Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Ribizliálom: Palya Bea személyes hangú esszékönyvet írt
2011-10-04 10:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Ribizliálom: Palya Bea személyes hangú esszékönyvet írtSzemélyes hangú esszékönyvet írt napjaink egyik legtöbbre tartott magyar énekese, Palya Bea: a hétfőn a fővároi Kossuth Klubban bemutatott kötetben a művész eddigi életéről, a zenéről, szerelmekről és sok minden másról vall.

 

 

 

 


"Mindig is írtam arról, ami velem történik, már kamasz koromban is volt egy füzetem erre a célra; ez a szál, tehát a számítógép mellett a kézírás napjainkra is magmaradt. Gyakran automatikusan írok, reggelente például három oldalt, szűretlenül. Számomra a másik fontos csatorna az íráshoz a blogolás, ami már 2006 óta tart, igaz, két bejegyzés után két év szünetet tartottam. Aztán valahogy ráéreztem, találtam benne valami magától értetődőséget" - fejtette ki Palya Bea az MTI-nek.


Megjegyezte, hogy a dalszövegírás számára kicsit más, mert ugyan az érzéseit próbálja abban is tömör formában megfogalmazni, de azt a dallam hordozza.


A nemrég alakult Libri Könyvkiadó gondozásában megjelent Ribizliálomban a szerző esszékben mesél magáról, eddigi életéről, zenéről, szerelmekről, a hömpölygő és olvasmányos szövegekbe időnként egy-egy blogbejegyzést "szúr közbe".


"Ez a szerkesztő, Herner Dorka ötlete volt. Eleinte nagyobb hangsúlyt akartam fektetni a blogos részeknek, de időközben sokat változtam, másként is kezdtem írni, végül mintegy fotószerűen maradtak azok a bejegyzések, amelyek egy-egy számomra boldogságos pillanatot örökítettek meg" - fejtette ki.


A szerző stílusa közvetlen, olykor már intim. Erről azt mondja, hogy ebben nem volt tudatosság, az írás öröme hozta ki belőle. "Egyre mélyebb rétegekbe jutottam el, nyilván így könnyebben le is tudtam zárni dolgokat az életemben, el tudtam engedni embereket, ha kellett. Megéreztem, milyen ereje van a leírt szavaknak, hiszen lezárnak, átalakítanak, feloldanak, megerősítenek. Ezek az én tükrömön áteresztett történetek, az igazságnak nyilván az általam látott oldala" - fogalmazott Palya Bea


"A Ribizliálom egy motívum, nincs különösebb filozófia a szó mögött. Anyukám mondta néhány hónappal ezelőtt, hogy kisgyerekként elvonultam a kert végébe és ott rajzolgattam a homokba órákig, meg már zölden megettem a ribizlit. Nem a múlt foglalkoztat, inkább arról van szó, hogy valahogy talán összecsúsztak az idősíkok bennem és ezt akartam érzékeltetni az időrend kiiktatásával" - jelentette ki.


Palya Bea igazi vibráló egyéniség, élete folyamatos mozgásban, változásban van, mindent ki akar próbálni. "Nem hiszem, hogy valaha le fogok higgadni, egyre kíváncsibb vagyok. Viszont az írás közben meg azt éreztem, hogy fiatalodom. Számomra az élet számtalan játék lehetőségét nyújtja és nem értem, miért kellene magamat korlátoznom ezek kipróbálásában. Sőt, nemrég az mr2 Akusztik koncerten azt vettem észre, az írás olyan energiákat szabadított fel bennem, amelyektől még jobban tudok énekelni" - szögezte le.


Mint mesélte, a moldvai ének, a cigányzenei gyűjtések, az indiai és a bolgár zene iránti szerelem után - ezek megtartásával - az utóbbi két évben a szefárd zene izgatja nagyon, ebből már három koncertprogram született.


"Érdekes módon az egyik műsort Szíriában mutattuk be, ez is mutatja az elvileg zsidó zenének az iszlámmal való folyamatos kölcsönhatását. Az is nagyon érdekel, milyen motívumokat használnak a szefárd zene szövegeiben, hiszen nálunk például a menyasszony nem megy a tengerparton és nem úgy fénylik, mint a gyöngyház. A szefárdból általam írt magyar szövegekbe igyekszem a keleti nyugalmat belerakni" - mondta az énekesnő.


A könyv mellé Palya Bea egy válogatás CD-t is megjelentetett a Sony Music-kal együttműködve, szintén Ribizliálom címmel. A korongon hat régi felvétel, négy koncerten rögzített szám és öt új dal kapott helyet. "Egy kicsit atipikus ez a válogatáslemez, hiszen én magam válogattam, nem a kiadó, és nem kereskedelmi szempontok alapján. Régi vágyam volt, hogy a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázzsal Szentendrén adott fellépésünk anyagát közreadjam, mert a kettősünk nagyon fontos számomra".


Az új stúdiófelvételek között szerepel a Ribizliálom, amely Roberto Fonseca kubai dzsesszzongorista szerzeménye Palya Bea magyar szövegével; vele lépett fel két éve a Művészetek Palotájában.


"Szintén új dalom a La Llorana című spanyol nyelvű népdal, amely számomra azt szimbolizálja, hogy van egy kis tengerparti falu Mexikóban, Zipolite, amely életem fontos része és időről időre visszatérek oda. A Stop című hangos world music számban meg azt énekeltem meg, hogy időnként még nekem is ki kell szállnom a mókuskerékből és az én menedékem Mexikó" - mondta Palya Bea.


Beszámolt arról, hogy hamarosan visszatér Mexikóba, előtte azonban december 4-én ismét fellép a Müpában.


Palya Bea a mai fiatal énekes generáció egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a Kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincsét is felhasználja. Kezdetben a Zurgó zenekarban, majd a Kárpátia Folkműhelyben, a Folkestrában, a Palya Bea Quintetben énekelt.


Első szólólemeze, az Ágról ágra 2003-ban jelent meg, meselemezt írt Álom-álom, kitalálom címmel (2004) Gryllus Samu hangszerelésében, 2005-ben Weöres Sándor Psychéjét szólaltatta meg. Adieu les Complexes című albuma 2008-ban felkerült a World Music Charts Europe húszas listájára, az Egyszálének (2009) népdalokat és saját szerzeményeket egyaránt tartalmaz, a tavalyi Én vagyok a játékszered pedig egykori táncdalfesztiválos slágerek átértelmezését.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-08-11
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-08-10
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a türelmetlenségnek, - alaposak és megfontoltak vagyunk. Nem bánjuk a nagyobb munkamennyiséget, lépésről, lépésre birkózunk meg a plusz feladatokkal is. Ráadásul igényesen dolgozunk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, - különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti wellness horoszkóp 2020.augusztus 9-től 15-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-08-09
  Ma azt gondoljuk, hogy csak a saját véleményünk lehet mérvadó, s ha valaki más nézeteken van, akkor hajlamosak vagyunk vitába keveredni vele. Mivel elég szenvedélyes hangulatban vagyunk, akár veszekedéssé is fajulhat a vita.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.augusztus 8-tól 14-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

  Sport hírek

  Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

  2017. July 05.

  article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
  Teljes cikk