Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Parasztok, cigányok és az "idióta fideszes"
2011-09-21 11:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Parasztok, cigányok és az "idióta fideszes"2009 novemberének elején a magyar cigányság helyzetéről küldött bizalmas táviratot Washingtonba a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője. Jeffrey Levine az elmúlt évtizedek gazdasági változásait és Észak-kelet Magyarország politikai dinamikáját igyekezett megvilágítani a helyszínről, megszólaltatva romákat, parasztokat, egy helyi szocialistát és Répássy Róbertet.

 

 

 

 

Észak-kelet Magyarországon - a korábban szocialista fellegvárnak számító régióban – egyre nagyobb a Fidesz támogatottsága – írta Jeffrey Levine. Az amerikai diplomata azonban hozzátette: a negatív sztereotípiák és a roma bűnözéssel kapcsolatos előítéletek a szélsőjobboldali Jobbik népszerűségét is felhizlalták. A nagykövetség ügyvivője szerint az a rengeteg ember, akik az államszocialista évek során a nehézipari munka reményében ide vándoroltak, a rendszerváltást követően gyárbezárásokkal és a munkanélküliség megugrásával szembesültek. Ez különösen a roma közösséget érinti, amelyben a munkanélküliség helyenként a 90 százalékot is eléri – olvasható a táviratban.

Az MSZP korábbi masszív támogatottsága megrendült – írta Levine, aki szerint jó példa erre Sajószentpéter szavazati statisztikája. A faluban 2006-ban a 6194 urnához járuló polgár 64 százaléka a szocialistákat választotta, 27 százalék szavazott a Fideszre, és csupán 3 százalék adta voksát a szélsőjobboldali MIÉP-re. 2009 júniusában azonban fordult a kocka: az MSZP támogatottsága 27 százalékra esett vissza, míg a Fidesz 42 százalékra erősödött, és „a MIÉP szélsőjobboldali örököse, a Jobbik” közel annyit szerzett, mint az egykor domináns MSZP: 22 százalékot.

A helyi politikusokkal és a választópolgárokkal történő beszélgetések is alátámasztották ezt a trendet – írta Levine, aki szerint többek között Faragó Péter, Sajószentpéter MSZP-s polgármestere is kíméletlenül őszinte volt pártja 2010-es esélyeit illetően: „veszíteni fogunk”. Faragó úgy vélekedett, hogy az MSZP még mindig az őszödi beszéd igája alatt roskadozik, még mindig nem sikerült visszaszereznie hitelét – olvasható a táviratban.

Az „elvesztett roma generáció”

Levine kérdésére Faragó kifejtette, hogy a romák lettek a rendszerváltás vesztesei. A hatalmas méretekben elterjedő munkanélküliség okán számos roma a bűnözéshez és a kábítószerekhez fordult. A Jobbiknak pedig jót tett az a vélekedés, hogy növekszik a roma bűnözés – vélekedett Faragó, aki - Levine szerint – a fasiszta jelzővel illette a szélsőjobboldali pártot. „Nem különböznek a nyilasoktól, még az egyenruhájuk is hasonlít” – idézte a polgármestert Levine.

Szilárdi László, a cigány közösség helyi vezetője Faragóhoz hasonlóképpen vélekedett az amerikai diplomata szerint. Szilárdi statisztikai adatokat közöl: 1982-ben a roma férfiak 82 százalékának volt állása Miskolcon és környékén. Az 1989-es rendszerváltás azonban „totális zűrzavart” eredményezett, és munkások ezreit küldték el átszervezés, illetve privatizáció miatt. Húsz évvel később, a krónikus munkanélküliség, a mélyszegénység és a jóléti ellátásokon alapuló kultúra létrehozta a romák „elveszett generációját” – vélekedett a roma vezető. Voltak, akik a bűnözést választották, ez pedig felerősítette a romákkal szembeni előítéleteket, és gyengítette a közbiztonságba vetett bizalmat, amely a Jobbik erősödéséhez és a cigányság helyzetének a romlásához vezetett – vélekedett Szilárdi az amerikai diplomatának.

Répássy: „Oszi egy idióta, és nem a Fidesz”

Az amerikai diplomata szerint a Fidesz magabiztos volt a saját győzelmét illetően. Répássy Róbert fideszes képviselő azt mondta az ügyvivőnek, hogy a szocialistáknak "nincs vezetőjük". Hozzátette: „Gyurcsány Ferencet leszámítva nincs senkijük, aki Orbán Viktorral azonos súlycsoportban lenne”. Répássy egyben elhatárolódott Molnár Oszkár fideszes edelényi polgármester antiszemita és homofób kijelentéseitől: „Molnár egy idióta, és nem képviseli a pártot” – idézte a fideszes politikust az amerikai diplomata. Répássy szerint Molnár kijelentései rossz fényt vetettek a Fideszre, és már meg is tették a szükséges lépéseket, hogy ezért szankcionálják.

Az orosz piac hiánya

Levine szerint a helyi parasztok véleménye arra utal, hogy többen úgy tekintenek a Jobbikra, mint az MSZP és Fidesz alternatívájára. A Miskolc környéki mezőgazdasági szektor súlyos károkat szenvedett 1989-et követően, miután megszűnt az orosz (szovjet) piac. A helyi vállalkozók ezt követően képtelenek voltak versenyre kelni az olyan nyomott árú termékeket forgalmazó multik kínálatával, mint amilyen például a brit Tesco, vagy a francia Auchan. Levine szerint a helyiek arra panaszkodnak, hogy a magyar áru lekerült a polcokról, ugyanakkor nincs koherens kormányzati mezőgazdasági politika, amely a helyi farmereket védené.

C-PRESS - ATV

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek