Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Nehéz lesz megfogni az uzsorásokat
2011-09-14 08:01
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Nehéz lesz megfogni az uzsorásokatBüntetlenség a társait feldobó uzsorásnak, tanúvédelmi program az adósoknak, szabálysértési bírság a kisebb értékű aránytalan hitelekre, szociális kártyára utalt segély - a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) javaslata szerint ilyen eszközökkel lehetne felvenni a harcot az ország szegény régióiban terjedő uzsorakölcsönök ellen.

 

 

 

Bár három éve megszigorították a törvényeket, egyelőre kevés eredmény született: a kiszolgáltatott emberek ritkán fordulnak a hatóságokhoz, rászorulnak a pénzre és az uzsorakölcsönöket alig lehet bizonyítan 

 

Idén februárban két uzsorást, egy férfit és egy nőt fogott el az Ózdi Rendőrkapitányság. Az uzsorások általában 30 ezer forintot adtak kölcsön, amelyre havi (!) 50-100 százalékos kamatot kértek. Mivel a havonta kamatos-kamattal - az uzsorások által önkényesen megállapított több tízezer forinttal - megnövelt összegeket a kölcsönvevők nem tudták megadni, az anyagilag teljesen ellehetetlenült emberek 1-2 év alatt 450 000-1 200 000 forint tartozást halmoztak fel. Ha valaki fizetett, akkor sem menekülhetett. Az uzsorások ezután is újabb összegeket követeltek tőlük, és veréssel, családtagjaik megölésével fenyegették őket.

 

Június közepén egy taktabáji uzsorás klán ellen indított eljárást a Szerencsi Rendőrkapitányság. A csoport élelmiszereket is adott kölcsön, például 5 csirkeszárny 2000 forintba került a klánnál, egy disznótoros tál, amin 2 hurka és egy csík zsírszalonna volt, 4200 forintba került. A "szerződéseket" szóban kötötték meg, az adósoknak a kölcsön adott pénz többszörösét, akár több százezer forintot kellett visszafizetniük.  A csoport úgy bővítette "ügyfélkörét", hogy az új kuncsaftoknak azt mondták, nem uzsorára adnak kölcsönt, a visszafizetésnél viszont már közölték, hogy muszáj rárakniuk a kamatot, mert ők sem tudnak miből megélni.

 

Gyurcsány idején szigorítottak

 

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben bejelentett országvédelmi tervben előkelő helyre sorolta az uzsorások elleni fellépést. Szavaiból kiderült, hogy nemcsak az ország hátrányos helyzetű régióiban elterjedt, teljesen kiszolgáltatott emberekre irányuló pénzbeszedésekre gondolt,  hanem a valamennyire szabályozott, pénzintézetek által magas THM-mel folyósított kölcsönökre is.

 

Az uzsorások elleni fellépést 2008-ban szigorította meg a Gyurcsány-kormány, az előterjesztést a Fidesz-KDNP képviselői is megszavazták. Akkor a Polgári törvénykönyvben egyrészt megtámadhatóvá tették a feltűnően nagy hiteldíj kikötése mellett létrejött kölcsönszerződéseket, másrészt a Büntető törvénykönyvbe is beemelték az uzsorabűncselekményt.

 

A Btk. szerint három évvel büntethető az, "aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet illetve annak hozzátartozóját súlyos nélkülözésnek teszi ki". A büntetés öt évre emelhető, ha bűnszövetségben követik el.

 
Nehéz bizonyítani

 

A statisztikák szerint 2009-ben 8, 2010-ben 113, 2011 január és augusztus között pedig 43 uzsorabűncselekmény miatt indult vagy zárult le eljárás. Az eljárások adatain is látszik, hogy az uzsorabűncselekmények az ország elmaradottabb térségeiben jellemzőek, így eljárások Borsodban, Hajdú-Biharban, Hevesben, Somogyban, Szabolcsban,a Jászságban és Tolna megyében indultak.

 

Ezeknek az eljárásoknak a jelentős része azonban bizonyítottság hiányában a nyomozás megszüntetésével zárult. Korábban egy rendőrségi közlemény is megjegyezte, hogy a jelenség elleni küzdelem igen nehéz. A szegény körülmények között élő emberek alapvetően bizalmatlanok a rendőrséggel, az önkormányzati alkalmazottakkal vagy más hatósági személyekkel szemben. Rettegésben élnek, de nem fordulnak külső segítőkhöz, mert bármikor újra pénzszűkébe kerülhetnek, és ilyenkor csak az uzsorásoktól számíthatnak segítségre. Így még ha a sértettek az eljárás elején tesznek is terhelő vallomást, ezt gyakran visszavonják, vagy megváltoztatják. A pénzek átadásáról ráadásul csak ritkán készül írás, ha pedig van ilyen, azon mindig a már kamattal növelt összeg szerepel. Gyakran leplezik színlelt szerződéssel is az uzsorakölcsönt, így például ingatlan adásvételi szerződést kötnek a kölcsön összegére.

 
Büntetlenség a behajtónak?

 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a napokban készült el az a jelentés, amely a probléma megoldására többféle eszközt javasol. Az uzsorabűncselekményeket szinte mindig bűnszövetségben követik el: van, aki a pénzt adja, vannak az ügynökök és vannak a behajtók. A javaslat szerint ezért ha - a korrupciós ügyekhez hasonlóan - a tanúvallomásáért cserébe teljes büntetlenséget lehetne felajánlani a láncolat valamelyik tagjának, könnyebben fel lehetne göngyölíteni ezeket a hálózatokat. Legalább ilyen fontos lenne egy kifejezetten erre a területre koncentráló tanúvédelmi program, amely nemcsak az adóst, de annak családját is meg tudná védeni az uzsorások fenyegetésétől.

 

Ma értékhatártól függetlenül minden ilyen eset bűncselekménynek minősül. Felmerült ezért az a lehetőség is, hogy a kisebb értékre elkövetett uzsorakölcsönöket szabálysértésként kezeljék. Az eljárásokat így gyorsabban lehetne lezárni és szankcionálni. A kormánynak készült anyag ugyanakkor megjegyzi: ezek a cselekmények nem egyszerű vagyon elleni bűncselekmények, hanem fenyegető, kizsákmányoló jellegük miatt magas a társadalomra veszélyességük. A súlyosabb büntetést így az uzsorások azzal kerülhetnék el, hogy - ahogy a mostani gyakorlat is mutatja - a megállapodást eleve csak kis összegre kötik, de a teljesítés a valóságban ennek sokszorosa lehet.

 

Szociális kártyára menne a pénz

 

A KIM javaslata szerint a mostani tényállásnak fontos eleme az üzletszerűség, azonban a gyakorlatban ez gyakran hiányzik az uzsorakölcsön-ügyletekből. Ilyen például az, amikor egy 300 ezer forintos kölcsönért cserébe adásvételi szerződést kötnek az ingatlanra. A KIM ezért azt javasolja, hogy a Btk.-ból az üzletszerűségre utaló elemet hagyják el.

 

Felmerült olyan megoldás is, hogy a szegénységben élő embereknek az államtól kapott támogatásokat ne készpénzben, hanem bankkártyához hasonló szociális kártyákon utalják, amelyekkel alapvető élelmiszereket vehetnének vagy ezzel fizethetnék ki a rezsiköltségeket. Ehhez azonban terminálok kellenének, és fennáll a veszély, hogy a behajtók ezután a kártyával megvett élelmiszert vagy ruhát vennék el a kiszolgáltatott emberektől.


Az ügyészség támadná meg a szerződéseket

 

Ha nem csak szóbeli megállapodásról és fenyegetésekkel kikényszerített függelmi viszonyról van szó, hanem szerződés is készül az ügyletről, akkor a polgári jog eszközeivel sem könnyű megfogni ezeket az ügyleteket. A most hatályos Ptk. alapján semmisnek tekinthető az a szerződés, amelyben a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki.

 

Ehhez azonban bizonyítani kellene, hogy a kölcsönadó fél ki akarta használni a másik szorult helyzetét, és ehhez ismerte is rossz körülményeit. Ez a legritkább esetben sikerül. Általában csak a feltűnő értékaránytalanságot lehet bizonyítani a szerződésben, ez azonban önmagában nem elegendő a szerződés semmissé tételéhez, ezen az alapon legfeljebb megtámadható a szerződés.

 

Az uzsoragyanús szerződések ezért csak ritkán kerülnek bíróság elé, ebben az ügyben elég nagy a látencia. Az uzsorás szerződéseket azért is nehéz megfogni, mert azok bármennyire is hátrányosak az egyik félnek, az illető mégiscsak rászorul a segítségre, és nem fordul a bírósághoz.

 

Erre van olyan elképzelés, hogy harmadik félként az ügyészség indítson keresetet az uzsoraszerződés megsemmisítésére a "közérdekben okozott sérelemre" hivatkozva. A közérdekben okozott sérelem akkor állapítható meg, ha a szerződéssel a társadalom egészének vagy a közösségnek az érdekei ténylegesen sérülnek. Bár ez nem feltétlenül jelent vagyoni jellegű sérelmet, a háttáranyag szerint erősen kérdéses, hogy ilyen esetben a közérdekben okozott sérelem ténylegesen megállapítható-e.

 

C-PRESS - index

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek