinált büntetések eredménye.

 

Csillag információi szerint szabálysértés címén (babakocsi úttesten tolása, bekötetlen biztonsági öv, utcán hányás) 12-től 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabnak ki a közmunkaprogram érintettjeire. A munkások így a heti 48 órás fizikai munkavégzés (bozótirtás, talaj-előkészítés) után havonta átlag 24 ezer forintot visznek haza. Az a négy férfi pedig, akiket hiányzás címén a jegyző kirúgott a programból, és emiatt három évig semmilyen foglalkoztatással összefüggő állami ellátásra nem lesznek jogosultak, több gyermekes családapaként teljesen reménytelen helyzetbe került.

 

A STOP-nak nyilatkozó filmrendező a kezdetektől dokumentálja a gyöngyöspatai történéseket, információit a helyszínen szerezte, filmjei megtekinthetők az interneten. Csillag Ádám tanúja volt annak a jelenetnek is, amikor az egyik roma közmunkás a vegyesboltban négy darab üres zsemlét vásárolt gyermekei napi táplálékául.

 

A rendező által elmondottakat megerősítette a STOP-nak Baranyi Miklós, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Elmondása szerint megkezdődött a kilátástalan helyzetbe szorított helyi romák elvándorlása, amely az előrejelzések alapján év végéig tömeges méreteket fog ölteni. Egyesek rokoni segítséggel Kanadába készülnek, míg mások az ország kevésbé diszkrimináló települései felé veszik az irányt.

 

Az elnök úgy ítéli meg, hogy ezzel megvalósulni látszik a Jobbik gyöngyöspatai forgatókönyve: a romákat teljes ellehetetlenítésükkel elűzni a faluból. - Amíg engedik, dolgoznak a fiúk, de helyzetük előbb-utóbb megoldhatatlan feladat elé állítja őket, mi pedig tehetetlenek vagyunk - mondta Baranyi Miklós.

 

- Hogy egy élő klasszikust, Gyurcsány Ferencet idézzem: el lehet innen menni - mondta a STOP-nak Juhász Oszkár polgármester, utalva azokra a helyi polgárokra, akik nem kívánnak élni az önkormányzat által felkínált segítséggel. A település vezetője megerősítette a kisebbségi elnök állítását, mi szerint egyes roma családok már elhagyták Gyöngyöspatát, mások pedig erre készülnek.

 

A Jobbik politikusa szerint az ütemtervnek megfelelően halad a közmunka, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban négy dolgozót is el kellett bocsátania a helyi jegyzőnek, mert vétkes hanyagságból több napra igazolatlanul távol maradtak a munkavégzéstől. Mint mondja, először szóbeli, majd írásbeli figyelmeztetésben részesültek az érintettek, végül jött kizárás. Juhász jelezte: a következő napokban további szerződésbontások várhatók.

 

Juhász Oszkár állítása szerint a vagyon elleni bűncselekmények száma kevesebb, mint negyedére csökkent a faluban, ahol csaknem száz százalékos a rendőrök felderítési mutatója. - Mi csak építő és romboló embertípust ismerünk, tekintet nélkül fajra, nemre, vallásra. Utóbbiakat nem tudjuk sajnálni, a rombolással szemben a zéró toleranciát alkalmazzuk - összegzett a polgármester. Hozzátette: Gyöngyöspata bemutatja, melyik az a népcsoport, amelyik nem igazán akar vagy tud integrálódni.

 

A projektgazda Belügyminisztérium illetékese későbbi időpontra ígérte a gyöngyöspatai közmunka-mintaprogram félidei értékelését.

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-08-08
  Ma álmodozó, fáradékony hangulatban leszünk, érdemes többet pihennünk. Ha tehetjük, akkor aludjuk ki magunkat alaposan, így erőt gyűjthetünk a következő munkahétre. Egy jó nagy séta a friss levegőn jót tesz a közérzetünknek! Ma azt tapasztalhatjuk, hogy több vizet tart vissza a szervezetünk. Lehet, hogy megduzzad a bokánk, vagy az ujjaink. Segíthetünk magunkon, ha egy evőkanál petrezselymet elrágcsálunk, hiszen ez a növény vízhajtó hatású. Használhatjuk ételeink ízesítésére is.
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk