Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Szép, igaz és drámai
2011-10-11 09:27
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Café Budapest - Cimbalomhármas a Bakáts téri templombanRitkaságot kínál a közönségnek kedden este a Café Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál: a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébániatemplomban három különböző stílusú és karakterű cimbalmos, Balogh Kálmán, Farkas Rózsa és Lukács Miklós zenél.

 

 

 

 

Az est kuriózuma, hogy két ősbemutató mellett olyan művek hangzanak majd el, amelyek nem megszokottak cimbalomesteken - emelték ki a fesztivál szervezői, hozzátéve: a koncert programja érinti ugyan a cimbalom esetében hagyományos stílusokat, de céljuk az is, hogy megmutassák a cimbalom helyét a 21. században és a kortárs zene világában.


A koncert első számaként Bartók Béla Allegro barbarója hangzik el, a darabot Lukács Miklós írta át három cimbalomra. Hallhatja a közönség Kurtág György Szálkák című darabjának átiratát is, amelyet Lukács Miklós eredetileg Vékony Ildikó cimbalomművész előadói egyéniségére szabott, és amelyet lemezre is játszott a tragikus balesetben fiatalon elhunyt művész.


A programban szerepel a Mouvement en ragtime című darab, amelyet az igényes dzsessz nagy rajongójának számító, idén elhunyt Petrovics Emil komponált. A Székelyföldi táncok a cimbalmot eredeti "szerepkörében" mutatják be, Lukács Miklós Sirb és Tallér Zsófia Hangok jobb napokra című alkotása pedig a kortárs zenei vonulatot folytatja. Mint azt Tallér Zsófia az MTI-nek elmondta, a címben szereplő magánhangzókat használta fel alaptémaként, és az alaptéma variációit komponálta meg szólócimbalomra, Farkas Rózsa felkérésére.


Kedden este a Bakáts téri templomban két ősbemutató tanúja is lehet a hallgató: Csemiczky Miklós Duója és Borbély Mihály 7 miniatűrje először csendül föl élőben. Részletek hangzanak el Chick Corea Children's Songs című sorozatából, Balogh Kálmán és Lukács Miklós pedig improvizációkkal villantja fel a hangszer valamennyi, szinte kimeríthetetlen lehetőségét.


A miskolci Balogh Kálmán 11 éves korában kezdett cimbalmozni. Első tanára nagybátyja, a híres cigányzenész, Balogh Elemér volt. Később Szöllős Beatrix, Tarjáni Tóth Ida, majd a főiskolán Gerencsér Ferenc tanítványa volt. 1980-ban végzett a Zeneakadémián. Sokirányú zenei érdeklődése hívta életre a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band-et. Repertoárjukban megfér egymás mellett a magyar autentikus népzene, a spanyol flamenco muzsika és a különböző balkáni népzenék. A kortárs zene is hatással volt rá. Együtt muzsikált a Miskolci Új Zenei Műhellyel, a 180-as csoporttal, Márta Istvánnal. 2007-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének cimbalomtanára.


Farkas Rózsa a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát Szeverényi Ilona vezetése alatt végezte, 1993-ban cimbalomtanári és kamaraművészi diplomát kapott. Játszott magyar népzenét, cigányzenét, balkáni népzenét, világzenét is. Mestere Balogh Kálmán volt. Háromszor részesítették Fischer Annie-ösztöndíjban. 2009-ben Liszt-díjat kapott.


Lukács Miklós zenészcsaládban született. Édesapja szintén cimbalmos, cigányzenét játszik, édesanyja hegedült. Tanára Szakály Ágnes volt. A Zeneakadémián 1999-ben diplomázott. A cimbalom mellett zongorázni is tanult. Cimbalomverseny című darabját amelyet kamarazenekarra és cimbalomra komponált, tanárának, Szakály Ágnesnek ajánlotta. A kortárs zene avatott tolmácsolója hangszerén, különös tekintettel Kurtág György és Eötvös Péter műveire. 2009-ben Balogh Kálmánnal készített nagy sikerű duólemezt. 2011-ben sikerrel szerepelt Eötvös Péter művével a londoni BBC Symphony Orchestra Total Immersion: Peter Eötvös címmel rendezett koncertsorozatán.

 

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk