Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vállalják-e identitásukat a romák a népszámláláson?
2011-09-24 08:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Vállalják-e identitásukat a romák a népszámláláson?Szeged - Adósságai nagy részét rendezte a szegedi cigány kisebbségi önkormányzat. A 10 hónapja hivatalban lévő 4 képviselő azt tapasztalja: élénkül a közösségi élet, ébredezik a roma értelmiség. Az oktatási deszegregációt sikertelen modellnek tartják, és gyorsítanák a cigánytelepek felszámolásának ütemét. Kampányolnak, hogy a népszavazáson minél többen vállalják származásukat.

 

 

 

– Sziksósfürdőn, gyermeknapunkon olyan édesanyát is vendégül láttunk, aki 25 éve nem volt strandon. Nőnapunkon alig fértünk el a dorozsmai művelődési házban. Versmondó és -éneklő versenyünkön roma és magyar egymással beszélgetett, énekelt – sorolja Nagy Mihály, a szegedi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, az „Elszalasztott 1000 év" Csongrád Megyei Független Cigány Érdekvédelmi Szervezet Közhasznú Egyesület vezetője. Programnaptárjuk 90 százaléka időarányosan megvalósult, támogatásoknak és pályázatoknak köszönhetően. Ez azért nagy szó, mert beszámoltunk arról: másfél millió forintos tartozást örököltek az előző vezetéstől. Nagy Mihály szerint az adósság mintegy kétharmadát törlesztették, kifizették például a társadalombiztosításnak a több mint 700 ezres számlát. Az egyik mobilszolgáltató még mindig 800 ezret követel a kisebbségi önkormányzattól, amit havi 22 ezer forintos részletekben 3 év alatt fizetnek ki. Éves költségvetésük mintegy 1,2 millió forint, ebből 700 ezer forint érkezik a szegedi önkormányzattól. 200 ezer állami, 300 ezer feladatalapú támogatásra jogosultak.

 

- A 10 hónapja hivatalban lévő vezetőt elfogadták a cigányok: lakásán is felkeresik, ha segítség kell. Ügyvédet keres, tetőt javíttat, hivatalos ügyet intéz – civil munkája mellett. – Legutóbb éjjel egy órakor írtam meg egy jegyzőkönyvet. A családjaink panaszkodnak is, túl sokat vagyunk távol az otthontól. Társadalmi munkában dolgozunk, sőt nekünk kerül pénzbe a képviselőség – mondja a négy önkormányzati tisztviselő nevében. A Cserepes soriakat kettő, a dorozsmai, illetve a városi cigányokat egy-egy választott elöljáró segíti. A szegedi romák lélekszámát 3000-re becsülik. A dorozsmai Árpa utcában nagyjából 120-an élnek, 60–70 százalékuk gyermek. Az októberi népszámlálás pontosabb képet adhat – de kérdés: vállalják-e majd identitásukat a romák? Nagy Mihályék látogatják a családokat, biztatják őket, bátran vállalják magukat – tegnap a Cserepes soron karkötőt, pólót osztottak. Két roma származású kérdezőbiztos járja majd végig a szegedi családokat.

 

Felnőtt a cigánytársadalom, próbálja felértékelni magát. Csöndben és nyugodtan vállaljuk romaságunkat. Csak a politika fújja fel a nemzetiségi ellentéteket. A fiatalok büszkén felvállalják cigányságukat, ebből adódnak néha konfliktusok. A roma értelmiségiek rendszeresen összejönnek, ötletelnek: ideje felébredniük a tetszhalott állapotból – vallja Rácz László alelnök a szervezet 50 négyzetméteres irodájában. Ide még egy angolórára sem férnek be a nebulók. – Ezen segíthetne egy közösségi ház, de a széthordott, Cserepes sori Amaro Kher miatt megingott a város bizalma bennünk. Pedig az akkori kisebbségi önkormányzat hibája miatt nem kellene, hogy az egész cigányság bűnhődjön.

Tanoda romáknak és magyaroknak

– Az oktatásban nem vált be a deszegregáció. Egy kezemen meg tudom számolni, hány családnál hozott sikert. A jelenlegi iskolarendszerben lemorzsolódnak a gyerekek. Tiszta szégyen: még mindig kerülnek ki analfabéták az iskolából. A gyerekeket frusztrálja, hogy nem haladnak a többiekkel, szégyellik magukat. Ettől ingerültek, nem fogadnak szót – mondja Nagy Mihály a szegedi antiszegregációs programról – amelyet az oktatási szakértők a vásárhelyivel együtt példaértékűnek tartanak. A kisebbségi önkormányzat délutáni tanodát hozna létre a hátrányos helyzetű gyermekeknek – magyaroknak is. – Kiscsoportos foglalkozások kellenek, olyan nevelőkkel, akik megértik a gyerekeket, saját képességeik alapján tanítják őket. A tanoda bizonyos feladatokat átvenne a szülőktől, a közösségbe szoktatás fontos terepe lenne.

 

C-PRESS - Delmagyar.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek