Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tapasztalataink, félelmeink és a rögvalóság
2011-10-03 07:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tapasztalataink, félelmeink és a rögvalóságNagyon fontos és igaz elemzést olvashattunk a Hétvége mellékletben Révész Sándor tollából arról, hogy milyen módon válnak hamis, ellenőrizetlen, a valósággal ellentétes állítások úgymond „köztudomásúvá" a cigányokról

 

 

 

 „A rögvalóság, az életszag, a közvetlen tapasztalat felsőbbrendűségének mítoszát a populista politika is folyvást erősíti" - írta Révész Sándor. - „...a valóság ismerete nem jellemző azon emberek többségére, akik úgy gondolják, benne élnek a rögvalóságban, ezért többet tudnak az életről, mint a tojásfejű, naplopó szociológusok".

 

Révész Sándor cikke része az elhúzódó kommunikációs háborúnak, amelyben mára nagyon meggyengültek, és még mindig egymás után vesztik el csatáikat azok a közéleti szereplők és civilek, akik szembeszállnak a gyűlölködő, rasszista, előítéletes propagandával. Én is ehhez a vereségeket szenvedő csapathoz sorolom magam, remélem, joggal. Felháborodottan küzdök nyilvánosan és személyes szférámban is az ellen, ami a cigányságot szóban és tettben is éri.

 

A valóság röge című cikk azonban szerintem kiegészítésre szorul. A fellépés a rasszizmus ellen, a gyűlölködéssel, az előítéletességgel szemben tekintélyét vesztette. A negatív folyamatnak sok okát látom. Itt most csak azzal foglalkozom, amely a „rögvalóság" érzékelésének problémájához kapcsolódik: az antirasszista beszéd-, gondolkodásmód és valóságfelfogás jellemző hibáival. Különösen a cigányságról dúló vitákban elkövetett hibákkal. Ezen akár azonnal is javítani lehet(ne).

 

Nagy hiba, hogy az antirasszista érvelések óriási többsége gyakorlatilag semmit sem válaszol arra, amit a „rögvalóság”, a „mindennapi tapasztalat” oldaláról közelítők állítanak. Nem lehet valódi párbeszéd, ha az egyes megtörtént esetekről, a valóságban kirobbant konfliktusokról feltett kérdésekre nem érkeznek válaszok. Valódi fenyegetést átélt embereknek nem válasz, hogy nincs munka, illetve az sem nyugtatja meg az erőszaknak való kiszolgáltatottság miatt megalázott áldozatokat, hogy ez nem etnikai kérdés, hanem szociális. Márpedig ezek a szokásos, egymás mellett elbeszélő „megoldások”. Nem kielégítő válasz az egy adott faluban élő emberek kérdéseire, hogy amit éppen a saját valóságukban tapasztalnak, arra vonatkozóan mit mondanak a szociológia tényei.

 

Tudom, hogy amit a „rögvalóságot” emlegetők tényként, tapasztalatként sorolnak, annak nagy része nem tény. Valaki elmesélte valakinek, aki elhitte, és tényként adta tovább, sokszor „egy kis” füllentéssel, mintha vele történt volna meg. Ebben a szörnyű kommunikációs küzdelemben ennek a hisztériákat erősítő hatásnak nagy jelentősége van.

 

Még ebben az esetben is van azonban az ellenőrizetlen szóbeszédmögött „valami” a valóságból: a gonosz pletykát készpénznek vevő és továbbadó emberek rossz közérzete. A környezetükben kialakult félelem. A biztonságérzet megszűnése vagy legalábbis gyengülése. A tehetetlenség miatti szorongás.

 

Mit lehet és mit kell tenni ilyen helyzetben? Mindenekelőtt, egyértelmű, hogy „a cigányokra” mint népre vonatkozó negatív állításokat viszsza kell utasítani. Szélsőjobboldalon (és szélsőbaloldalon is) divat „lerázni a PC-dumát”, de az emberi szintnek van egy minimuma, ami alá nem mehet a társadalom. Bárki állít valamit „a cigányokról”, az nem lehet más, mint hazugság. Csakhogy mindennek együtt kell járni az értelmes beszéddel a valódi problémáról. Meg kell keresni és meg lehet találni a segítséget kérő, megsértett, megtámadott emberek dühét, szorongását enyhítő, a problémájukat valóban kezelő érveket és cselekedeteket. A biztonságérzetünket érő támadások esetében le kell állítani a „cigányozókat” (ahogy a „hajléktalanozókat”, „gyerekbűnözőket” is), de a közállapotok kritikáját el kell végezni. A megtámadott emberek dühe és a rend helyreállítása iránti igénye teljesen jogos. Dühüket, kritikájukat és a változás iránti igényüket azonban azokra kell irányítani, akiket az valóban illet. Mit tehetett volna, és mit kell most tennie a helyi társadalomnak? Mit várhatunk el joggal az önkormányzattól? Mit csinál a rendőrség? Mit kell másképp csinálniuk? Mi az, amit a pártoktól, az országos programoktól megkövetelhetünk?

 

A Népszabadságban hónapokkal ezelőtt Vona Gábor érvelését is olvasni lehetett a „cigánykérdéssel” kapcsolatban, majd az erre érkezett két reakciót. A fellángoló vita akkor – természetesen – elsősorban arról szólt, hogy szabad-e ilyen lehetőséghez juttatni a Jobbik vezetőjét. De ha már így esett, érdemes átgondolni a ritkán előforduló párbeszéd tartalmi tanulságait is. Vona tudatosan a „rögvalóság” embereként lépett fel, mint aki „ismeri a helyzetet” – egy életrajzi elemmel is igyekezett ezt hitelesíteni. Úgy mutatta be magát, mint aki megértést és megoldást kínál a „cigánykérdésben” a lakosságnak. A viszonválasz és a Vona cikkére válaszoló publicisztika bemutatta, hogy ki ez a Vona és mi az a szellemiség, amit képvisel – de az általa emlegetett tényekről, konfliktusokról, tapasztalatokról nem ejtettek szót. Mintha két különböző dimenzióban élnénk ebben az országban.

 

Cigányozás helyett a kritikus közvélemény figyelmét arra kellene irányítani, hogy mi az, amivel nem törődik vagy rosszul törődik az állam gépezete, és hol kellene ezen sürgősen javítani. Józan emberek – vagyis a nagy többség – elfogadják, hogy nem mennek végbe azonnal a változások. De érezniük kell, hogy vészjelzéseiket a döntési jogokkal rendelkezők megértették, és hogy valódi változtatásokat indítottak el.

 

Ha mindez másfél-két évtizeddel ezelőtt elkezdődött volna, ha a köztársaság felnőtt közvéleménye valóban képes lett volna erre a párbeszédre, akkor talán nem is léteznema sok százezres szavazótáborral a demokráciát fenyegető parlamenti pártként a Jobbik. Nyilvánvaló, hogy akik sajtót, pénzt, politikai és szervezeti támogatást adtak a cigányok elleni uszítást programmá emelő, gárdákat egyenruhába öltöztető kalandoroknak, sokat tettek ezért a tragédiáért – de csak azért járhattak sikerrel, mert a demokratikus közvélemény még az utolsó utáni pillanatban sem kereste és találtameg velük szemben a széles közvélemény számára hiteles ellenszert.

 

A szerző publicista

 

Tamás Tibor elismerését köszönöm. A hiányérzetét nem vonatkoztatom magamra, mint ahogy nem vonatkoztatom Kemény István iskolájára sem, melynek évtizedek óta a hatása alatt állok. Fölidézném, amit Solt Ottilia mondott az Országgyűlésben az 1993-as költségvetés vitájában: „A magyar társadalomban bonyolult és súlyos szociális feszültségek gerjednek, amelyek helyenként már-már szociális háború... formáját öltik... csődöt mondtak azok a bevált eljárásmódok és tervek, amelyek szerint az elmúlt évtizedekben élni tudtak”, „...a tegnapi ingázók maguk, illetve a tegnapi ingázók szakképzetlen vagy nagy erőfeszítésekkel szakmunkás-bizonyítványt szerzett gyerekei mint egy idegen megszálló sereg visszaáramlottak a falvakba, és ott nem tudnak velük mit kezdeni, sem ők saját magukkal, sem a falusi társadalom velük. Bizonyos viszszaáramlás folyik a városba. Ezek a riasztó életformák és riasztó jelenségek a nagyvárosi népesség számára mint önkényes lakásfoglalások, mint hajléktalanok és természetesenmint a kriminalitás mindenkori utánpótlása jelennek meg”.

 

Ezeket a szavakat egyszer már idéztem a Beszélő hasábjain 2009 februárjában. Ott írtam a következőket: „Természetesen mindenki visel felelősséget egyénileg vagy például egy véleményközösség (párt, mozgalom stb.) tagjaként azért, amit a cigányokkal kapcsolatban gondol, szorgalmaz, támogat, de élethelyzettől, szocializációtól függően igen különböző mértékű belátóképesség, lelki, intellektuális erőfeszítés kell ahhoz, hogy valaki ne a társadalmi realitásokon és a jogállami normákon kívül álló gyógymódokat támogassa. A mi lapunk olvasóinak ez nyilván ezerszer könnyebb, mint egy öregségére elszegényedett, elmagányosodott parasztasszonynak egy elgettósodott faluban. A részünkről tehát a moralizálás éppoly ízetlen lenne, mint amennyire terméketlen.”

 

C-PRESS - Népszabadság Online - Révész Sándor

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk