Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vállról indítható közönnyel és száraz kenyérrel harcolunk?!
2011-10-04 11:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Vállról indítható közönnyel és száraz kenyérrel harcolunk?!Félelmetes fegyver lehet a közöny és a száraz kenyér a magyarországi cigányok és a politikai elit kezében, ha a szegénységet, a munkanélküliséget, a gazdasági elmozdulás hiányát nézzük, vagy azt, hogy a nagyon erős társadalmi presszió mellett meg kell küzdenünk a parlamentben már szabadon, szentesíthető szélsőséges náci politikai párt fasiszta ideológiáival, annak ki- és beszólásaival, gazdasági, politikai javaslataival és rasszista előítéletességeivel.

 

 

 

 

Magyarország és Európa azzal főz, amije van! Ez van! Ezt a cigányoknak nem kell szeretni, sőt vissza kell utasítani minden fellelhető eszközzel. 

Akkor még nem is beszéltünk a „törvényes és hiteles" választott cigány érdekképviseletről, ami a mindenkori kormány legitim egyetlen tárgyaló partnere kellene, hogy legyen. (nyolc évig Kolompár Orbán vezette OCÖ volt, most már csak finomítva ORÖ lett). Inkább pontosabb az a kifejezés, hogy a magyarországi cigányoknak soha nem is létezett ez a fajta érdekképviselet. Csak papíron. Ötvenhárom cigány képviselő eszik a mindenkori kormány tenyeréből azzal is, hogy teljesítmény nélkül és a semmiért veszik fel havonta a „tisztelet"-díjukat. Számukra a politika kifizetődő, ez megélhetés és nem több! 

A Lungo Drom hatalomra kerülése óta az ORÖ-székház folyamatosan zárva van! Nincs bejárás még a ckö-képviselőknek sem, hát még a halandó egyszerű kis cigányoknak...
Az ORÖ-nek van saját éves költségvetése, ami nem jut el a cigányokhoz. És van saját, többszintes Dohány utcai székháza, ahova csak a kormánytagok mehetnek be aláírni, de csak a cigány nyilvánosság, a ckö-képviselők és civil szervezetek kizárásával. 

Kedves Barátaim, Testvéreim! 
Türelem, a teljesítményre még várni kell, mert még mindig zajlik a nagy házfelújítás, a padlás és pince mellett a pénztártakarítás és sorozatos lomtalanítás, amit az előző vezetés által felállított holokauszt- és áldozati emléktáblák, programok, kommunikációs helyek és a weboldal eltávolítása értendő. Ez mennyiért és kinek az érdeke? 

Az egy év alatt egyszer sikerült beszélni Farkas Flórián elnök úrral tizenhét percet. A tiszteletkör részünkről megvolt. Jöhetne már a valós megoldás, az operatív munka, a nyilvános kiállás és kapunyitás! 

Makai István (volt főpolgármester-jelölt, ma már Tarlós István mellett főpolgármesteri romaügyi megbízott) által vezetett Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) teljesítménye folyamatosan láthatatlan, és az ORÖ mintájára zárva van - bármikor is mennek arra a cigányok. És még nincs vége a panasznapnak: 

A Rádió C is bedöglött. Magyarország első roma rádiója. Több hónapja nem hallatjuk a hangunkat. Mi az oka? Ez a mi rádiónkban? Persze, ez csak egy költői kérdés volt.

Zárójelben és csendben jegyzem meg, hogy a hat tulajdonrészből egy volt a cigányszármazású tulajdonos. A Rádió C szlogen már eszembe is jutott, ami így hangzik, hogy: „Rádió C - a mi rádiónk - hallod, bejön". Halkan és udvariasan kérdezem meg, hogy kinek? Csend van erről, hallgatnak, mint az a bizonyos a fűben. 

A tulajdonosok a Rádió C tulajdonrészüktől valamennyiért gyorsan megszabadultak? Mennyiért? Senki nem világítja át a Rádió C-t, hogy hova tűntek az állami támogatások és a reklámpénzek? Vagy ezt is az elmúlt időre és elköltött 120 milliárdhoz írjuk a cigányokra költött rubrikába? Más rubrika nincs? Csak a lopás?! 

A Rádió C egyik „nagyon kreatív" reklámja így hangzott: „hova viszi azt a rádiót?" 
Most azt kérdezem én, hogy hova viszik el a cigányellenes, korrupt nem cigányokat, ha kiderül, hogy eltűnt a cigányokra szánt pénz, amit a cigányok nevében kaptak, vettek át a Rádió C működésére, működése alatt? Lehetne nekünk, romáknak is számon kérni és tisztán látni ez ügyben, mint a parlamenti nagyoknak? Remélem, hogy igen. 

Ezért,
Tisztelt Országgyűlés, Képviselő Hölgyek és Urak! 
Tisztelettel kérem Önöket, hogy pártsemlegesen kezdeményezzék a Rádió C teljes körű pénzügyi átvilágítását visszamenőleg a kezdetektől. Tárják a sajtó és a cigányság nyilvánossága elé az eredményt és a felelősek névsorát. Tudjuk meg közösen, hogy miért is bukott el ez a nagyszerű hang és rádió?
Ki most az új tulajdonos és mennyiért passzolták át részére a tulajdon részeket, és mi a terve az új vagy régi tulajdonosnak roma rádióval? 
Ha már sajnos a helyzetben lévő cigányaink képtelenek rá, vagy nem akarnak dolgozni és közfeladatban részt venni.

Feladatuk lenne az is, hogy szót emeljenek a cigányok gazdasági megoldásáért.

A magyar népesség 10 százaléka (egymillió ember parlagon hagyása) nem lehet huszonegy éve masszívan munka nélkül - ez már luxus. Nem hiányzik senkinek a rendszerből az a plusz 10 százalék adózott fehérjövedelem, a nyugdíjutánpótlás, a gazdasági élénkítés, növekedés? És ez által a közbiztonság javulása, az előítéletesség csökkenése és a társadalmi béke megteremtése? Mennyivel jobban hangzik, hogy kétmillió munkavállaló helyett hárommillió az aktív keresők és adóbefizetők száma Magyarországon. 

Rotációban a négyórás közmunkaprogram valóban a megoldás? A megszorítások mellett a termény- és kismalac-osztogatás a cigány kiút? - Minden gyerek lakjon jól program a megoldás? Ez tűzoltás volt, ezért a szervezők sem vettek komolyan. Pótcselekvések és malackasütések helyett legyen már valódi, igazi, átütő program! Mert a többségi szegények és a cigányok is többet érdemelnek! 

A fent nevezett komplex problémahalmaz visszaüthet úgy, hogy a teljes magyar gazdaság, társadalmi berendezkedés, sőt még Európai Unió is ebbe a problémába „hősi halált halhat". Magyarországon közel egymillió cigány él. Az Európai Unióban pedig tizennyolc millió. Figyelem! Ezt a fegyvert lehet békés célokra is használni, amennyiben időben hatástalanítjuk, és nem várjuk meg, hogy a saját kezünkben robbanjon fel, mert azt nem csak a bőrünkön fogjuk megérezni. 

Magyarország lehetne példaadó és mutató a többi hasonló problémákkal küzdő európai országoknak. Valóban nem kell több százezer roma munkahely, munkavállaló az országnak? 

Véleményem szerint van megoldás, amit úgy hívnak, hogy társadalmi integrációs programjavaslat, és folyamatos társadalmi párbeszéd a cigányokkal. 

A társadalmi, gazdasági veszélyekkel és a jövővel játszani tilos! Nem riogatni szeretném a magyar gazdaságot és politikai elitet, de a tények, adatok, már rég magukért beszélnek. Lehet a tényekkel és a nácikkal vitatkozni, de egyikkel sem érdemes. Abban igaza van a Jobbiknak, hogy van barna és fehér kenyér. De másban nincs! A magyar és európai náciknak is tisztában kell lennie azzal, hogy Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes, egész! Ha tetszik, ha nem! 

Mi cigányok hiába kopogunk, csengetünk hangosan még időben a kormánykapun, ha nagyon süket vagy nagyon mélyen alszik a portás! A cigányok szemszögéből mindkét probléma súlyos. A lényeg akkor is az marad, hogy a gazdasági kapu és az országépítés a cigányok előtt továbbra is zárva marad. 

Marad a vállrándításos közöny és vállról indítható száraz kenyér?! 
Magyarország ettől kreatívabb és életre valóbb! Lehetne...

Magyarország ébresztő! 
A cigányok is munkára jelentkeznek! 

Csík Tamás
magyar-cigány, aktivista
Budapest, 2011. Október

 

C-PRESS

Kapcsolódó anyagok:

Minden döntés a kétharmados kormány felelőssége

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk