Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A cigányok olyan csúnyák, hogy nem lehet lerajzolni őket?"
2011-09-30 08:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A cigányok olyan csúnyák, hogy nem lehet lerajzolni őket?"Hogyan lehet a gyereknevelés és a munka mellett a festészetre koncentrálni, hogy mintegy terápiaként mindent kiadjanak magukból, még akkor is, ha ezzel lemeztelenítik lelküket? Színekben oldott életek címmel cigány festőnők képeiből nyílt tárlat Budapesten.

 

 

 

 

„Minket nem zavarnak a harsogó színek, csak azon vagyunk, hogy a kép ne boruljon, egyensúlyban legyen. Azok, akik nem tanultak másoktól, csak maguktól festenek, mint én, másként élik át, úgy festenek, ahogy látnak: színesen” - mondja Ráczné Kalányos Gyöngyi a Színekben oldott életek című riportkötetben, mely a Magyarországon alkotó cigány festőnők útkereséséről szól. Ráczné napi fájdalmát, örömét viszi a festészetbe. Mint a kötet szerkesztőinek elmesélte, az első nagy csalódás gyerekkorában érte, amikor részt vett egy - Cannes-ban is díjazott - animációs film rajzolásában. A munka egy évig tartott, de fizetségül csak egy használt lemezt és egy új csomagolású bugyit kapott. Még a mozijegyért is fizethetett, anélkül nem nézhette meg a filmet.

 

A roma festészetre jellemző a harsány színhatás: a cigány festőnők sem spórolnak az anyaggal, színekkel. Alkotásaik belső világuk hullámzásait tükrözik, érzelmeiket, félelmeiket festik meg, legyen szó mindennapi életképekről, vagy mesebeli jelenetekről. Ezt most bárki megtapasztalhatja, ha ellátogat a szeptember 17-én, cigány festőnők képeiből nyílt kiállításra a Nemzeti Színház előterébe. A Színekben oldott életek című tárlat megmutatja, hogyan látják a roma nők saját helyzetüket, szerepüket a társadalomban és a családban.

 

"A cigányok olyan csúnyák, hogy nem lehet lerajzolni őket?" 

 

A ló mint csodalény

 

A cigány festőnők képein meghatározó, vissza-visszatérő alak a ló, az ember társa, segítője és barátja. Bada Márta Cigányember sárkánylovával című képén a ló misztikus, varázslatos lényként jelenik meg.

 

„A cigányok mindig nagyon értettek a lovakhoz, a fogáról is megismerték a jó lovat a kupecek. Aztán ha volt olyan ló, amelyik már beteg volt, kehes, azt megitatták, úgy vitték a vásárra. Aztán mondták, hogy úgy megy, mint a sárkány. Ezért nevet a képemen a lovacska: mert részeg” - mesélt a festmény keletkezéséről Bada, aki romungro - magyar cigány - családból való. Dolgozott kertészetben, téglagyárban és közben festett: a cigányságot, falusi embereket, tájképeket, tündéreket, szultánt és griffmadarat. Hatott rá Van Gogh, Chagall és Munkácsy stílusa.

 

Orsós Teréz egészen máshogy tekint a lóra. A halál sokszor megjelenik festményein, még azokon is, melyeken egy-egy állatot örökített meg, mint például A ló halálán. „Beleviszem az érzelmeimet, mert mindig azt érzem, hogy na, most halok meg, ha nincs egy őrzőangyal” - mondta a beás cigány családból származó festőnő, aki a komlói cigánytelepről indult. Gyerekkorában iszonyodott a rajzóráktól, azután egy pozitív élmény - az új tanárnő bíztatása - lendületet adott neki: 12 éves korában már egy pécsi kultúrteremben állították ki képeit.

 

Nem kényeztette el az élet az öt gyereket felnevelő Orsóst, ma is napról-napra él. Olyannyira, hogy sokszor azt sem tudja, hol állítják ki éppen a képeit. „Annyira nem vesznek emberszámba, hogy megírják: „Most visszük a képeidet Kínába. (...) ott nyitja meg Gyurcsány Ferenc, az akkori elnök a kiállításomat, ott a képem, ott van a háta mögött, ott beszél róla, és én nem is tudok erről!” (2007-ben a kínai Magyar Évad keretében kulturális rendezvénysorozatot indítottak az ázsiai országban). Amikor Pécsen, a nők átmeneti otthonában lakott, nem festhetett - ez volt a szabály -, így főzött egy kávét, állni hagyta és másnap a tustintával készített rajzon azzal árnyékolt.

 

Asszonysors: a festészetből nem lehet megélni

 

Hiába a tehetség, a lelkesedés és a motiváció: a cigány festőnők nem engedhetik meg maguknak a luxust, hogy kizárólag művészi pályájukra koncentráljanak, a gyereknevelés - sokszor egyedül, vagy bizonyos időközönként változó társsal -, a létfenntartás az első számukra, a festés pedig álom, terápia, az élet esszenciája.

 

Milák Brigitta 15 évesen ment férjhez. Mint mesélte, soha nem élt „putriban”, mégis megfestette és festi ma is az ötven évvel ezelőtti valóságot: amikor a putrivilágban mindenki összefogott, szerette a másikat. Amikor húsvétkor 200 locsoló ment a „házhoz”. Amikor reggel ötig folyt a tánc és mindenki jól érezte magát. Képein a lelke tükröződik, mert vallja: hazudni nem tud.

 

Úttörő volt, férje családja eleinte nem nézte jó szemmel, hogy művészkedik, első képeit vászonlepedőre rajzolta, golyóstollal. Aztán az egész család belőle élt, férjét ellene fordították. Szólni nem mert, „menekülnie kellett az életéért”. A cigány asszonyok körében nem divat a válás, tűrnek, még akkor is, ha verik őket.

 

Bada Márta egész életében hajtott, hajnalban leadta a gyerekeket az óvodában - három fia született -, majd elment dolgozni, este pedig jött a házimunka a kályhafűtéstől az utcaseprésig. „Néha-néha el tudunk adni képeket, de ebből megélni nem lehet. Aki ebből meg tud élni, az vagy nem nagyon profi művész, vagy nagyon nagy az ismertsége” - véli Bada Márta, aki „belülről dolgozik”.

 

Nem bélyeg

 

Gyakran felteszik a kérdést a roma képzőművészeknek, zavarja-e őket, ha a nevük mellett feltüntetik származásukat is. Hogy ők „roma művészek”. „Miért kéne nekem ezért szomorúnak lenni? Cigány vagyok, normális ember, és ez a lényeg, a többi nem érdekel. Büszke vagyok a származásomra: Ha újból kéne születnem, újból cigánynak születnék. Nem tehetek róla, de nem is szégyellem. Az vagyok, aki vagyok”- vallja Ráczné Kalányos Gyöngyi.

 

Hasonlóan vélekedik Milák Brigitta is, aki egy nagy kiállításra készülve megkapta, hogy a cigányoknak nincsenek hagyományaik, kultúrájuk. Hogy nekik csak seprű meg lapát való a kezükbe. Mint mondta, szíven ütötték az elhangzottak. „A cigányok olyan csúnyák, hogy nem lehet lerajzolni őket?” - ezen morfondírozott, majd olyan kiállítást hozott össze, hogy a fanyalgók végül visszavonulót fújtak és bocsánatot kértek tőle.

 

Forrás. Medgyesi Gabriella - Garancsi Györgyi, Színekben oldott életek - Cigány festőnők a mai Magyarországon. A kiállítás a Nemzeti Színház előterében tekinthető meg.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek