Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

'Társadalomtörténeti szempontból a tévéostrom jelentősége nulla'
2011-09-19 06:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
'Társadalomtörténeti szempontból a tévéostrom jelentősége nulla'A politikusoknak tudniuk kellett volna, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha megengedik az indulatok kiélését. Ha meg lehet ostromolni büntetlenül a Magyar Televíziót, akkor pár év múlva cigányt is lehet gyilkolni - mondja Gerő András történész, akit a tévészékház szétverésének öt éves évfordulóján kérdeztünk a következményekről és tanulságokról.

 

 

 

 

- Hazafelé tartottam valahonnan, amikor felhívtak telefonon, hogy elképesztő dolgok zajlanak a városban. Otthon bekapcsoltam a Hír TV-t, mert ők közvetítették élesben az eseményeket. Én magyar polgárnak tartom magam, és mint minden polgárember, nem szeretem, ha az utcán olyan események történnek, amelyek más emberek biztonságát fenyegetik. Ezért riadtság volt bennem, mert ilyen képeket addig csak más országokból láttam.

 

- Amikor az őszödi beszéd nyilvánosságra került, mit gondolt, milyen következményei lehetnek?

- Máig nem vagyok benne biztos, hogy beszéd nem csak ürügy volt-e az utcára vonuláshoz. Amikor hallottam, azt gondoltam, Gyurcsány Ferencnek sok dolga lesz azzal, hogy ezt politikailag valahogy helyre tegye. A magyar kultúra ugyanis a nyilvános gyónást nehezen viseli. A nyilvános térben az őszinteség nem elfogadott, az elvárás az, hogy fessék szebbre a valóságot. Az európai kultúra e tekintetben nagyon felemás. Vannak országok, ahol elviselik az őszinteséget, ezek főleg a protestantizmushoz közel álló, a puritánabb kultúrájú országok. Az angolok például Churchilltől elviselik, hogy csak vért, verejtéket és könnyeket ígér, hogy megmondja az embereknek, a jövő nagyon rossz lesz. A nem protestáns országokban hajlamosabbak szépíteni a dolgokat. Magyarországon a katolikus kulturális nyomaték az erősebb. Egy amerikai politikus, különösen, ha lebukik, simán kiállhat és bocsánatot kérhet, elfogadják.

- Bocsánatot kérnek – és utána általában lemondanak.

- Igen, ez természetesen íratlan szabálya a politikának. Szerintem – ha már a hanganyag máig nem tisztázott módon kiszivárgott – a miniszterelnöknek egy dolog miatt kellett volna bocsánatot kérnie, azért, hogy ezt a beszédet zárt körben mondta el.

 

- Ön szerint mekkora a jelentősége 2006 őszének? Megváltoztatta a tévéostrom a magyar demokrácia történetét?

 

- Szerintem az elmúlt húsz év históriájában nagyon fontos volt magának a rendszerváltásnak a története, lebonyolítása. Erre nagyon büszke vagyok, mert egy diktatúrából ilyen sima módon átmenni demokráciába, nagy teljesítménye az akkori politikai elitnek. Legalább ilyen fontos volt a privatizáció folyamata, vagy a szocialista ipar szétesése, a maga iszonyatos társadalmi hatásával. De említhetném a magyar mezőgazdaság átstrukturálódását is. Ezek nem egy dramaturgiai pontban megfogható politikai események, de megszabták azt, hogy Magyarország milyen ország lett. Ugyanilyen fontos az újra megindult eredeti tőkefelhalmozás folyamata, hogy ebben a húsz évben gyakorlatilag eldőlt az, hogy ki lesz gazdag és ki szegény. Szerintem társadalomtörténeti szempontból a tévéostrom jelentősége nulla, politikatörténeti szempontból inkább a botrányok, mint a valóban fontos események közé sorolnám. Van jelentősége, de nem egy ország vagy egy politikai rendszer sorsát megszabó jelentősége, mint az általam említett folyamatoknak.

 

- Akkor mégis, mi a jelentősége? Mit szabadított ránk a tévéostrom?

 

- Nagyon nehezen mérhető, mentalitástörténeti jelentősége van. A tévéostrom több dolgot deklarált. Egyrészt azt, hogy az embereknek joguk van az indulataikhoz. Ez semmilyen alkotmányban nincs benne, ráadásul az egész európai kultúra arról szól, hogy az indulathoz való jogot valamilyen mértékben korlátozzuk. A 2006-os ősz azt is deklarálta, hogy az indulathoz való jog adott esetben másokat veszélyeztetve is kiélhető. Ahogy azt is, hogy a szólásszabadság, ami nagyszerű jog, pont az indulatteliség miatt feldúsulhat olyan követelésekkel, szóhasználattal, ami teljesen életidegen. Ilyen például a Szent Korona Alkotmánya, amiről soha senki nem tudja megmondani, hogy pontosan mi, de lehet követelni.

 

- Egy-két év után újra eltűntek a rendbontók. Elképzelhető, hogy csak egy ideig éreztette hatását ez a mentalitásbeli változás?

 

- Nem. Egy szélsőséges párt, amely 2006-ban körülbelül három százalékot kapott, akkor Harmadik Út néven, tavaly már 16 százalékot ért el és bekerült a Parlamentbe. Ez részben amiatt van, mert sokan megélték, hogy mindent lehet csinálni és mindent lehet mondani. Megváltoztak a társadalom konszenzusos kulturális normái, amelyeket mindenki magától betart. Ma már nyilvánosan lehet szavakat adni az indulatoknak, zsidókról, cigányokról, melegekről szabadon lehet mondani olyan dolgokat, amiket addig nem illett. A politikusoknak tudniuk kellett volna, hogy beláthatatlan következményei lehetnek, ha megengedik az indulatok kiélését. Ha meg lehet ostromolni büntetlenül az MTV-t, akkor pár év múlva cigányt is lehet gyilkolni.

 

- A jobb- és a baloldal a mai napig másképp magyarázza a történteket. Hogyan lehetnek ilyen végletesen különböző magyarázatai ugyanannak az eseménynek?

 

- Az elmúlt húsz évben több olyan esemény is volt, ami nagyon eltérő narratívákat eredményezett. A taxisblokádot az akkori ellenzék jogosnak ítélte, a hatalom arroganciáját okolta a események elfajulásáért és nyíltan szimpatizált a taxisokkal. A hatalom ezzel szemben bűncselekményként értékelte a blokádot. A narratívák politikai célokat szolgáltak akkor is és 2006-ban is. A Fidesz nagyon nehezen viselte a választási vereséget, aztán pár hónappal később robbant egy politikai bomba, amiről azt gondolták, hogy a segítségével egy menetben el lehet gázolni a demokratikusan megválasztott kormányt. Az ő narratívájuk erre épült és a mai napig úgy tüntetik fel az egész eseménysort, hogy a rendőrség brutálisan lépett fel nagyrészt ártatlan emberekkel szemben. A másik oldal pedig végig úgy magyarázta a történteket, hogy a törvényes rendet megkérdőjelező, a közbiztonságot veszélyeztető utcai zavargások zajlottak. Azt gondolom, maga az eseménysor és a hozzá tartozó narratívák is el fognak érdektelenedni idővel, mert a tévéostrom számottevően nem tudta sem a politikai berendezkedést, sem a gazdaságot, sem az ország nemzetközi helyzetét megrendíteni.

 

- Az sem segít a különböző politikai célokat szolgáló magyarázatok közötti eligazodásban, hogy máig sok az események körüli kérdőjel.

 

- Egyszer fontos lenne megnézni, miért volt a magyar állam, a magyar rendőrség ilyen elképesztően eszköztelen és dezorientált. Ott hagyták a rendőröket egy reménytelen helyzetben. Mi volt ennek az oka? Miért nem vette észre korábban az állam, a titkosszolgálat, hogy mi készülődik? Hiába készültek különböző jelentések 2006 őszéről, ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ. Szerintem ezeknek mélyebb, a napi politikán túlmutató okai vannak. Szeptember 11. után is felmerült Amerikában, miként jutottak el odáig, hogy megtörtént a terrortámadás. A tévéostrom ehhez hasonlóan felveti, hogy a demokratikus államszervezet hogy van felkészülve egy bármilyen értelemben vett krízishelyzetre. Mert innentől nem vagyok megnyugodva. Mi van akkor, ha Magyarországot egy terrortámadás éri? Nem éreztem egy pillanatig sem, hogy az állam elgondolkozott volna önmagán.

 

- Azóta eltelt öt év, talán ezeknek a kérdéseknek a végiggondolása már végleg elmarad.

 

- Pedig most is meg lehetne nézni, annál is inkább, mert minél több idő telik el, annál jobban lekerülnek a napi politikai indulatok a kérdésről. A magyar állam a tévéostrom estéjét, éjszakáját elrontotta, minősíthetetlenül kezelte. Egy civilizált országban nem fordulhat elő, hogy egy kiemelt közintézményt pár száz ember elfoglaljon. Az egy dolog, hogy megostromolják, de hogy el is foglalják, az már más.

 

- Benne van a magyar társadalomban egy újabb tévéostrom lehetősége?

 

- Rengeteg indulat van a magyar társadalomban, de az apátia most erősebb. A mai magyar társadalomnak nincsenek reményei. Ha valaha lesz valami hasonló, azt a szociális reménytelenség szülheti meg. Milliók élnek beszorulva az otthonaikba, mert minden sok pénzbe kerül, az iskolákból kikerülő fiataloknak nincs állásuk, nincs a képzettségüknek megfelelő kifutási lehetőségük. Egy olyan szociális válság felé menetel az ország, aminek később esetleg lehetnek indulati következményei.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek