Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Romagyilkosságok - Kedden folytatódik a per, az idén nem várható ítélet
2011-09-12 08:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Romagyilkosságok - Kedden folytatódik a per, az idén nem várható ítéletAz idén nem várható ítélet a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indított büntetőügyben, amelynek tárgyalása kedden folytatódik a Pest Megyei Bíróságon - közölte Kende Katalin, az elsőfokú eljárást lefolytató bíróság szóvivője az MTI érdeklődésére.

 

 

 

A december 9-ig kitűzött 26 tárgyalási napon a 2009. február 23-i tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság, az április 22-i tiszalöki, illetve az augusztus 3-i kislétai támadás bizonyítási eljárása zajlik, tanúként sértettek is felidézik a támadások körülményeit

 

Az összesen kilenc fegyveres és Molotov-koktélos támadás ügyében március 25-én indult büntetőper - a nyári ítélkezési szünet után - a négy vádlott egykori munkáltatójának, az ügy koronatanújának tanúvallomásával folytatódik. A nőt, aki szerelmi kapcsolatban is állt az elsőrendű vádlottal, Kiss Árpáddal, már harmadszor idézi be Miszori László tanácsvezető bíró, mert korábbi vallomásaiban ellentmondásokba keveredett. A vádirat szerint az asszony segítséget nyújtott a tiszalöki támadás után a férfiaknak elakadt autójuk kiszabadításában.


Az ügyészség szerint a Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házát nem sokkal éjfél után Molotov-koktélokkal felgyújtotta a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt. A másodrendű vádlott, Kiss István, várva a házból menekülő családot, négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves apára és két kisgyermekére. A férfi és ötéves fia meghalt, hatéves lányuk súlyosan megsérült. Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád a ház közelében lévő fák takarásában egy golyós puskával fedezte társait.


Az áldozatok családtagjai az MTI tudósítójának arról beszéltek, hogy várják a bírósági pert, a meghallgatásukat, de szavaik szerint nem bíznak az igazságszolgáltatásban. Már márciusban, ez első tárgyalási napon megjelentek a tárgyalóteremben, de mivel tanúként szerepelnek az ügyben, a bíró kiküldte őket. Az áldozat édesapja azt mondta: azért ment be, hogy lássa és érezze, hogy a vádlottak padján ülők felelősek-e fia és unokája haláláért. Szerinte "nem a valódi elkövetők ülnek ott, a gyilkosok szabadon grasszálnak". Abban bízik, hogy az "ötletadókra, a támadások finanszírozóira" is fény derül, és felelősségre vonják azokat a hatósági embereket is, akik kezdetben balesetként kezelték a tüzet és a gyilkosságot, továbbá újra megteheti az elmaradt intézkedések miatti feljelentését, amelyet elutasítottak.


A tragédia után a tűzvizsgáló elektromos tüzet állapított meg, az orvos pedig a férfi és fia halálát füstmérgezésnek minősítette, és a testükön lévő vérző sebekről azt mondta, a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták, majd a rendőrökkel együtt elvonultak a helyszínről. Az időközben odaérkező roma vezetők tiltakozására kezdtek újra helyszíni vizsgálatba a rendőrök. A gyilkosságot mint hivatalos tényt csak délután, az igazságügyi boncolás elkészülte után közölte az országos rendőrfőkapitány. Az akkori miniszterelnök a hatósági intézkedések miatt vizsgálatok indítására adott utasítást a tárcavezetőknek, a kisebbségi ombudsman pedig - rendhagyó módon - a támadássorozat miatt felszólalt a parlamentben.


A támadásban élettársát és gyermekét elveszítő nő azt mondta: nem fél attól, hogy a vádlottak szemébe kell néznie, csak a másik két gyermeke miatt aggódik, mivel ők még nem tudták feldolgozni a tragédiát.


A tiszalöki támadás áldozatának, Kóka Jenőnek az özvegye még ma is fél. Egy másik településre költözött egy, az áldozatokat segítő programnak köszönhetően, az ő felújított házában pedig a piricsei Molotov-koktélos és fegyveres támadás sértettjei laknak. Az özvegy korábban az MTI-nek azt mondta, egy csattanást hallott, amikor férje az éjszaki beosztása szerint munkába indult volna, és már csak élettelen testét találta meg az udvaron.


A szintén Szabolcs megyei Kislétán, a roma holokauszt emléknapjának éjszakáján, több lövéssel végeztek ki házában egy asszonyt, 13 éves lányát életveszélyesen megsebesítették. A vádirat szerint Kiss István és Pető Zsolt az épület egyik ablakára és a bejárati ajtóra adott le lövést, majd a házba berontva öt lövéssel kivégezték a 45 éves, gyermekét egyedül nevelő nőt. Holttestére és a másfél száz sörétszemtől megsérült, a földön eszméletlenül fekvő gyermekre órákkal később találtak rá rokonok.

 

A támadást túlélő lány a tragédia második évfordulóján az MTI tudósítójának elmondta: hetekig azt hitte, vihar miatt kitört ablaküvegek okozták sérüléseit, és arról sem tudott, hogy az édesanyja meghalt. A lány testében még ma is többtucatnyi, el nem távolítható sörétszem van, testének több részén roncsolódott a bőr és az izomzat.


A család a bíróságtól azt kérte, hogy a lánynak, aki a testi és lelki sérüléseket azóta sem heverte ki, ne kelljen megjelennie a perben, és a bíró ezt tiszteletben tartotta. A bizonyítási eljárásra a sérülteket megtaláló rokonokat, szomszédokat idézték be, valamint a település akkori polgármesterét, akit az ügyészség szerint szintén meg akartak ölni a vádlottak, de tervüket elvetették, mert azt kivitelezhetetlennek tartották.

 

 

A perben eddig harminc tárgyalási napot tartottak, a tervezett 165 tanú és a 30 szakértő harmadát hallgatták meg.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek