Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Esélyeink a XXI. században
2011-10-06 07:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Esélyeink a XXI. századbanReggeli készülődés közben általában fél füllel a Ma reggel műsorára figyelek. Egy idő után feltűnt, hogy ha bármely jobbikos politikus kerül a kérdező célkeresztjébe, a kérdés tartalmától függetlenül mindig elhangzik ez a szó: cigánybűnözés. Mindenről az jut az eszükbe.

 

 

 

 

A szélsőjobb pártjának szándéka ezzel egyértelműen és tisztán a politikai haszonszerzés. A taktika sikere mára a politikai népszerűségi lista második helyében realizálódott, köszönhetően a kormányzat bizonytalankodásának és a baloldal szánalmas vergődésének is.

 

A minapi angliai események láttán azon kezdtem gondolkodni, vajon még hány Gyöngyöspatára, Hajdúhadházra, Kecskemétre, Tiszavasvárira, Tatárszentgyörgyre, Turára, Jászberényre, Kesznyétenre, Kiskunlacházára, Tarnabodra van szükség ahhoz, hogy nálunk is hasonló fordulatot vegyenek a dolgok? Hány emberöltőnyi asszimiláció után adjuk fel a cigányság kultúrájában gyökerező pacifista reflexeinket? Egyáltalán feladjuk-e, engedünk-e a provokációnak? Ma még nem tudhatjuk, hogy a gyöngyöspatai, bevezetőnek szánt közmunkaprogram valódi fordulatot jelent-e. Lesz-e konszolidáció ezután? Mert bármennyire kényszermunkaíze van a dolognak, a mai helyzetben nincs ésszerű alternatívája, ennek a generációnak át kell mennie ezen a tisztító tűzön. A jövőt illető kérdések ez után fogalmazódnak meg: lesznek-e igazi, stabil megélhetést és perspektívát biztosító munkahelyek, de engem ennél is jobban foglalkoztat a megígért szakmunkásbizonyítványok, diplomák kérdése, mert ezek hordozzák a valódi perspektívát (az még nem látszik, hogy ezt hogyan illeszthetnék a kiszivárgott oktatáspolitikai koncepcióba).

 

A sorozatgyilkosságok tárgyalásán kiderült, hogy a gyilkosok kifejezett célja volt egy polgárháborús helyzet kiprovokálása, ami valószínűleg sikerült is volna egy olyan kultúra esetében, ahol az emberek az erőszakra, az agresszióra szocializálódtak. Nem tudták azt, amit ma már mindenkinek, akinek dolga van velünk, tudnia illenék, hogy mi elutasítjuk az erőszakot. (Az olaszliszkai és a veszprémi eset a helyén kezelendő, kellő körültekintéssel természetesen.)

 

A tatárszentgyörgyi temetésről hazafelé jövet a feleségem azt mondta, hogy félt. – Mitől? – kérdeztem. –Az a hatalmas tömeg és a hangulat félelmetes volt – mondta. Én igyekeztem megnyugtatni és meggyőzni arról, hogy minden látszat ellenére tökéletes biztonságban voltunk. Majd néhány nappal később, a Kossuth Klubban megtartott rendezvény előadója, egy neves cigányszakértő azt fejtegette, nem érti, hogy egy ilyen eseményen egy ekkora tömegben –hozzávetőleg ötezren voltunk – nem történt semmi rendkívüli esemény.

 

Furcsa módon az a kérdés mostanáig nem fogalmazódott meg senkiben, hogy mi miért nem alapítottunk nemzetet, államot, miért nem viseltünk háborút.

 

(Hogy ez miért alakult így, azt a Magyar Szemle 2011. augusztusi számában olvasható tanulmányban foglaltam össze.) Itt talán elég erről annyi, hogy a cigányság körében megmaradt erős közösségi integrációnak az elfogadás mellett az elutasítás is fontos építőköve, ami végső soron útját állta a tömegesedésnek, a hatalmi-politikai struktúrák kialakulásának, így viszont közösségi érdekeink védelme a képviseleti demokrácia viszonyai között csak formális lehet. Sőt kérdéses, hogy ebben a helyzetben beszélhetünk-e egyáltalán közösségi érdekről. Viszont állandó egyensúly jellemezte a rendszert, nem voltak benne változást generáló feszültségek, ezért maradhatott fenn évszázadokig változatlan formában. Ennek a problémának az átgondolását még el sem kezdtük. Most éppen időszerű lenne.

 

Az asszimiláció lényege ennek a természetorientáltságnak a felszámolása, ami nagyrészt meg is történt mára, azonban a benne gyökerező reflexek jó része még jelen van, olykor érthetetlen averziók, megmagyarázhatatlan késztetések, feszültségek, konfliktusok formájában a felszínre törve. A folyamat tulajdonképpen már a XX. század ötvenes éveiben elkezdődött, azonban a döntő lökést az MSZMP 1961-ben kiadott, sokak által és sokszor idézett, a cigánytelepek felszámolását előíró határozata adta meg. A kommunista ideológia által hirdetett egyenlőség, a rasszizmus intézményesített tilalma visszhangot vert a roma lelkekben, és ettől példátlanul hatékonynak bizonyult az asszimilációra való késztetés. Ezt a tendenciát erősítette a teljes foglalkoztatottság és a mindenkit befogadó szociális ellátórendszerek hálózata.

 

Majd jött az 1990-es politikai és gazdasági rendszerváltás, amely alaposan megreformálta a kelet-európai társadalmakat, és közhelyszámba menő megállapítás, hogy a romák voltak ennek a váltásnak a legnagyobb vesztesei. Lényegében az történt – Magyarországon mindenképpen –, hogy a politikai és gazdasági rendszerváltás kulturális értelemben is érvénytelenítette azt, amit az előző évtizedekben eredményként könyvelhettünk el. Gazdasági, társadalmi és politikai értelemben pedig ezek a közösségek egyik napról a másikra visszazuhantak a fél évszázaddal korábbi viszonyok közé, csak most már nem birtokolták azokat a képességeket, készségeket, amelyek akkor a túlélést tették lehetővé számukra. Semmivé vált a közösségi struktúra, szétszéledtek a csoportok.

 

Természetesen mi is nagy várakozással tekintettünk a demokrácia, a szabadság eljövetele elé, senki sem számolt azzal a lehetőséggel, amely végül bekövetkezett, hogy a romákat majd nem lehet bevonni a demokratikus átalakulás folyamatába. Senki sem tudta: sem mi, az akkor még maroknyi roma értelmiség, sem a segítségünkre sietett demokratikus ellenzék, hogy közösségeink kimaradtak abból a fejlődéstörténetből, amely a képviseleti demokrácia intézményeit kiérlelte. Kimaradtunk a történelemből, és ez súlyos következménnyel járt. Nem tudtunk bekapcsolódni a rendszerváltás folyamatába, nem tudtuk kiépíteni a saját intézményeinket, nem indult be közösségeinknek a kor és a polgári demokrácia követelményeinek megfelelő funkcionális szerveződése, és ennek köszönhetően ma nincs törvényes eszközünk a védekezéshez, az érdekérvényesítéshez. Eddigi tapasztalataink summázata az lehet, hogy minél több a demokrácia, annál rosszabb nekünk.

 

A szerző romológus

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk