Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Visszarántanák a cigány nőket a szakadék széléről
2011-10-03 07:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Visszarántanák a cigány nőket a szakadék szélérőlMagyarországon közel 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, közülük félmilliót tíz év alatt ki kell segítenie a kormánynak a mélyszegénységből egy uniós megállapodás szerint. A felzárkózásért felelős államtitkárság terve szerint a szegénység elleni harc célpontjai a cigány nők lesznek, mert az ő helyzetük különösen sanyarú.

 

 

 

 

Tíz év alatt félmillió embert kell kisegíteni Magyarországon a mélyszegénységből egy uniós megállapodás alapján, melynek célja, hogy az EU-ban 2020-ig 20 millióval csökkenjen a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők száma. A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság a héten bemutatta annak a stratégiának a tervezetét, amellyel nekivágna a hatalmas feladat megoldásának. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási és Roma Stratégia című dokumentumot még nem tárgyalta a kormány, most az érintett szervezetek szólhatnak hozzá, év végéig kell benyújtani az Európai Uniónak.

 

Tragikussá váltak az indulatok

 

2008-as adatok szerint Magyarországon közel 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, vagy súlyos anyagi nélkülözésben, vagy olyan háztartásban, ahol senkinek nincs munkája. Köztük nagyon jelentős a romák aránya, akiknek családjaiban a gyermekszegénység "rendkívüli méreteket ölt" a stratégia tervezete szerint (amely itt érhető el, itt pedig egy rövid összefoglaló olvasható róla). A dokumentum több helyen jelzi, hogy komplex beavatkozásra van szükség, miután "elmúlt időszakban a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok problémáinak kezelése igen kevés eredményt hozott", sőt, sok esetben súlyosbodtak, néha tragikussá váltak a romákkal szembeni konfliktusok, amelyek "az egész magyar társadalmat megrázták".

 

A tervezet a gyermekszegénységgel, az oktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáféréssel, és a munka világába való visszatéréssel foglalkozik a leghosszabban, a lakhatási problémákkal és a szemléletformálással, vagyis a diszkriminációval jóval rövidebben. A tervezet nagyrészt olyan konkrét célokat fogalmaz meg, amelyek már ismertek a kormány és az Országos Roma Önkormányzat között korábban kötött megállapodásból: 2015-ig 20 ezer roma fiatal szerezhet szakmát, támogatják 10 ezer cigány fiatal érettségijét, és ötezer roma felkészülését a felsőoktatásba való bekerülésre, illetve az állam támogatja 150 ezer roma részvételét szűrővizsgálatokon.

 

Kellenek a cigány nők a megoldáshoz

 

A terv öt területet emel ki a fejlesztések közül. A legelső a tartósan munkanélküliek munkába való visszatérítésének segítése; a második a gyermekszegénység csökkentése; a harmadik a "szocializációs és szocio-kulturális hátrányok leküzdése", a negyedik a cigány nők "feltűnően magas" továbbtanulási és munkaerőpiaci hátrányainak csökkentése; az ötödik pedig a hátrányos helyzetű területek lemaradásának csökkentése. A tervezet kiemelten foglalkozik a roma nőkkel, akik "társadalmi-kulturális okokból többszörös diszkriminációval érintett csoportnak tekinthetők", rendkívül alacsony a foglalkoztatottság a körükben és a stratégia szerint "elsősorban a tudatos családtervezésre, a korai terhesség megelőzésére, illetve az egészséges terhességre kell felkészíteni" őket.

 

A stratégia felsorol nagyjából ötven konkrét intézkedést is, ilyen a gyermekvédelmi intézmények fejlesztése; az ingyenes közétkeztetés kiterjesztése a rászoruló középiskolásokra is; az oktatásban a felzárkózás és a továbbtanulás segítése; az alacsony iskolázottságú romák képzése; fogamzásgátlás rászorultsági alapon; egészségfejlesztő képzések; a hátrányos helyzetűeket foglalkoztató cégek előnyben részesítése a közbeszerzéseken; nagyszabású közfoglalkoztatási programok; a "segély helyett munkát" elvének érvényesítése; a helyi piac és a helyi termelés támogatása; a szakképzés teljes és átfogó reformja; a hiányszakmákba minél több roma képzése. Ez utóbbinál az egészségügyben jelentkező nővérhiányt említi példaként a stratégia.

 

Alig esik szó ugyanakkor a telepfelszámolásról és a szegregációról. Ezekről a tervezet megjegyzi, hogy "az eddig e területre célzott programok nem voltak hatékonyak és kiterjedtek", ezért "új, megalapozott, átfogó programokra van szükség", és "ki kell dolgozni egy szegregátumokra vonatkozó világos tervezési-kiértékelési módszertant, a teleprehabilitáció kontra telepfelszámolással kapcsolatos döntésekhez". Ilyen program egyelőre nincs, és a stratégiához csatolt, a tervezett intézkedéseket tartalmazó lista is csak arányaiban kis összeget, mintegy 5 milliárd forintot szán erre a célra 2013-ig.

 

Továbbra is mennek az uniós milliárdok

 

A tervezethez tartozik egy részletes lista a következő évekre ütemezett intézkedésekről. Ezekhez forrást, felelőst és határidőt is csatol a dokumentum. A lista legnagyobb részét európai uniós forrásokból felhasználható milliárdok adják. Több mint 15 milliárd forint jut például hátrányos helyzetű és roma gyerekek integrációját segítő programokra a következő két-három évben. Számos program szól az oktatási esélyegyenlőség elősegítéséről. 1,6 milliárd forint jut például az eddig is létező Macika ösztöndíjakra, amelyek részben a romák továbbtanulását segítik, több mint 50 milliárd különféle közoktatás-fejlesztési, tehetséggondozási programokra, 3,3 milliárd forint "a leghátrányosabb helyzetű csoportok életviteli kompetenciáinak fejlesztésére", 16 milliárd forint egészségügyi szemléletformálásra.

 

Arányaiban kevesebb pénz jut viszont az oktatásfejlesztés, a gyermekszegénység elleni programok és a foglalkoztatás javítása mellett a lakhatásra és a szemléletformálásra. A komplex telefelszámolási programra EU-s forrásból 2013-ig 4,6 milliárd forintot költ majd az állam a lista szerint.

 

A felsoroltak legnagyobb részben eddig is létező és elérhető európai uniós forrásokból finanszírozott programok. A források jelentős része nem kifejezetten a romákat megcélzó program, inkább hátrányos helyzetűekre koncentrál, de a listában szerepel például olyan is, mint a "múzeumok, levéltárak iskolabarát fejlesztése", vagy éppen a készülő új közoktatási törvény, amelynek egyes pontjai a stratégia szerint a hátrányos helyzetűek oktatásának fejlesztéséről szól majd. Az egyetlen jelentősebb összeget felhasználó új program, ami a listában szerepel, az Orbán-kormány kiemelt projektjeként előkészítés alatt álló, részben elindított közfoglalkoztatási program. Erre 2011-ben a stratégia szerint 64 milliárd forint jut. A tervezet azt írja, fontos, hogy a felzárkózásra költött pénzek hasznosulását folyamatosan monitorozzák.

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.augusztus 7-től 13-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-08-07
  Ma szívesen teszünk-veszünk a kertünkben, hiszen szükségünk van a mozgásra. Tegyünk rendet, vágjuk formára bokrainkat. Ha ásni szeretnénk, akkor ma megtehetjük, gyorsabban haladunk. Ma a fejünk lehet érzékenyebb, aki hajlamosabb a fejfájásra, most ismét szembekerülhet a kellemetlen tünettel. A fogaink is érzékenyebbek lesznek, - ha tudjuk, hogy érzékenyek a hideg ételekre, italokra, akkor ma ne fogyasszunk jeges édességeket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.augusztus 6-tól 12-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-08-06
  Ma menjünk el kirándulni, vagy szánjuk a napot a kedvteléseinkre. A lényeg, hogy saját magunkra is időnk legyen. Ne töltsük az egész napot a konyhában, inkább főzzünk gyors, egyszerű ételt. Együnk egy könnyű, vitamindús ebédet, ami állhat karfiolból, vagy brokkoliból is. Ezek a zöldfélék tele vannak értékes tápanyagokkal, és nagyon egyszerűen elkészíthetőek. Készülhet belőlük rakott változat is, ami nem túlságosan munkaigényes.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.augusztus 5-től 11-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk