Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bizottság kezeli majd a cigány-magyar konfliktusokat
2011-10-07 09:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bizottság kezeli majd a cigány-magyar konfliktusokatKonfliktuskezelő bizottság jött létre Kiskőrösön a Délibáb utcai, magyarok és cigányok közötti problémák kezelésére. A rendszert most tesztelik. Hetekbe telik mire kiderült, hogy hatékony-e.

 

 

 

 

Ez a lassan több mint 10 éves probléma magától nem fog megoldódni! – ebben mindenki egyetértett Kiskőrös város képviselő-testületi ülésén, melyet követően meg is alakult egy ad hoc Konfliktuskezelő bizottság a Délibáb utcai gondok miatt.

 

A Délibáb utca bizonyos szempontból épp olyan, mint a többi.


– Az utca végét cigányok lakják, az elejét magyarok. Az magyarok portái között is van rendezetlen, és a cigányoké között is olyan, ami szépen be van festve, és muskátlik lógnak a ház elején – mondja Sztojka László, a most létrejött bizottság tagja, egy helyi civil egyesület vezetője. Tény, hogy többen az udvarukon tárolják az évek alatt összegyűlt kacatot, de a fő gond nem abból adódik, hogy ki rendetlen, hanem abból, hogy a lakosság nem vagy csak nehezen fér meg egymás mellett.

 

A helyi lakosok közül mi is megkérdeztünk néhányat. Névvel, arccal nem szerettek volna nyilatkozni, de annyit azért elmondtak, hogy azért neheztelnek az utca végén lakókra, mert azok gyermekei nem csak nagy ricsajjal közlekednek, de sok esetben kárt is tesznek értékeikben. A festett kerítésen bottal dobolnak, az autókat végighúzzák kővel, tiszteletlenek és feleselnek, felesleges energiáikkal nem tudnak mit kezdeni – mondták többen. Volt olyan nyugdíjas házaspár, akinek egyszerűen „csak” annyi problémája van a gyerekekkel, hogy hangosak, ők pedig koruknál fogva már nyugalomra vágynak.

 

– Azt nem hisszük és nem is láttuk eddig sosem, hogy a gyerekek direkt rongálnának valahol vagy provokálnák a szomszédokat. Az viszont tény, hogy amikor tízen-húszan vonulnak haza az iskolából, akkor hangosak. Emiatt már többször beléjük is kötöttek a lakók, amire sajnos előfordult, hogy a gyerek is ingerülten, kiabálva válaszolt. Belátjuk, hogy erre valamilyen megoldást kell keresnünk. Épp ezért merült fel a bizottság létjogosultsága. Az önkormányzattal közösen kerestük a választ arra, hogy miként kellene mindezt orvosolni. Végül abszolút segítőkészséget és együttműködést tapasztalhattunk a hivatal részéről. Első körben egy őszi nagytakarítás következik, melyhez az önkormányzat biztosít segítséget, ingyenes szemétszállító konténert.

 

 Így kikerül minden olyan lim-lom a portákról, ami csak a helyet foglalja, szükség azonban nincs rá, de az elhanyagolt vízelvezető csatornákat is rendbe teszik. Közösen kijelölünk egy szociális munkást is, aki a cigány és a magyar lakossággal illetve az önkormányzattal is napi kapcsolatot tart, illetve reggel elkíséri és délután visszakíséri az utcabeli gyerekeket az iskolából, egy kicsit neveli is őket, irányítja viselkedésüket.

 

A következő bizottsági ülésen egyébként téma lesz Kunhegyesi Ferenc, festő, a helyi Cigány Önkormányzat elnök helyettesének ötlete is, mely alapján a napközibe nem járó, sok lekötetlen energiával bíró gyerekeket délután sport, illetve kulturális programokkal foglalnák el. Ennek első lépéseként nemrég aszfaltrajzversenyt rendeztek az utcában, és további ötleteikhez sem pénzt, csak támogatást kérnek.


A konfliktuskezelő bizottság tagjai

 

A néhány napja megalakult bizottság tagja lett Domonyi László, polgármester, Szabóné Lovász Márta és Hirsch Imre képviselő, Sztojka László, Kunhegyesi Ferenc, Kolompár Zoltán és Kuti Erika, helyi bűnmegelőzési előadó is. Emellett tagja lett a csapatnak egy utca végi cigány lakos is, a felkért magyarok közül azonban senki sem vállalta a bizottsági részvételt.

 

C-PRESS - baon.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk