Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Válaszút elé érkezett a cigányság
2011-09-19 06:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Válaszút elé érkezett a cigányságVéget kell vetni az életvitelszerű bűnözésnek a cigányságon belül és pozitív példaképeket kell a fiatalok elé állítani a fukszos bűnözök helyett. Ez a központi üzenete Illés Tibornak. A jászteleki Lungo Drom vezetője állítja: itt az ideje annak, hogy a cigányság szembenézzen saját hibáival is. Annak ellenére, hogy a roma vezető darázsfészekbe nyúlt, semmilyen fenyegetés nem érte, sokkal inkább pozitív visszajelzéseket kapott.

 

 

 

 

– Ön egy mozgalmat tervez elindítani, aminek az lenne a célja, hogy a cigányság megtisztuljon a bűnözőktől vagy azoktól az elemektől, amelyek rossz fényt vetnek a roma kisebbségre. Mi az oka annak, hogy ebbe belevágott?


– Az, hogy nekem személy szerint is elegem lett azokból a romákból, akik életvitelszerűen bűnöznek és ezáltal az amúgy is rossz színben feltüntetett romaság megítélést rontják. Elég volt az ilyenfajta életvitelből, mert nemcsak magukra, hanem az egész roma társadalomra is rossz fényt vetnek. Itt az ideje, hogy a cigányság is kinyilvánítsa: nem vállalunk közösséget ezekkel az emberekkel. A mozgalomnak az a lényege, hogy minél több roma ember írja alá ezt a kinyilatkoztatást. Eddig – az én megítélésem szerint – az volt a legnagyobb probléma, hogy a rendszerváltás óta egy roma vezető sem merte kimondani, hogy igenis vannak olyan roma bűnözők, akik a megítélésük miatt a többi romát is olyan helyzetbe hozzák, aminek okán olyan szituáció is kialakulhat, mint amit Gyöngyöspatán is láthattunk.

– Azt azért tudja, most tabukat döntöget. Mindig az a helyzet, hogy aki előhozakodik azzal, hogy a romák bűnöznek, uzsoráznak, megkapja a rasszizmus vádját. Mit gondol erről?

 

– Az rasszizmus, ha valaki szembesíti az embereket az igazsággal attól függetlenül, hogy roma vagy nem roma? Ez nem biztos, hogy rasszizmus.

Nyilván, a „dolgokról” ezek szerint beszélni kell.

 

– Így van. Nekem az egészből akkor lett elegem, amikor erről az egész helyzetről általánosítva beszéltek. Az biztos, hogy ezt a mozgalmat létre kell hozni, életre kell hívni, már csak azért is, hogy közülünk is minél többen elítéljék ezt az életvitelszerű bűnöző életmódot.

Hogyan fogadták a kezdeményezését akár a roma, akár a többségi társadalom, vagy a politika berkeiben?

 

– Én meglepődtem, hogy az olyan hétköznapi cigány emberek – mint amilyen én is vagyok –, akiknek ez a kezdeményezés a tudomásukra jutott, mind örülnek és támogatnak. Azt gondolom – és ezzel megint csak tabukat döntögetünk –, hogy ideje szembenézni a saját magunk problémáival. A balliberális oldalról kapom a támadásokat. A balliberális roma értelmiségiek közül nem akarják észrevenni azt, hogy ami közöttünk folyik, nem mehet tovább. Azzal, hogy a balliberális oldal takargatja, azzal nincs megoldva a probléma. A rendszerváltás óta nem történt semmi, nem mernek kiállni az emberek; vagy azért, mert jól elvannak a jelenlegi helyzetben, vagy nem merik kimondani, hogy probléma van. Azt látom, hogy vannak olyan balliberális roma értelmiségi körök, akiknek érdekük is lehet, hogy ne beszéljünk kendőzetlenül a bajokról.

– Voltak itt olyan kinyilatkoztatások is – emlékezzünk csak Kolompár Orbán elszólására –, amely szerint aki a roma út elé fekszik, azt el kell taposni. Ez nem éppen a megegyezés, vagy a problémák kibeszélése felé hatott.

 

– Erről beszélek. Tehát én azt mondom, hogy minden felmerülő probléma leginkább akkor van megoldva, ha beszélnek azokról és azok próbálnak megoldást keresni, akik kendőzetlenül szólnak. A takargatással nincs megoldva semmi. Abban bízom, hogy azon cigány emberek vannak többen, akik így gondolkodnak, mint én. Az a baj – és ezt észre kell vennie minden romának –, hogy ez, amin most a cigányok járnak, nem egy járható út. A fukszos emberek a példaképei a felnövő generációnak. Emögött nincsen valós munka. Nekem ezzel van a legnagyobb problémám.

– Sejtem, hogy mire gondol, mert elég, ha csak a közösségi oldalakat nézegetjük, tényleg arról van szó, hogy cigány fiatalok fukszokban, szamurájkardokkal, örökösen ütésre emelt kezekkel és valljuk be, néha meglehetősen rasszista képaláírásokkal operálnak. Ez nem vezet se a tanulás, se a munka és a békés együttélés világába.

 

– Amióta a mozgalom nyilvánosságot látott, azt kell mondjam: ketté kell választani a cigányságot is. Van vidéki és „pesti” romaság, és ez különböző megítélésben részesül, eltérő gondolkodásban van egymásról. Vidéken az a legnagyobb baj, hogy bemennek a házakhoz, ellopnak ezt-azt – ami nagyon nagy probléma –, és erre mondják a balliberális értelmiségiek, hogy ez megélhetési bűnözés. Nem tudom, ha tőlük lopnának, mit mondanának.

– Kapott fenyegetést? Volt valami kellemetlensége amiatt, hogy kiállt?

 

– Nem volt semmilyen fenyegetés.

– Kicsit visszakanyarodva az uzsorához: mostanában gyakoriak az olyan hírek, amelyek szerint uzsorásokat, csicskatartókat kapcsol le a rendőrség. Orbán Viktor is bejelentette, hogy az uzsora és az e típusú bűncselekmények ellen határozottan lépnek fel. Gondolom, üdvözli ezt a bejelentést.

 

– Igen, de azokról a bankokról is szó lehet, amelyek akkora kamatra adják a kölcsönt, hogy az már bicskanyitogató. Engem és a mozgalmat csak az érdekli, hogy visszaszoruljon a romák által elkövetett bűncselekmények száma. Szerintem sincs romabűnözés, de romákra jellemző bűncselekmények vannak. Azt szeretném, ha közülünk is minél többen belátnák, hogy az a fajta életmód, amit eddig éltek, az irritáló a többségnek és a normálisan élni akaró cigányok számára is. De addig nem lehet határozottan fellépni, amíg nincsen erős rendőri jelenlét a településeken. Ugyanakkor azt látom, hogy a jelenlegi kormány a munkahelyteremtésekkel igyekszik megoldani ezeket a problémákat, ami mindenképpen üdvözlendő. Büszke vagyok arra, hogy a Lungo Drom vezetése – és személy szerint Farkas Flórián – mindent megtesz a helyzet javítása érdekében. Emellett azonban nagyon nagy szükség van erre a mozgalomra is, amely elsőként beszél kendőzetlenül a problémánkról.

– Említette, hogy ezek a bűnözői elemek a fiatal generációk példaképei. Milyen alternatívát ajánlj?


– Ez nagyon egyszerű. Annak idején a mi nagyapáink és az ő apjuk is megbecsült roma emberek voltak. Jó szívvel gondoltak vissza rájuk a nem roma társadalom tagjai is. Azt szeretném, hogy akik becsületesen dolgoztak és élték napjaikat, azok legyenek a példaképek.
 

 

C-PRESS - MNO

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek