Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Felmentették a megvádolt cigány vezetőket
2011-10-07 09:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Felmentették a megvádolt cigány vezetőketA Heves Megyei Bíróság nem találta kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy az országos és a Heves megyei cigány kisebbségi önkormányzat két volt vezetője elkövette a választás rendje elleni bűncselekményt. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett.

 

 

 

A Hír Tv 2009. évi egyik műsorában elhangzottak alapján indult a büntetőeljárás. Közel egy évvel a 2008 novemberében Heves megyében tartott időközi választás után, amely a feloszlatott megyei cigány kisebbségi önkormányzat (MCKÖ) új testületét volt hivatott létrehozni.

 

A vádhatóság folytatólagosan elkövetett, a választás rendje elleni bűncselekmény miatt indítványozta az I. rendű Hódi Sándor, az MCKÖ és a II. rendű Kolompár Orbán, az országos cigány önkormányzat (OCÖ) volt elnökét felelősségre vonni. A vádirat szerint Hódi - aki akkor a Magyar Cigány Fórum (MCF) listáját vezette és megyei irodavezetője is volt - több választásra jogosultnak ígért havi 30 ezer forintos megbízási szerződést azért, hogy az MCF-re szavazzanak. Ám a pénzt a voksolás után a többség nem kapta meg, tehát a vádlott csak befolyásolni akarta őket, hogy melyik szervezet listájára voksoljanak. Kolompár kitöltetlen megállapodásokat írt alá, és voltak, akiknek mobiltelefont juttatott, egy személynek pénzt gépkocsija műszakiztatására. 

 

- A felsorolt emberek az MCF listáján indultak a 2008-as választáson, annak helyi képviselőiként dolgoztak. Értelmetlen lett volna őket, saját elvbarátainkat lefizetni... - reflektáltak a vádra a terheltek az idén nyár elején az egri Törvényházban tartott első tárgyaláson, és tagadták a bűnösségüket. - A kontraktusok térségi cigányreferensi munka elvégzéséről szóltak, a megbízottaknak teljesítési igazolást kellett készíteniük. Mivel többen ezt elmulasztották, az OCÖ gazdasági igazgatója nem fizette ki nekik a 30 ezer forintot. Szó sem volt tehát megtévesztésről. Az OCÖ telefonjain csak a kisebbségi önkormányzat meghatározott vezetőit lehetett hívni - tették hozzá.


Nem volt könnyű dolga a bíróságnak a tanúvallomások mérlegelésekor. A tárgyalóteremben többségük ellentmondásba keveredett azzal, amit a nyomozás során mondott jegyzőkönyvbe. Voltak, akik arra utaltak, hogy a rendőrségen azt vallották, amit a túl határozottan fellépő nyomozók hallani akartak. A tanúk zöme állította: Hódi és más sem követelte tőlük, hogy az MCF-re szavazzanak. Azt a tanút viszont Hódiék meg sem keresték, aki a tévécsatornát hívta ki egy, a pénzét váró, de a teljesítési igazolásról elfeledkező MCF-elektor elmondása alapján. Volt olyan tanú is, aki kitartott a rendőrségi közlése mellett, miszerint meg akarták venni nemcsak az ő, hanem mások voksát is.

 

Magánokirat-hamisítás, mint kísérő jelenség

 

A második vádpont az eljárásban magánokirat-hamisítás vétsége volt. Két polgár adatait jegyezték le egy megbízási szerződésre - a tudtuk nélkül. Ráadásul aláhamisították az aláírásukat. Emiatt az elsőrendű vádlottat - aki erre utasítást adott - a bíróság 90 napi tétel pénzbüntetéssel sújtotta, napi 300 forintjával, és kötelezte több mint 80 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. A III. rendű D. E. terheltet - aki ebben bűnsegéd volt - megrovásban részesítette.


A második tárgyalási napon még három tanú válaszolt a kérdésekre. Ezután a bíróság végzésben utasította el a vádhatóság képviselőjének további tanúk meghallgatását szorgalmazó indítványát. A perbeszédek sorában az ügyész azt kérte, a bíróság a tanúk nyomozati előadásait vegye figyelembe határozata meghozatalánál. Beszélt a térségi referensi szerződésekről is, mondván, azok fiktívek voltak, és csak a voksvásárlást célozták. A vádlottakra felfüggesztett szabadságvesztés-büntetés kiszabását kérte. A terheltek védői viszont azt hangoztatták, a tanúvallomások nem támasztották alá azt a vádat, hogy a terheltek bárkit is befolyásolni akartak volna. Ezért bűntény hiányában a felmentésüket kérték.

 

Közjátékok a második tárgyalási napon

 

A tárgyalásra az elsőrendű vádlott 35 perces késéssel érkezett. Azt hitte, 9 helyett 10 órakor kezdődik... Rendőrök bilincsbe verve vezették elő az egyik tanút, aki az első napon nem jelent meg az idézésre. Egy másikat a szomszédos börtönből kísértek vezetőláncon a tárgyalóterembe, ő ugyanis a más ügyben rá mért büntetését tölti. További megidézettet viszont elővezetni sem tudtak, mivel a rendőrök nem találták.


A megyei bíróság ítéletével felmentette Hódi Sándort és Kolompár Orbánt a folytatólagosan elkövetett, a választás rendje elleni bűncselekmény vádja alól. Indoklásában hangsúlyozta: a tárgyalásokon a felek közti kihallgatás során ismerhető meg az igazság, ezért nem ért egyet az ügyészi állásponttal, hogy csak a nyomozati vallomásokat vegye figyelembe.

 

Aki egy jelöltlistán rajta van, attól sokkal inkább életszerű elvárni, hogy saját pártjára szavazzon - az érdeke is ez -, mint hogy másik szervezetet részesítsen előnyben a voksával. Nem tartotta szavahihetőnek azon sértett tanú előadását, aki a vádlottakéval azonos párt listáján szerepelt, ám utóbb lakóhelyi vita miatt kénytelen volt mindkét mandátumáról lemondani. A bíróság szerint kétséget kizáróan nem bizonyosodott be a vádlottak bűnössége.
Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, a vádlottak és védőik azt tudomásul vették. A döntés nem jogerős.

 

C-PRESS - Heol

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk