Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egymás ellen hangolja a kormány az embereket
2011-09-23 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egymás ellen hangolja a kormány az embereketBármikor kirobbanhat a cigányellenes erőszak és a szegények is egymás ellen fordulhat - állítják szakértők azokról az intézkedésekről, amelyekkel a kormány átformálja a társadalmat. A lapunk által megkérdezett szociológusok ide sorolják például a 202 ezer forint fölött keresők megsarcolását. A közmunka szigorításával a gyerekeket is bünteti a kabinet, a tandíj bevezetésével pedig kifejezetten a szegény családok gyermekeitől veszik el a felemelkedés lehetőségét.

 

 

 

 

Folyamatoson erősödik az elkeseredés, szaporodnak a tiltakozások. Bárhol, bármikor erőszak is kirobbanhat, a cigányok ellen, a szegények ellen, a szegények között, vagy éppen a nem szegények ellen. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a többi között ez lehet a hatása a kormány terveinek. Az intézkedések többsége ugyanis a szegények életfeltételeit rontja tovább, noha vannak ezzel ellentétes szövegek és néha kisebb ellenlépések is. A kabinet a napokban jelentette be például, hogy mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek jövedelem-kiesést okoz, addig hozzájárulást kell fizetniük a havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak, és ezt a "szegények" kapják meg. Azóta az ezt tagadó hírek is megjelentek.

 

A közmunkák szigorításával, a piaci logikától való elszakításával vagy a segélymegvonással nemcsak a munkanélküli családtagot büntetik, hanem a hozzátartozókat, elsősorban a gyerekeket. És miközben biztosan nő a nélkülözés, és az állam a legalapvetőbb létfeltételekért sem vállal felelősséget, egyre kevesebb a megbízható adat, egyre több a valóságot ferdítő, bizonyítékokat nélkülöző politikai szöveg - fogalmazott Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint az sem járható út, hogy az államadósság elleni jogos háború a gazdaság ellen fordul. A gazdaság talpra állása nélkül ugyanis az adósságcsökkentés sem folytatható. Ám ehhez hitel és beruházás, munka és fogyasztás összekapcsolódó, egymáshoz folyton "pozitivan visszacsatoló" körforgására lenne szükség. Ehelyett sok intézkedés a bankok hitelezési képességét és kedvét csökkenti; a közmunka új, büntető formái egyre jobban távolítanak az igazi keresletre termelő piactól; a progresszív adórendszertől vagy a tisztes munkanélküli ellátástól pedig rég megfosztotta az országot a kormány. E gyakran kapkodó lépések összhatása aligha lehet más, mint gazdasági stagnálás vagy összeesés.

A "Legyen jobb a gyermekeknek" stratégia is a visszájára fordult - tért ki az irányításával kidolgozott és vezetett programra Ferge Zsuzsa. Nem csak a mélyszegénység a baj, hanem az, hogy a gyerekek többségétől elvette a kormány a jövőt. Nincs felemelkedési lehetősége azoknak, akik 16 éves korukban kiesnek az iskolából, és azoknak sem, akik nem kerülnek be a talán 25 000-nyi támogatott felsőoktatási helyre. Nem "a kiművelt emberfők Magyarországa" leszünk, hanem egy olyan mesterségesen privilegizált elité, amelyik a levegőben lebeg, nincs szilárd talaja. Orbán Viktor nemrég még arról beszélt, fontos, hogy "minden szegénysorsba született tehetséges gyermek eljuthasson egyetemre". Akkor még tudta, hogy "akik szegények, nem tudják kifizetni a tandíjat a gyermekeik számára". Az új terv azonban félévre félmilliós nem-tandíjnak nevezett tandíjat vezetne be, a többi közoktatási és szakképzési megszorítás után. Eddig is rosszul álltunk a szegényebbek társadalmi mobilitásával. Ez a helyzet most radikálisan tovább romlik - szakadunk el egymástól is, a fejlettebb országoktól is - állítja a szociológus.

Azzal, hogy a kormány a jelenlegi 53 ezerről 25 ezerre csökkentené az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát, megkezdődik a komplett társadalmi elhülyülés - fogalmazott lapunknak Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint azt üzente a kormány, hogy nem a tudás, hanem a pénz a fontos. Pedig a képesség és a szorgalom kellene, hogy számítson, ami nemcsak morális okokból, hanem a társadalom önértékelése szempontjából is fontos lenne. Valószínűleg azért dob be a köztudatba ennyi butaságot a kormány, hogy a rengeteg sokkoló hírbe mielőbb belefáradjunk - jegyezte meg Vásárhelyi Mária. Szerinte a társadalom teljesen kettészakad, latin-amerikai társadalmi modell van kialakulóban Magyarországon. Egy szűk réteg nagyon jól él majd, a döntő többségre viszont a teljes elszegényedés és a lecsúszás vár. A középréteg eddig sem volt erős, de a jövőben egyre magasabb lesz a mélyszegénységben élők száma.

Vásárhelyi Mária szerint egymás ellen fordulnak az emberek, tulajdonképpen ez a kormány célja. Kijátsszák a társadalmi csoportokat, így nem tud megszerveződni a hatalommal szembeni ellenállás. "Nagyon szörnyű társadalmi traumák fogják átjárni az országot", ami nem tart ugyan örökké, de a közeljövőben felerősödik az erőszakosság, a durvaság, és az egymás elleni brutális fellépés.

 

C-PRESS - EchoTV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek