Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Három helyrepofozott lakás élteti a magyar gettólakók reményét
2011-10-11 09:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Három helyrepofozott lakás élteti a magyar gettólakók reményétA cigánytelepek lakóinak felzárkóztatását ígérte a kormány, egyelőre három lakás felújításánál tartanak. Nem sikerült tartani a határidőket, amit a kormányzati felelős az uniós források lehívásának nehézségeivel magyaráz. Ha tényleg beindul a program, akkor olyan romáknak akarnak segíteni, akik maguk is hajlandók tenni a helyzetük javulásáért.

 

 

 

 

"Életveszély, belépni tilos" - hirdeti felirat több romos ház oldalán az ózdi Velence-telepen. Az épületek előtt álló kerítésekből már minden anyagot elhordtak, az apró udvarokat méteres gaz borítja. A tetők cserepei hiányosak, az ablakok és az ajtók helyén maradt réseken benézve félig lebontott válaszfalak látszódnak.

 

A nagyjából háromszáz ember által lakott, körülbelül száz lakásból álló telep azonban sokkal változatosabb, az itt lakók több épületet is helyrepofoztak saját forrásból az elmúlt időszakban, így romos épületek és frissen festett házak váltogatják egymást. Autókat alig lehet látni a délelőtti napfényben, a nyugalmat csak a telepet félóránként átszelő luxusautók zavarják meg.

 

Az egy éve indult közmunkaprogram eredményeként a partoldal gondozott, és az utcák sem különösebben szemetesek. Az itt élők szerint a közmunkások és a sűrűn feltűnő városőrség megjelenésével a közbiztonság is számottevően javult egy év alatt. A helyiek szerint a kábítószer-fogyasztás is komoly problémát okozott, de egy nyugdíjas férfi szerint az elmúlt egy évben eltűntek a szipusok, igaz, egy fiatal férfi szerint még most is "mindenki" füvezik.

 

A kamerák felszerelésén és a városőrök megjelenésén kívül a szórakozási lehetőségek bővülése is szerepet játszik a közbiztonság javulásában. A Velence-telep főbejáratánál, a Sóhajok hídjánál pingpongasztalokat építettek, a környékbeli fiatalok pedig a Flamengó SE-ben focizhatnak. Az egyik legnagyobb brazil sztár, Zico csapatáról elnevezett Flamengóra a telepen még ma is felnéznek az egyesült elnöke, Váradi Aladár szerint.

 

Három helyrepofozott lakás élteti a magyar gettólakók reményét

 

A telep az egykor a helyi kohóban dolgozó művezetők lakhelye volt, ma főleg betelepített cigányok élnek itt. Egy éve itt kezdődött az állami pénzből megvalósuló regionális Munka + Tanulás program, amely a hátrányos helyzetben lévők képzésével és munkába állításával számolná fel a Velence-telephez hasonló gettókat, az úgynevezett szegregátumokat. A felzárkózási államtitkárságnak nincsenek pontos információi arról, hogy pontosan hány szegregátum található Magyarországon, de több százra becsülik ezek számát, az itt élők arányát pedig százezres nagyságrendűre (Balog Zoltán az [origo]-nak adott korábbi interjújában 7-8 száz cigánytelepről beszélt).

 

"Maguk is tesznek valamit, vagyis megérdemlik"

 

A Fidesz 2010-es választási programja szerint az előző kormány elhibázott romapolitikát folytatott, a program bírálta az iskolai integrációs kísérleteket, és azt írta, hogy az elrontott segélyezési rendszer gyűlöletet keltett a magyarokban a cigányokkal szemben. A választás után a hátrányos helyzetűek felzárkózásának segítésére külön államtitkárságot hozott létre a kormány Balog Zoltán vezetésével, és az is jelezte, hogy a kormány fontosnak tartja a romakérdést, hogy a 2011-es EU-elnökség egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte egy európai romastratégia létrehozását. A stratégiát a magyar elnökség utolsó napjaiban fogadták el az európai uniós állam- és kormányfők.

 

A kormány kezdeti ambiciózus terveire Orbán Viktor miniszterelnök is ráerősített, aki áprilisban az ötödik Európai Roma Platformon azt mondta, több mint százezer embernek szervez közmunkát a kormány, több tízezer roma fiatalnak pedig piacképes szakképzettséget nyújt. A kormány előtt álló feladat nehézségét mutatja, hogy egy 2008-as ÁSZ-tanulmány szerint a rendszerváltás óta a cigányok felzárkóztatására indított magyarországi programok nem váltak be, alig hoztak eredményt.

 

Balog Zoltán felzárkózásért felelős államtitkár az [origo]-nak azt mondta, hogy az ózdi program mintául szolgálhat az államtitkárság telepfelszámolási programjához, amelyre összesen 4,6 milliárd forintos európai uniós és egymilliárdos költségvetési forrás van. Balog szerint a program a rossz infrastrukturális körülmények között élő családok házait újítaná fel vagy felújítandó önkormányzati lakásokba költöztetné őket. Mindkét esetben a családok végeznék a felújítást, az ehhez szükséges képzést a regionális képzőközpontok nyújtanák, a megszerzett tudással pedig később munkát szerezhetnek az elképzelések szerint.

 

"A közvélekedés szerint azért jut valaki pluszlehetőséghez, mert roma. Most azért fontos a részvételük a lakásfelújításokban, hogy olyan családokat támogassunk - romákat és nem romákat -, akik maguk is tesznek valamit, vagyis megérdemlik. Ilyen képet kell közvetíteni" - mondta Balog.

 

Balog szerint még az idén elindul a program, ami már így is több mint egy éve húzódik. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel (NFÜ) közösen kidolgozott pályázatot még nem írták ki, pedig az NFÜ honlapján 2010 júliusa - az előző kormány telepfelszámolási programjának visszavonása - óta az olvasható, hogy a "pályázati kiírás terveink szerint kedvezőbb feltételekkel a közeljövőben ismételten kiírása kerül". Balog is azt mondta 2010 decemberében az [origo]-nak, hogy a tervek szerint 2011 tavaszán írják ki a pályázatot, ami azóta sem történt meg. Balog az [origo]-nak most azt mondta, hogy "valóban történt késés", és szerinte ennek az az oka, hogy az EU-s támogatást csak lassan lehet lehívni.

 

Eddig három lakást újítottak fel

 

A mintának szánt Munka + Tanulás program is gyerekcipőben jár. A Velence-telepen eddig mindössze három lakás felújításáról döntöttek, de eddig csak kettő készült el, az egyik ezek közül egyelőre lakatlan. "A novemberben kezdődő program négy hónapig tartott, ez alatt újítottuk fel a három lakást" - mondta az [origo]-nak a 25 éves Berki László, aki feleségével együtt beköltözött az egyetlen közel kész állapotban lévő lakásba.

 

A telep szélén fekvő eldugott lakáshoz egy szűk, körülbelül 20 méter hosszú ösvényen lehet bejutni. Bár a lakást már februárban befejezték, a ház előtti apró udvart még le kell betonozni. A tágas, szépen felújított, narancsságára festett konyha üdítően hat a lepukkant telep szürkesége után. A hidegburkolás és a padló mázolása mellett a falakat tisztasági festéssel és némi gletteléssel hozták rendbe. A fürdőszoba azonban még nem készült el teljesen, ennek a befejezése Berki Lászlóra vár.

 

A férfi, aki 13 társával együtt kőműves és szobafestő képzést kapott, azt mondta, heti kétszer elméletet tanultak a képzés során, a többi hétköznapon pedig a lakásokon dolgoztak. Berki szerint 75-en jelentkeztek a képzésre a környékről, a többszintű felvételi vizsgán egy alapműveltségi teszt után azt nézték, mennyire "motiváltak, normálisak" a jelentkezők. Berki az után költözött be a lakásba, hogy a konyhát leburkolták, a falakat kifestették és padlót is rendbe rakták.

 

Hátravan még az udvar lebetonozása, és a fürdőszoba sem készült el teljesen, Berki azt mondta, ezeket a munkákat már egyedül fogja befejezni. A bérleti jog megszerzéséért 127 ezer forintot kellett fizetnie, további havi 7702 forintot pedig az önkormányzatnak a bérlésért, ami ugyanannyi, mint a Velence-telep önkormányzati lakásainak bérleti díja az [origo] által megkérdezett helyiek szerint.

 

A program májusban folytatódott, és azóta is tart, bár a közben 17-18 fősre duzzadt csoport jelenleg nem lakásokat újít fel, más munkákat végeznek. Az új program szintén határozott ideig, nyolc hónapon át tart, így Berki még nem tudja, mit fog csinálni jövőre. A programot jónak tartja, és a képzéssel is elégedett.

 

A képzés és a munka során a minimálbérnek megfelelő bruttó 78 ezer forintos fizetést kap. "Persze, hogy elégedett vagyok ezzel! Most mire adjanak többet?" - mondta.

 

Állítólag jövőre jön az áttörés

 

Február óta nem bővült a felújított lakások száma, ráadásul a három lakás közül az egyiket nem tudták befejezni, a helyiek szerint azért, mert az a férfi, aki kibérelte, a képzés helyett végül inkább Mezőkövesdre ment el dolgozni egy jobban fizető munkáért. Az ózdi alpolgármester szerint jelenleg azért nem a lakások felújításán dolgoznak a képzés résztvevői, mert a telepen nem találtak több olyan önkormányzati tulajdonban lévő lakást, amelyet kisebb beruházással lakhatóvá lehetne tenni. Az [origo] információi szerint a program új fejezetében részt vevők az árokpartot tisztítják.

 

Az alpolgármester szerint jövőre folytatódhat a Velence-telep rekonstrukciója, és az egész telepet felújítják. Fazekas szerint a mintaprogram is jelentősen bővülhet, a Balog Zoltánnal folytatott egyeztetésre hivatkozva azt mondta, azt tervezik, hogy hatszáz embert vonnak be a képzési programba a térségben.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk